Segíthetünk?

Blog

2024. február 01.

Top7 Facebook átverés és tippek hogyan kerüld el őket

A Facebook az egyik legkedveltebb közösségi platform – Magyarországon több mint 7 millió felhasználóval a 2023-as adatok alapján –  így nem csoda, hogy a kiberbűnözés egyik melegágya, ahol a gyanútlan és olykor naiv  felhasználók figyelmét próbálják lekötni, csaló üzenetekkel és bejegyzésekkel

Ebben a blogcikkben összegyűjtöttük azt a #top7 legelterjedtebb Facebook csalást, amellyel a magyar felhasználók is találkozhatnak, vagy találkoztak már. 

#Top1Adathalász linkeket tartalmazó emailek, vagy közvetlen üzenetek, amelyek rosszindulatú programokat töltenek le, vagy bejelentkezési adatokat rögzítenek hamisított webhelyeken.

#Top2Romantikus felkérések és közvetlen üzenetek, amelyek szerelmi érdeklődést próbálnak kelteni azzal a céllal, hogy később pénzt csaljanak ki az áldozattól.

#Top3Nyeremények, amelynek célja a személyes adatok, vagy pénz megszerzése.

#Top4Gyanús linkek és bejegyzések ismerősökről, amelyek valamiféle kínos szituációt, például tragédiát/balesetet mutatnak. Ezek a bejegyzések általában rosszindulatú program linkjeit tartalmazzák.

#Top5Kuponok és kedvezmények, amelyek nagy (ál)kedvezményeket és kuponokat tartalmaznak, de csak rosszindulatú programokat telepítenek az eszközre.

#Top6Hamis értesítések az általad üzemeltetett, vagy kezelt üzleti oldalra, amely megtévesztésig hasonlíthat egy Meta által küldött valós üzenetre.

#Top7 –  Facebook kvízek és játékok, ahol a sorsoláson való részvételhez személyes adatokat kérnek.

A legelső és legfontosabb, amit tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a Facebook csalásától az, hogy mindig legyünk szkeptikusak a kapott üzenetekkel, értesítésekkel és linkekkel kapcsolatban. Ne kattintsunk semmire, amit nem ismerünk fel, és ne osszunk meg személyes adatokat senkivel.

A Facebook a világ egyik legnépszerűbb közösségi média platformja, amit világszerte több mint 2 milliárd ember használ naponta arra, hogy felvegye a kapcsolatot barátaival, megosszon információkat vagy értesüljön a hírekről. Ez teszi népszerűvé a kiberbűnözők és mindenféle Facebook csaló számára is.

Nézzük most pontonkét, hogyan kerülhető el, hogy csalások áldozatává válj a Facebookon. Kezdd azzal, hogy megismered a leggyakoribb átveréseket és azokat a lépéseket, amelyekkel elkerülheted őket . Ebben a cikkben erről lesz szó.

A #Top7 leggyakoribb Facebook átverés

A kiberbűnöző csapatok innovatív, mindig új módszerekkel rukkolnak elő, hogy ellopják a gyanútlan közösségi média felhasználók adatait. A csalók leggyakrabban a fiók bejelentkezési adataira, a személyazonosításra alkalmas adatokra, vagy a bank- és hitelkártyaadatokra próbálják rátenni a kezüket. Ezt többféleképpen is megkísérlik adathalász e-mailek, romantikus csalások, Facebook-kvízek és egyebek révén.

Fejtsük ki részletesen a csalások listáját

#Top1 Adathalász csalások

A hamis emailekkel kapcsolatos Facebook átverések évek óta léteznek, még a Facebook közvetlen üzeneteiben (DM-jeiben) is láthatod őket.

Az adathalász emailek általában olyan szöveges üzenetet tartalmaznak, ami arra ösztönöz, hogy kövesd az üzenetben elhelyezett linken található utasításokat. 

