Segíthetünk?

Blog

2020. november 19.

Hogyan alkalmazkodjunk a kulcsszavak átalakult szerepéhez a kattintás alapú hirdetések világában?

Emlékszünk arra, amikor még a kulcsszó volt a PPC alfája és omegája? Nos, ez jelentős átalakuláson megy keresztül és a kulcsszavak szerepe egyre inkább veszít jelentőségéből. Érdemes felfigyelnünk erre a változásra és megismerkednünk a további lehetőségekkel.

Miért is mondhatjuk azt, hogy csökken a kulcsszavak szerepe? A válasz erre a kulcsszó nélküli keresésben rejlik, amelyre nagy számban láthatunk példát a Yelp, Microsoft, Amazon és Facebook hirdetési rendszerek esetében. 

A legnagyobb erőfeszítéseket azonban mégis a Google teszi, ha arról van szó, hogy minél hamarabb eljöjjön a kulcsszó nélküli hirdetések egyeduralma. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lenne elérhető a kulcsszó alapú célzás, hanem azt, hogy a Google a DSA vagy Shopping kampányok előtérbe helyezésével határozottan igyekeznek a kulcsszavaktól megszabadulni.

De nézzük csak, mit rejt még a Google tárháza! 

  • Discovery kampányok: A a közönség-és ügyfélszándékok segítségével személyre szabottan jelennek meg a hirdetések. 
  • Helyi kampányok: Csupán a boltok földrajzi helyét, a kampány költségkeretét és a hirdetési elemeket kell megadja a hirdető. A megadott adatok alapján a Google gépi tanulási technológiája automatikusan optimalizálja az ajánlatokat, a hirdetések elhelyezéseit és az elemkombinációkat. Tehát a hirdetések közönségcélzások nélkül működnek! 
  • Intelligens kampányok: A Google szerint a smart kampányok esetében a létrehozással csak a közönségcélzást és a hirdetést kell létrehoznunk és cserébe magas konverziós számok köszönnek ránk a másik oldalon, mindezt persze kulcsszavak nélkül. (Szerintünk azért többről van szó az intelligens kampányok esetében, de maradjunk a lényegnél és térjünk vissza a kulcsszavak szerepéhez!)

A fenti példák tehát a kezdeti kijelentésünket hivatottak alátámasztani, miszerint már nyakig benne vagyunk a kulcsszó nélküli keresőmarketing működésében. Egyetlen kérdés marad tehát: Fel vagyunk erre készülve? 

Hogyan tudunk ésszerűen lépést tartani a változásokkal? 

Mielőtt belekezdünk az opciók kifejtésében, fontos hangsúlyozni, hogy a fent leírtak nem jelentik azt, hogy el kell távoltani kulcsszavakat! Még jelen vannak és jelenlegi fontosságuk megkérdőjelezhetetlen. 

Azonban van egy eleme a célzásoknak, amire jelenleg még fontosabb, hogy külön figyelmet fordítani: a közönségek. 

Nézzük meg tehát, milyen elemek tudják hatékonyan megtámogatni a közönségcélzásokat!

Közvetítsük a megfelelő üzeneteket!

Hozzunk formába minden olyan területet a hiretési fiókunkban, amire közvetlen ráhatásunk van úgy, mint például a hirdetések! Érdemes megvizsgálni, milyen stílusú és hangulatú szövegezés és képes kreatívok mozgósítják jobban az adott célcsoportot. 

Ahhoz, hogy kellő hatékonysággal elemezzük és optimalizáljuk a hirdetések üzeneteit érdemes több platformra kiterjedő vizsgálatot folytatni: keressük és azonosítsuk be a megegyező elemeket, témákat és hangulatokat a sikeres hirdetések esetében annak érdekében, hogy ezek ötvözetéből később a lehető leghatásosabb hirdetések szülessenek! 

A Shopping kampányok esetében emlékezzünk arra, hogy az, ahogyan az oldalunkon a termék adott formában, adott leírással jelenik még nem jelenti azt, hogy a felhasználók is annak megfelelően indítanak keresést. Nem árulunk el nagy titkot, hogy a Shopping kampányok – és az organikus Google Shopping találatok – esetében az adatcsatorna a hirdetés lelke, tehát ha a hirdetések üzeneteit szeretnénk optimalizálni, a termékinformációkat kell módodítanunk. 

