Segíthetünk?

Blog

2021. július 16.

Élesedett a Google júliusi algoritmus-frissítése

Egy hónappal a júniusi frissítés után július 1-én megérkezett a core update második felvonása. Míg az előző havi frissítés fokozatosan élesedett az egyes oldalakon, és lassan éreztette a hatását, addig a mostani frissítés hatásai azonnal érezhetőek voltak.

A Search Engine Journal megkérdezett a Google keresési eredmények listáját elemző cégeket, hogy ők milyen változásokat vettek eddig észre a két frissítése eredményeképp. A megkérdezettek egyetértenek abban, hogy bár a júliusi frissítés hatását hamarabb észre lehetett venni, azonban a júniusi frissítés nagyobb hatással volt az oldalak rangsorolására.

A júniusi frissítést magyar idő szerint június 3-án éjfélkor kezdték kipörgetni, a júliusi frissítést pedig szintén magyar idő szerint július 1-én délután. Ezek fél évvel követik az előző széleskörű frissítést, amely decemberben történt. Az ilyen “core update”-ek globális frissítések, amelyek nem korlátozódnak semmilyen lokációra, nyelvre vagy weboldal kategóriára.

A SemRush adatai alapján a júniusi frissítés hatására sokkal erősebb változások voltak megfigyelhetőek a rangsorolási pozíciókban, mint júliusban.

A SemRush megvizsgálta, hogy melyik Top100 oldal volt a nyertese, és melyik Top100 oldal volt a vesztese a júniusi és a júliusi frissítéseknek. Ezek közül 15 olyan oldalt talált, amely mindkét frissítésben a 200-as listán szerepelt. A 15 oldal közül pedig 10 weboldalnál volt látható, hogy ha a júniusi frissítés hatására erősen visszaestek a rangsorolási pozícióik, akkor júliusban javultak az eredményeik – és vica versa.

A RankRanger csapata megállapításai szerint a decemberi frissítés eltörpül a júliusi, és főleg a júniusi frissítések mögött. Az alábbi diagramokon látható, hogy a júliusi frissítés is nagyobb mértékben érintette a weboldalak átlagos rangsorolási pozícióját, mint a decemberi. Azonban ez jóval kisebb mértékű, mint amennyire a júniusi frissítés felbolygatta a pozíciókat a decemberi frissítés hatásához képest. 

Jobban szétszedve a adatokat, a RankRanger megállapította, hogy a rangsorolási pozíciók változása elsősorban a Top5 pozícióban szereplő találati eredményeket érintette (szemben a Top3 és Top10 eredményekkel), valamint a szektorok közül a kereskedelmi oldalakat.

A Sistrix eredményei szerint a júliusi frissítés elsősorban a lista oldalakat és a hivatkozó és “reference” oldalakat érintette – például a olyan szórakoztató ipari oldalakat, mint a dalszöveg oldalak, vagy utazási oldalakat. A frissítés legnagyobb nyertesei közt tartják számon a mojim.com-ot, a geniuslyrics.net-et, a shazam.com-ot és a thedailybeast.com-ot. A legnagyobb vesztesek közt az aps.org, a usphonebook.com, a hotelguides.com, a hometogo.com és a techterms.com találhatóak.

Ha akár a júniusi, akár a júliusi frissítés negatívan érintette a weboldalunkat, akkor érdemes tenni egy lépést, és megvizsgálni, hogyan lehetne fejleszteni a weboldalunkat. A Google korábban már közzétett egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket megválaszolva közelebb kerülhetünk ahhoz, mit és hogyan kéne optimalizálnunk a weboldalunkon. Nézzük át ezeket a kérdéseket, válaszoljunk őszintén, és a válaszok mentén alakítsunk ki új stratégiát.

TETSZETT A CIKK?

Szeretnéd havonta összesítve megkapni a legfontosabb szakmai cikkeket, híreket?

Feliratkozom a hírlevélre

Cégünk Magyarország első, Google Partner minősítéssel is rendelkező, performance marketing ügynöksége. Az AdWords hirdetéseken és prémium keresőoptimalizáláson kívül, kiemelt fontosságú területek a különböző CPC, CPL hirdetési rendszerek működtetése, a közösségi marketing és az e-kereskedelmi tanácsadás. Innovatív üzletfejlesztésünknek és proaktív menedzseri szemléletünknek köszönhetően évről, évre egyre többen választják ügynökségünket. Munkatársaink egytől egyig tapasztalt szakemberek, erős mobil és webanalitika fókusszal.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolat

Vedd fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseidre legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérj ingyenes konzultációs időpontot!