A link nagyon megtévesztő, mivel a Facebook felületére mutat, de ez nem igazi Facebook webhely, csak egy hamisított weboldal.

Az üzenetek egy része arra figyelmeztet, hogy feltörték a fiókodat, vagy ellenőrizd a belépési adataid. Egyre népszerűbbek azok az üzenetek is, ahol egy linket küldenek, arra hivatkozva, hogy ennek használatával visszaállíthatod a “biztonsági okokból letiltott” Facebook fiókodat.  Bármi legyen is az ok, a cél mindig ugyanaz:  bizalmas információkat adj át a kiberbűnözőknek .

Sajnos, ha bedőlsz ennek a gyakori átverésnek, a kiberbűnözők minden információval rendelkeznek majd ahhoz, hogy megkeserítsék az életed. Az általad megadott információkkal könnyen átvehetik a Facebook fiókod irányítását, és ezzel megtéveszthetik a barátaid,  hiszen úgy tesznek, mintha te lennél. 

Hogyan óvd meg magad? Ne kattints az ismeretlen személyektől származó linkekre. Ha valaki azt állítja magáról, hogy a Facebookot (Meta) képviseli, és az üzenet azt tartalmazza, hogy valami hiba történt a személyes fiókodba, jelentkezz be közvetlenül a Facebookra, és ellenőrizd ott a Facebooktól érkező leveleket.

#Top2 Romantikus csalások

Az egyik legrégebbi Facebook csalás, ahol a csalók barátkozást majd szerelmi érdeklődést mutatnak, és a gyanútlan Facebook felhasználókat célozzák meg. Ezek olyan emberek, akikről még soha nem hallottál. A romantikus átverés célja, hogy hasson az érzelmeidre, és elnyerje a bizalmad, ezért előfordulhat, hogy hízelgéssel akarnak elcsábítani, vagy úgy tesznek, mintha egy traumatikus szakításon mentek volna keresztül, hogy elnyerjék az együttérzést.

Ez nem egy rövid távú erőfeszítés. A csevegés hetek és hónapokon keresztül zajlik, mielőtt a szélhámos megszólalna és kibökni a “lényeget”. A beszélgetések mindig ugyanúgy végződnek, azaz megkérik, hogy küldj nekik pénzt.

A csaló számos okot felhasználhat a pénz megszerzésére. Az egyik legnépszerűbb, hogy a „romantikus érdeklődők” repülőjegyet (esetleg vízumot) szeretnének vásárolni, hogy személyesen találkozhassanak veled. Egy másik népszerű taktika az, hogy azt mondják, segítségre van szükségük a napi megélhetési költségek fedezésére, amíg el nem tudnak utazni hozzád.

Kép: 02-#Top7-Facebook-átverés-és-tippek-hogyan-kerüld-el-őket.jpg

A vonzalom minden esetben megjátszott. Ha bedőlsz a könyörgéseiknek, akkor egy üres bankszámlát kapsz, és olyan romantikus emléket, amit biztosan soha nem felejtesz majd el.

Hogyan óvd meg magad? Legyél óvatos, ha valaki online flörtölni próbál veled. Az emberek ritkán döntenek úgy, hogy valaki életük szerelme lesz, csupán egy Facebook profilkép alapján. A legfontosabb, hogy ne küldj pénzt olyan embereknek, akikkel még nem találkoztál a valós életben.

#Top3 Nyertél! 

A nyereményszerzés izgalmának nehéz ellenállni. A probléma az, hogy a csalók is tudják ezt, és ezt ellened használják fel. Néha hírességek nevében, máskor pedig nagy világmárkák nevében, akikben megbízol.

A cél a személyes adatok, az online fiók hitelesítő adatai, valamint banki- vagy hitelkártyaadatok megszerzése. Ha ezt megadod, akkor garantáljuk, hogy soha többé nem fogsz hallani a csalóról, és az egyetlen nyeremény a személyazonosság lopás, vagy egy üres bankszámla lesz.

