We understand, we deliver.

Miért sikeres a Black Friday?Nemrégiben „ünnepelte” Amerika a fogyasztói társadalom egyik nagy napját, a Fekete Pénteket. A már Magyarországon is gőzerővel dübörgő, a vásárlásokat maximumra járató Black Friday több magyar e-kereskedőnek is rekord bevételeket hozott idén, ennek apropóján vizsgáltuk meg, hogy mit kell tudnunk erről a kiemelt akciókkal és árengedményekkel kecsegtető napról.

 Van egy amerikai vicc, ami valahogy így szól: “Amerika az egyetlen hely, ahol az emberek eltapossák egymást pontosan egy nappal azután, hogy hálát adtak egymásért.”

Érdemes tudni, hogy Amerikában a Black Friday csak egy a „Szentháromság ünnepe” közül, hiszen a „Hálaadás napi akciók” és a „Cyber Monday” is erre az időszakra esnek, és ezek eladásban sokszor meg is előzik a Fekete Pénteket.

A Fekete Pénteket egyébként hagyományosan az amerikai Hálaadás ünnepét követő pénteken tartják a 2000-es évek elejétől kezdve, tehát nem egy régi „ünnepről” beszélünk. Az amerikaiak a karácsonyi vásárlási szezon kezdeteként tekintenek erre a napra, amikor az áruházak és online webshopok soha nem látott kedvezményekkel indítják el az év végi hajrát.

Black Friday

Black Friday – Amerika

Aki hallott már a Black Friday-ről, vagy akár a „Hálaadás napi akciókról”, annak valószínűleg a híradásokból már jól ismert őrjöngő és tolongó tömeg, egymást fellökő emberek és hasonló képek ugranak be, de persze a vásárlásnak ilyenkor is megvan a kulturáltabb és sokkal kényelmesebb formája: az elektronikus vásárlás.

De mit mutatnak a számok? A Comscore és a Statista adatai szerint az idei Fekete Péntek minden eddigi eladási rekordot megdöntött az Egyesült Államokban, több mint 26%-os növekedéssel az előző évhez képest. Így az ezen a napon generált összes e-kereskedelmi forgalom meghaladta a 1,5 milliárd (!) amerikai dollárt.

Hasonlóan elképesztő számokat produkált a Cyber Monday is, ami több, mint 2 milliárd dolláros e-forgalmat generált egyetlen nap alatt Amerikában. Az alábbi statisztika nagyszerűen bemutatja ezen napok félelmetes fejlődését:

Black Friday éves statisztika

Mi a helyzet itthon?

A magyarországi viszonylatokban nézve is sikeresnek mondható rendezvény kis hazánkban is hatalmas érdeklődést váltott ki a vásárlók körében, bár erősen érződik még a lemaradás a tengerentúli országhoz képest (ez persze nem feltétlenül baj).

Az Extreme Digital például merészen, a hagyományos amerikai időpont előtt egy héttel rendezte meg az akciót, mely akkora érdeklődést váltott ki az emberek körében, hogy az üzemeltetőknek ki kellett rakniuk a megtelt táblát.

A lelkesedés természetesen a következő hétre sem csökkent, az eMAG például (a hivatalos blogon közzétett eredmények alapján) délre már 50.000 eladott terméket, és 1.200.000.000 Ft-os bevételt könyvelhetett el magának.

Záró gondolatok

Az itthon kisebb méreteket öltő, de hasonló ütemben fejlődő megmozdulás valószínűleg évről évre, Magyarországon is egyre jobban elterjed majd a köztudatban.

Az amerikai növekedés mögött sok-sok okot felsoroltak az elemzők (pl. az kedvező olajár jótékony hatását), de azt senki sem tagadja, hogy az eladások egyre nagyobb százaléka tolódik át a hagyományos bolti értékesítésről az e-kereskedelem irányába.

Legyünk őszinték: talán kényelmesebb egy meleg szobából, a fotelben ülve vásárolni, mintsem órákig szobrozni egy bolt előtt, majd ökölpárbajt vívni egy okos tévéért.

Hiába, az e-kereskedelemé a jövő. És így eltaposni sem kell egymást.

Címke:
authorsure_include_css:
authorsure_hide_author_box:
post_views_count:
290
essb_pc_twitter:
2
essb_pc_linkedin:
1
essb_pc_google:
1
essb_pc_facebook:
1

Levente 1999-ben kezdte pályafutását általános marketinggel, az online kommunikáció 2005-től vált szakterületévé. Elsőként a Young and Rubicam cégcsoporthoz tartozó Wunderman BTL ügynökségnél szerezett jelentősebb tapasztalatot, melyet később a CID Direkt Marketing ügynökségnél hasznosított. A közel 20 fős ügynökségnek 5 évig volt operatív igazgatója. A Klikkmánia keresőmarketing és performance ügynökséget 2012 januárja óta vezeti, a cég társtulajdonosaként. Londoni leánycégét, a Click2Digital-t üzlettársaival közösen irányítja.

Website: https://klikkmania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com