Törekedjünk a tömör, lényegretörő és informatív leírásokra és arra, hogy milyen előnyökkel jár a felhasználó számára a termék használata! Érdemes a Google tanácsait tanulmányozni az adatcsatorna optimalizálását illetően!

Ismerjük meg közönségeinket és szegmentáljuk őket! 

Most, hogy a célzások egyre inkább elmozdulnak a kulcsszó-vezérelt szemlélettől még fontosabb, hogy a lehető legpontosabban határozzuk meg a közönség-szegmenseket, illetve azt, hogy pontosan ki is láthatja a hirdetéseinket. 

Elevenítsük fel az alapvető ökölszabályt: pusztán azért, mert egy felhasználó egy relevánsnak tűnő csoport tagja még nem jelenti azt, hogy megérett arra, hogy a weboldalunkon elköteleződést mutasson. Fontos tehát, hogy valóban olyan közönségeket gyűjtsünk, akiknek valójában hasznos tartalmat tolmácsol a hirdetésünk.

Azzal tehát, ha megvizsgáljuk a weboldalra érkezők adatait perszónák és csatornák szerint szerint, lehetővé teszi számunkra, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket és új, ütős hirdetéseinket már a megfelelő szegmensek számára jelenítsük meg. 

Például tudhatjuk azt, hogy a legnagyobb arányban a magyarországi férfi közönségünk konvertál, akik e-mailen keresztül érkeznek az oldalunkra. Ugyanakkor ha ezt a közönséget még viselkedési alapon is megvizsgáljuk, akkor tovább lehet finomítani a célzással a közönségekre vonatkozó Google Analytics riportok alapján. Az alapján, hogy milyen érdeklődési körbe, vagy milyen in-market szegmensekbe tartoznak további konklúziókat is levonhatunk és implementálhatjuk a célzásainkba. Sőt, a hasonló, új közönségek elérése érdekében pedig hasonmás közönségeket hozhatunk létre a meglévő, konvertáló felhasználókból. 

Mindezek pedig maximalizálhatják a felhasználók minőségét és a tapasztalataink szerinti legjobb hirdetéssel tudjuk őket megszólítani. Mindezt pedig kulcsszavak nélkül tettük meg! 

Tipp: Bizonyos fiókok esetében már elérhető a Google Analytics 4 funkciója, amely segítségével lekérdezhetjük az egyes közönségszegmensek konverziós valószínűségét! Azonban a prediktív modellek sikeres betanításához az Analytics szolgáltatásnak szüksége van néhány feltétel teljesülésére.

Ötvözzük a tanulságokat: Jelenítsük meg az optimalizált hirdetéseket a megfelelő közönségek számára!

Az előbbiekben elsajátítottuk a hirdetések optimliazálási szempontjait illetve a közönségek szegmentálásának módjait: most pedig kombináljuk a kettőt! 

Azonban van még egy szempont, amelyet nem szabad szem elől tévesztenünk. A hirdetési stratégiánk marketing funnelek (“tölcsér”) mentén való felépítése is kulcsfontosságú! Különböztessük meg az ún. “meleg és hideg közönségeket” és szegemntáljuk őket aszerint, hogy hol helyezkednek el a vásárlói útvonalban. 

Összefoglalva tehát, a kulcsszavak léteznek még, nem szabad kevesebb figyelmet fordítanunk feléjük, azonban lassan érdemes felkészülni a keresőmarketing további korszakaira. A gépi tanulással elindultunk már a változás felé, ahol az automatizmusok lényegesen nagyobb teret fognak kapni. Készüljünk fel tehát a változásokra és fogadjuk őket már egy kiforrott stratégiával és naprakész eszköztárral! 

TETSZETT A CIKK?

Szeretnéd havonta összesítve megkapni a legfontosabb szakmai cikkeket, híreket?

Feliratkozom a hírlevélre

A design-és művészetmenedzsment területéről érkezve 2018-ban kezdtem el online marketinggel foglalkozni a Google Ground képzés keretében. A Klikkmániánál 2019 nyara óta dolgozom PPC kampánymenedzserként. A hazai ügyfelek mellett a nemzetközi piacra célzott kampányokat is nagy lelkesedéssel kezelem.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolat

Vegye fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseire legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérjen ingyenes konzultációs időpontot!