Hogyan tartsd magad biztonságban? Ne vállald, hogy a „díjak” feldolgozási költségeit, vagy előlegdíjat utalsz. Legyél óvatos, a bejegyzések alatt található kommentekkel is, amikor többen is azt írják, hogy milyen csodás ajándékokat nyertek – miközben semilyen nyereményjátékban nem vettek részt.

#Top4 Gyanús linkek és bejegyzések ismerősökről

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor a gyomrunk is összeszorul, abban a pillanatban, ha valami szörnyűséget olvasunk egy ismerősünkről. Ez lehet Facebook bejegyzés, vagy a Messenger alkalmazásban érkezett üzenet is.

Ebben a bejegyzésben, vagy üzenetben az egyik Facebook kapcsolatodról származó információ van, valami ilyesmit mondanak: „Szörnyű tragédia történt” vagy “Láttad ezt már?!” és ráadásul még meggyőzőbb az üzenet azzal, hogy az ismerősödet megjelölik, azaz @tagelik a bejegyzés szövegében, vagy az üzenetben, illetve egy balesetet/tragédiát ábrázoló képet is csatolnak.

Kép: 03-#Top7-Facebook-átverés-és-tippek-hogyan-kerüld-el-őket.jpg

A valóság az, hogy ezeket a “@tagelt” fiókokat feltörték (vagy egy klónozott fiókot hoztak létre az ismerős nevében). Ezek az üzenetek mindig tartalmaznak egy hivatkozást, amire nehéz nem kattintani egy felfokozott állapotban… és pont ez az, amit a csaló is el szeretne érni.

Mi a célja ennek a Facebook-csalásnak? Hogy rákattintsunk a videóra vagy linkre. Miután ezt megtettük, általában egy olyan webhelyre irányítanak át, amely rosszindulatú programokat telepít az eszközünkre. Amint az megfertőzi a számítógépet, táblagépet vagy okostelefont, a csalók már birtokában is vannak az irányításnak, és továbbíthatják a rosszindulatú programokat barátainknak, vagy  családtagjainknak is.

Hogyan óvd magad? Ne kattints még véletlen sem ezekre a hivatkozásokra, bármit is állítanak. Ha rákattintasz a videóra, semmit sem kell telepítenie ahhoz, hogy személyes adataid veszélybe kerüljenek. Ha csak belépsz az oldalra, a tulajdonosa megkaphatja az IP-címed, amelyet aztán felhasználhat arra, hogy további pusztítást végezzen az online életteredben. 

#Top5 Kuponok és kedvezmények

Ki ne szeretne pénzt megtakarítani a vásárlás alkalmával? Persze, hogy mindenki! A hackerek különféle módokon juttatják el ezeket a nagyszerű ajánlatokat a gyanútlan áldozatoknak. Az egyik legnépszerűbb a hamis kupon-alkalmazások, amelyek elképesztően hatékonyak.

Ez gyakorlatilag egy trójai faló. Amikor a felhasználó telepíti telefonjára vagy számítógépére az alkalmazást, hogy igénybe tudja vegye kuponokat, vagy a kedvezményt, valójában rosszindulatú programokat telepít. Ezek az alkalmazások például bizalmas információkat tudnak kinyerni az eszközből és továbbíthatják azokat egy másik – bűnözők által üzemeltetett számítógépre. Ami biztos, se kuponokat se kedvezményt nem kapsz az online vásárláshoz.

Hogyan óvd meg magad? Csak a telefon hivatalos áruházából telepíts alkalmazásokat az eszközre. Számítógépeken ne telepíts olyan alkalmazásokat, amelyek azt állítják, hogy kedvezményeket adnak. A valós kuponalkalmazások remekül működhetnek a böngészőben, és nem szükséges, hogy a rendszeren legyenek.

