Segíthetünk?

Blog

Social marketing

2018. augusztus 23.

4 lehetőség a tökéletes Google és Facebook Ads kooperációra

Számtalan esetben láthatjuk, hogy a brandek és marketingeseik egymással versenyeztetik a hirdetési platformokat, hogy lássák, melyik hoz jobb eredményeket. Érdemes azonban más szemmel tekinteni ezekre a platformokra, hiszen együttműködve sokkal eredményesebben tudják szolgálni üzleti céljainkat.

google-vs-facebook

Google vs Facebook helyett tekintsünk inkább a platformokra úgy, mint Google ÉS Facebook. Mindkét csatornának megvannak a maga pozitívumai és negatívumai, együtt használva őket azonban sokkal nagyobb erővel bírnak, főleg, ha a konkurencia még mindig a versenyeztetésnél tart!

1, Keltsünk igényt Facebook-al, zárjuk a keresést Google-lel.

Egy jól célzott Facebook kampánnyal nem csak értékes közönséget gyűjthetünk, de a magas eléréssel jelentősen emelhetjük a Google keresések számát is brand nevünkre. A WordStream felmérései alapján akár 34%-al is növelhetjük a brand keresések számát egy Facebook kampány által.

Ez gyakorlatilag egy rendkívül egyszerű stratégia. A Facebook felhasználók több információt szeretnének gyűjteni a termékről vagy szolgáltatásról, ezért a Google keresőben kezdik azt utólag keresni – ha nem kattintottak a Facebook kreatívra -. Fontos, hogy a Facebook és a Google hirdetések szövegei nagyrészt fedjék egymást, hogy a felhasználó már a szövegből is felismerje, hogy ez az, amit keres.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért hirdessünk a saját brand kulcsszavunkra, hisz az organikus keresőben így is első pozícióban vagyunk? 

A válasz, hogy ezzel a metódussal egyszerűen tesztelhetjük az üzenetünket a Facebookon és a Google-ben a CTR-t és a konverziók számát vizsgálva.

Alább egy olyan tesztre láthatunk példát, amiről az imént esett szó.

crazylister-facebook-ad

Itt pedig a kreatívhoz csatolt Google keresési hirdetés, mely már csak a Facebookról érkező forgalmat várja. A stratégia lényege, hogy a Facebook-on elért közönség információéhségét a Google keresési hálózatán lévő hirdetésekkel tudjuk kielégíteni.

crazylister-google-ad-facebook-uzenet

2, Használd a fő kulcsszavaid a Facebook hirdetés címében

Ez a metodika hasonlóan egyszerűen kivitelezhető, mint a fent taglalt első tipp. Ahogy írtuk, egy jól célzott Facebook kampány rendkívül magas elérést és Google keresést tud produkálni, és ha jól csináltuk, nem csak a brand, de egy-egy kifejezést is erős üzenetértékkel tud bírni.

Egy ügyesen megfogalmazott headline jobban megjegyezhető is lehet, és több direkt keresést is eredményezhet, melyet a lenti példa is mutat.

fundbox_hirdetes

A Fundbox kreatívja után számtalan felhasználó kezd el a lehetőség kapcsán érdeklődni, így érdemes felvenni az össze olyan kulcsszót, mely utalhat a fenti hirdetésre.

Ez esetben ilyen kulcsszó lehet a “turn invoices into cash” “turn invoices into cash company” “invoice to cash”, és hasonlók. A lényeg, hogy a Google keresési hirdetés szövegeiben is szerepeljenek a kifejezések, és utaljunk rá, hogy a hirdetésre kattintva még több információt érhet el a Facebook-on látottak után.

3, Célozd vissza a Google keresőből érkező felhasználókat a Facebookon

Az első és a második pontban leginkább a Facebookról érkező forgalommal foglalkoztunk, valamint azzal, hogyan lehet hatékonyan elérni azokat, akik a Facebook után a Google keresőben kerestek további információkat, függetlenül attól hogy kattintottak-e, avagy nem. A harmadik pontban a Google közönségeit fogjuk elérni a Facebookon.

Ha kezeltél már Google vagy Facebook kampányokat, bizonyára tudod, hogy a retargetálás mindkét csatornában rendkívül jó konverziós eredményeket tud hozni, azonban ha keresztcélzunk a Google és a Facebook közönsége között, jelentősen javíthatunk a konverziós számokon.

A keresztcélzás segítségével a korábbi Facebook vagy Google felhasználóinkat tudjuk elérni akár a Google keresési oldalán, akár a Facebookon.

A Facebookon el tudjuk érni azokat, akik a weboldalra navigáltak egy bizonyos Google search hirdetésre kattintva, melyet egy bizonyos kulcsszólekérdezés után jelent meg. Ez első olvasatra bonyolultnak tűnhet, de a gyakorlatban egészen egyszerű.

Ehhez a Facebook egyéni közönségeit kell használnunk, úgy, ahogy a lenti képen láthatjuk.

custom-audience--facebook-retargeting-google-ads

A közönség tehát az alapján lett meghatározva, hogy a benne lévő felhasználók “Adwords” forrásból éreztek a Templatekkel foglalkozó landoló oldalra.

4, Hasonló közönséget keresel Facebookon, mint ami Google-ből érkezik?

Ha ismered a Lookalike közönségeket, bizonyára tudod, hogy a Facebook lookalike közönségek egészen pontos bázist tudnak meghatározni az üzleti célok és a felhasználók minőségét figyelembe véve.

Azonban azon túl, hogy az összes felhasználó alapján hoznánk létre közönséget, lehetőségünk van arra is, hogy bizonyos oldallátogatókból hozzuk létre értékes listánkat, melyet a forgalmi források alapján határozunk meg, ami ez esetben a Google CPC.

Fontos kiemelni, hogy a “Már konvertáltak” listánk és az újonnan létrehozott Lookalike közönségben lehet metszet, ezért előbbit minden esetben zárjuk ki.

Záró gondolatok

A Google és a Facebook Ad számtalan olyan lehetőséget rejt magában, mellyel hatékonyabbá tudjuk tenni kampányainkat, és meg tudjuk újítani stratégiánkat, hiszen jobban és mélyebben bele tudunk látni a forgalmi trendekbe, és a minőségibb adathalmaz által hatékonyabban tudunk döntést hozni.

 

A cikket a Wordstream inspirálta.

TETSZETT A CIKK?

Szeretnéd havonta összesítve megkapni a legfontosabb szakmai cikkeket, híreket?

Feliratkozom a hírlevélre

Az online marketing világával, az értékesítéssel 2013-ben ismerkedett meg, azóta folyamatosan képzi magát, figyelemmel követi az újdonságokat. Szenvedélye a fejlődés, az eredmények és problémák részletes elemzése. Célja, hogy a kampánykezelés során olyan stratégiát alkothasson, melyben minden részlet a marketing célok teljesülését szolgálja. A Klikkmánia csapatába másfél év ügynökségi tapasztalattal, 2017 első felében érkezett mint Junior keresőmarketing tanácsadó, ahol PPC és Facebook kampányokkal foglalkozik.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolat

Vegye fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseire legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérjen ingyenes konzultációs időpontot!