#Top6 Hamis értesítések

Ha már kezeltél egy (vagy több) Facebook üzleti oldalt, akkor tudod, hogy az üzenetek értesítésként jelennek meg személyes Facebook profilodban. A kiberbűnözők ezzel a Facebook átveréssel próbálják rávenni az embereket, hogy azt gondolják, értesítést kaptak a Facebooktól.

Kép: 04-#Top7-Facebook-átverés-és-tippek-hogyan-kerüld-el-őket.jpg

Kép: 05-#Top7-Facebook-átverés-és-tippek-hogyan-kerüld-el-őket.jpg

Ezekben az értesítésekben üzenetet küldenek egy oldalról, például a „Facebook Security Monitor” oldalról, vagy kitalált “Facebook felhasználóktól”, amelyben azt állítják, hogy fiókodat feltörték , fizetésed sikertelen volt, hirdetésed letiltották, vagy bármiről, ami azonnali figyelmet igényel. A probléma megoldásához csak a hivatkozásukra kell kattintani. Ha így teszel, akkor rosszindulatú programokat, például számítógépes vírust telepíthetsz a számítógépedre, vagy akár be is léphetsz a Facebook hamisított verziójába , amely ellopja a bejelentkezési adataid.

Hogyan óvd meg magad?: Ne kattints az ismeretlen forrásból származó hivatkozásokra. Ha értesítést kapsz az oldalad biztonságáról, de valójában ez az üzenet csak a beérkezett üzenetek között van, hagyd figyelmen kívül, és jelentsd a feladót a Facebooknak.

#Top7 Facebook kvízek és játékok

Elég ártatlannak tűnnek azok a kvízek, amelyeket a Facebookon látsz, pedig ez a Facebook csalás minden, csak nem ártatlan. Valamennyit úgy tervezték, hogy olyan személyes adatokat csaljanak ki, amelyeket sokan használnak jelszavak létrehozásához, vagy online fiókok biztonsági kérdéseinek megválaszolásához.

A kiberbűnözők tudják ezt, és ezekkel a kvízekkel feltörhetik a felhasználó Facebook fiókját. Innentől kezdve rengeteg kárt okozhatnak azon túl, hogy egyszerűen átveszik a Facebook fiókod irányítását.

Hogyan óvd meg magad? Ne tölts ki szórakoztató Facebook kvízeket és játékokat személyes adataival.

Ezeket a nyereményjátékokat ne téveszd össze a Facebook üzleti fiókokban található nyereményjátékokkal, amikor például egy könnyű rejtvényt kell megfejtened és kommentelned ahhoz, hogy részt vehess a sorsoláson. Biztosak vagyunk abban, hogy ilyen nyereményjátékokkal már találkoztál, sőt részt is vettél rajta a Facebook vagy az Instagram felületén. A szabályosan meghirdetett nyereményjátékok nem kérnek semmilyen személyes adatot tőled és minden esetben tartalmaznak egy Facebook/Instagram nyereményjáték szabályzatot, amiben minden részletet megtalálsz. Olvasd el mielőtt részt vennél a játékban.

Hogyan kerüljük el ezeket a csalásokat a Facebookon?

Számos dolgot megtehetsz, hogy megőrizd biztonságod, és elkerüld, hogy áldozattá válj a fenti Facebook csalólistánkban ismertetett módon.

Kép: 06-#Top7-Facebook-átverés-és-tippek-hogyan-kerüld-el-őket.jpg

A Facebookon belül megtehető dolgok

A Facebookon belül kövesd ezeket a bevált módszereket a csalók elkerülése érdekében.

1. Facebook adatvédelmi beállítások

Annak elkerülése érdekében, hogy felhívd magadra a kiberbűnözők nem kívánt figyelmét, ügyelj arra, hogy fiókod a lehető legprivátabb legyen. Bár soha nem rejtheted el a profilképed vagy a borítóképed, de szinte minden mást elrejthetsz az ismerőseid listáján kívüliek elől. A Facebook adatvédelmi beállításait más módon is módosíthatod, a fiókod biztonságának megőrzése érdekében. A számítógépről a következőképpen teheti meg:

 • Nyisd meg a Facebook alkalmazást .
 • Kattints a lefelé mutató nyílra (iPhone-on) vagy a hamburger menüre (Androidon) a képernyő jobb felső sarkában.
 • Válaszd a „ Beállítások és adatvédelem ” lehetőséget a menüből.
 • Az iPhone készüléken válaszd az „ Adatvédelmi ellenőrzés ” lehetőséget. Androidon kattints a „ Beállítások ” elemre, amely egy másik oldalra vezet, ahol az „ Adatvédelmi ellenőrzés ” található. A Facebook végigvezet a leggyakoribb adatvédelmi beállításokon, és ajánlásokat tesz az egyes lehetőségekhez.

Kép: 07-#Top7-Facebook-átverés-és-tippek-hogyan-kerüld-el-őket.jpg

2. Engedélyezd a kétfaktoros hitelesítést

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk a nem kívánt bejelentkezéseket Facebook fiókunkba, ha engedélyezzük a kétfaktoros hitelesítést. Ezt követően bármikor, amikor valaki ismeretlen helyről vagy eszközről próbál bejelentkezni, egyszeri kódot is meg kell adnia a felhasználónév és a jelszó mellett. Ezt a kódot szöveges üzenetben (SMS), vagy hitelesítő alkalmazáson keresztül kapod meg – mi a mobilalkalmazást javasoljuk, például Authenticator használatát a telefonon.

A kétlépcsős hitelesítés beállításához a Facebookon tedd a következőket:

 • Nyisd meg a Facebook alkalmazást a számítógépen.
 • Kattints a lefelé mutató nyílra a képernyő jobb felső sarkában.
 • Válaszd a Beállítások és adatvédelem > Beállítások > Biztonság és bejelentkezés lehetőséget .
 • Görgess le a Kétfaktoros hitelesítés részhez , és kattints a Szerkesztés gombra.
 • Beállíthatsz egy másodlagos hitelesítési módszert saját preferenciáid alapján.

3. Ha nem ismersz valakit, akkor utasítsd el a baráti felkérést

Ez egy könnyű modja a biztonságnak. Szokj rá, hogy visszautasítasz olyan “ismerős jelöléseket” és felkéréseket, amelyek olyan személyektől érkeztek, akiket nem ismersz. Hacsak nem próbálsz Facebook influenszerré válni, szükségtelen és nem biztonságos kapcsolatokat építeni olyan emberekkel, akiket nem ismersz .

Minél több ismerősöd van, akit nem ismersz, annál nagyobb a kockázata annak, hogy valamilyen Facebook átverés áldozata legyél.

4. Hagyd figyelmen kívül a személyes adatokat, vagy pénzt kérő üzeneteket

Ha kapsz egy privát üzenetet valakitől, akit ismersz, és ő a segítséged kéri (általában pénz formájában), vedd fel az ismerősöddel a kapcsolatot a Facebookon kívül is. Logikus, hogy ha egy igazi barát nehéz helyzetben van, akkor nem a Facebook Messengeren keresztül fog megkeresni téged.

Bármi is szerepel az üzenetben, tedd meg ezt az extra lépést, hogy elkerüld a csalást. Valószínűleg (mindig!), a Facebook Messenger segítségkérés egyszerű átverés, amellyel pénzt akarnak kiszedni belőled.

5. Ne kattints a gyanús linkekre

Legyen szó adathalász emailről vagy egy barát privát üzenetéről, kerüld el a kísértést, hogy kéretlen videókra vagy linkekre kattintasz. Ha úgy gondolod, hogy egy barátod küldött neked valamit, ellenőrizd újra (a Facebookon kívül), mielőtt bármire kattintasz. Különösen akkor, ha az, amit küldtek neked, zavarba ejtő vagy kompromittáló információkat tartalmaz.

A Facebook időnként linkeket tartalmazó emailt küldhet neked. Ha ellenőrizni szeretnéd, hogy az email jogos-e, azt az alábbi lépések végrehajtásával ellenőrizheted:

(lásd a fenti képen a “Legutóbbi emailek” menüpont alatt)

 • Nyisd meg a Facebook alkalmazást a számítógépen.
 • Kattints a lefelé mutató nyílra a képernyő jobb felső sarkában.
 • Válaszd a Beállítások és adatvédelem > Adatvédelmi központ > Beállítások > Facebook beállítások > Jelszó és biztonság lehetőséget
 • Új ablakban a „ Jelszó és biztonság ” részben kattints a “Biztonsági ellenőrzések” „ Legutóbbi emailek a Facebooktól ” elemre.

Itt megtalálod az összes valódi emailt, amelyet a Facebook nemrég küldött neked, biztonsági és bejelentkezési problémákkal, valamint egyéb témákkal kapcsolatban. Ha az email itt szerepel, akkor biztos lehetsz abban, hogy az valódi üzenet, nem pedig a Facebook átverése.

6. Rendszeresen ellenőrizd a bejelentkezési előzményeid

Tartsd szem előtt az összes helyet és eszközt, amelyen be vagy jelentkezve a Facebook fiókodba. Ez segít gyorsan megszabadulni a nem kívánt hozzáféréstől.

A következőképpen ellenőrizhed a bejelentkezési munkamenetet:

(lásd a fenti képen a “Bejelentkezett helyek” menüpont alatt)

 • Nyisd meg a Facebook alkalmazást a számítógépen.
 • Kattints a lefelé mutató nyílra a képernyő jobb felső sarkában.
 • Válaszd a Beállítások és adatvédelem > Adatvédelmi központ > Beállítások > Facebook beállítások > Jelszó és biztonság lehetőséget
 • Új ablakban a „ Jelszó és biztonság ” részben kattints a “Biztonsági ellenőrzések” „ Bejelentkezési előzmények ” elemre.

.

7. Használj erős Facebook jelszót

Mielőtt elkezded egy fontos kérdést tegyél fel magadnak: tudod a jelenlegi Facebook jelszavad? És biztos, hogy jól emlékszel? Nem, ez nem vicc. Nem hiába a kérdés, hiszen nagyon sokan már nem is emlékeznek arra, hogy milyen jelszóval regisztráltak. 

Fontos, hogy állj ellen a jelszavak több online fiókban való használatának. Győződjön meg arról hogy ne legyen könnyű megfejteni: felejtsd el azokat az időket, amikor legidősebb gyermek születésnapját vagy saját neved és születési éved kombinációját használtad. A mai kifinomult kiberbűnözők könnyedén feltörhetik a legtöbb egyszerű jelszót.

Hozz létre egyedi és erős jelszót, ami számok, betűk és különleges karakterek kombinációja. Az online biztonság jelentősen javul, ha erős jelszavakat használsz. – nem csak a Facebookon.

9. Keress fiókokat az saját neveddel.

Keress rá saját Facebook nevedre a Facebookon. Ez csak egy percet vesz igénybe, és egyszerű módja a doppelganger fiókok azonosításának és megszüntetésének. Ezzel elkerülheted, hogy valaki a klónozott Facebook fiókodat rosszindulatú módon használja. Ha találsz egy csaló fiókot a Profil bejelentése funkcióval jelentheted azt a Facebooknak . Csak kattints a három pontra egy személy profilján, és válaszd a Támogatás keresése vagy a Profil bejelentése lehetőséget.

A Facebookon kívül megtehető dolgok

Számos dolgot megtehetsz a biztonságod érdekében a Facebookon és általában azon kívül, az interneten.

Kép: 08-#Top7-Facebook-átverés-és-tippek-hogyan-kerüld-el-őket.jpg

1. Tartsd naprakészen eszközöd operációs rendszerét

A fejlesztők rendszeresen adnak ki javításokat a biztonsági problémák kezelésére, amint azok ismertté válnak. Ha nem szokásod rendszeresen frissíteni operációs rendszered, akkor eszközöd könnyen sebezhető lesz. A folyamat automatizálásához kapcsold be az automatikus frissítéseket.

2. Jelentsd az összes gyanús e-mailt

Ha úgy gondolod, hogy a Facebooktól kapott e-mail átverés, akkor továbbítsd/jelentsd a Facebooknak. 

3. Telepíts víruskereső szoftvert minden eszközre

Annak elkerülése érdekében, hogy rosszindulatú szoftvereket telepítsenek eszközeidre, ügyelj arra, hogy egy robusztus víruskereső program legyen telepítve az eszközön.

4. Használd a józan eszed

A Facebook csalások elkerülése sok esetben az egyszerű józan ész használatával jár. Egy ajánlat, ami túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg az is. Ismerős jelölés egy ismeretlen személytől szuggesztív üzenettel? Valószínűleg ez a kezdete egy esetleges pénzkérésnek.

A lényeg az, hogy legyél szkeptikus és éber, amikor kapcsolatba lépsz a Facebookon. Csak olyan emberek barátkozási kéréseit fogadd el, akiket a való életben is ismersz. Hagyd figyelmen kívül azokat a hihetetlen ajánlatokat, amelyeket a semmiből küldtek elő. Ne ossz meg magadról személyes dolgokat (túlzottan) és főként ne adj ki személyes adatokat.

Mi a teendő, ha Facebook átverés áldozata lettél

Még a legéberebb Facebook felhasználók is áldozatul eshetnek egy olyan ügyesen kidolgozott Facebook átverésnek, mint amilyeneket a Facebook csalók listáján tárgyaltunk. A kiberbűnözők számos módon árthatnak neked, többek között:

 • Eszközeid megfertőzése és rosszindulatú programok terjesztése az ismerősök számára
 • Hitelkártya díjak felhalmozása
 • A bankszámla lemerítése
 • Hitelesség tönkretétele
 • A személyazonosságod ellopása

Amint azt gondolod, hogy átverés áldozata lettél, gyorsan kell cselekedned a kár minimalizálása érdekében. Íme néhány dolog, amit azonnal meg kell tenni, hogy megvédd magad.

1. Változtasd meg jelszavad

Ha úgy gondolod, hogy Facebook fiókod feltörték, azonnal változtasd meg jelszavad. Ha más fiókokban is használtad ezt a jelszót, mindenképpen változtasd meg ott is.

Amikor bejelentkezési adataid kiberbűnözők kezébe kerülnek, érdemes megfontolni a jelszavak megváltoztatását minden érzékeny fiókban, beleértve a banki és az e-mail fiók jelszavakat is. Győződj meg arról, hogy az új jelszavak biztonságosak, azaz egyediek és összetettek.

2. Jelentsd a csalást a Facebooknak

Csupán egy másodpercbe telik, hogy jelentsd a megkérdőjelezhető profilokat, hirdetéseket, bejegyzéseket vagy üzeneteket a Facebooknak. Minden oldalon, bejegyzésben és közvetlen üzenetben találsz egy Jelentés lehetőséget. Azonban nem minden csalónak függesztik fel a fiókját – és még ha igen is, mindig megkísérelhetik feloldani a tiltást a Facebookon.

Mi van, ha a Facebook nem veszi komolyan a bejelentésed?

Sajnos a Facebookot az elmúlt néhány évben erős kritika érte, mert nem teljesíti a felhasználók moderálással és a Facebook csalásokkal kapcsolatos elvárásait. A bejelentéseket figyelmen kívül hagyják, és a közösségi normák kirívó megsértését nem kezelik, így a cég nem tudja megfelelően moderálni a csalásokat.

Mit tehetsz tehát, ha a Facebook nem veszi komolyan a bejelentésed? Sajnos nincs garancia arra, hogy valaha is megteszik a megfelelő intézkedéseket. De itt van néhány dolog, amit kipróbálhatsz:

 • Kérd meg barátaidat, ismerőseidet is, hogy jelezzék ők is a csalást. Láttuk, hogy ez működik, különösen hamis fiókok esetében. Ha valamit tömegesen jelentenek be, akkor nagyobb az esélye, hogy a Facebook eltávolítja, vagy legalábbis egy emberi moderátor megnézi.
 • Vedd fel a kapcsolatot a Facebookkal valamelyik hivatalos kapcsolattartási ponton
 • Fellebbezés a moderálási határozat ellen. Ezt több kontextus megadásával teheted meg, például személyazonosság igazolásával, vagy bármi mással, ami ráveheti a Facebookot, hogy tegyen lépéseket.

Tartsd szemmel a pénzügyi számláidat

Rendszeresen figyelj minden olyan számlát, ahol van pénzed vagy hitelkereted . A kiberbûnözõk gyakran kezdeményeznek kisebb utalásokat, hogy teszteljék a sikert, mielõtt belevágnának egy nagyobb tranzakcióba. A gyanús tranzakciók korai felismerésével megelőzheted hogy pénzügyeid és hiteleid jelentős károkat szenvedjenek.

Fagyaszd be hitelkártyád és bankszámlád

Ha úgy gondolod, hogy személyes adatai rossz kezekbe kerültek, és aggódsz a személyazonosság lopás miatt, feltétlenül zárold számláidat. Ha nem teszed meg, a csalók sok mindent megtehetnek, például bank- és hitelkártyaszámlákat nyithatnak a neveden, közüzemi és mobilszolgáltatást vehetnek igénybe, sőt jelzálogkölcsönt is igényelhetnek. Ez romboló hatással lehet hitelképességedre is.

Maradj biztonságban a Facebook csalásokkal szemben

A Facebook nagyszerű módja annak, hogy lépést tarts barátaiddal, ismerőseiddel és családoddal. Ez egy kényelmes hely kedvenc celebjeink, márkáink és hírügynökségek követésére is. De a közösségi média csatorna nem jár kockázatok nélkül , beleértve a számos Facebook csalást.

A görgetések, kedvelések, megosztás és komment írás közben is ébernek kell maradni, figyelni és óvatosnak lenni a kapott privát üzenetekkel és ismerősnek jelölésekkel szemben. Ezekkel az ésszerű stratégiákkal biztonságban leszel a Facebookon és sok más közösségi média platformon is.

Szeretnél még további hasznos tanácsokkal gazdagodni az online marketing világából? Látogass el Klikkmánia Tudástár oldalunkra, ahol letölthető dokumentumokkal és a korábbi webinárok felvételeivel segítünk abban, hogy vállalkozásod online megjelenése a legoptimálisabb legyen. 

#klikkmánia #facebook #facebookcsalás #kiberbűnözés

TETSZETT A CIKK?

Szeretnéd havonta összesítve megkapni a legfontosabb szakmai cikkeket, híreket?

Feliratkozom a hírlevélre

20 éves kereskedelmi és ügyfélszolgálati tapasztalattal rendelkezem, ezen idő alatt több száz kisebb-nagyobb céggel álltam kapcsolatban. Többek között sikerült megismernem és átlátnom a magyar vállalkozások közösségi médiában betöltött helyzetét és a kihívásaikat is. 2017 óta foglalkozom aktívan Facebook és Instagram csatornák kezelésével, a Klikkmánia csapatához pedig 2021-ben csatlakoztam, mint social media manager. A folyamatosan megújuló social trendek, valamint technikai újdonságok megismerése és alkalmazása mellett, szeretném sok éves kereskedelmi ismereteimet is kamatoztatni ügyfeleink közösségi oldalainak kezelésében.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolat

Vedd fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseidre legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérj ingyenes konzultációs időpontot!