We understand, we deliver.

Facebook hirdetés: 10 kihagyhatatlan lehetőségMindannyian tudjuk, hogy a Facebook hirdetés ma már megéri a pénzét, egyrészt mivel olcsóbb, mint pár évvel ezelőtt,  másrészt az aktív felhasználói bázis és célzási lehetőségek miatt. A világon körülbelül 1.8 milliárd ember van jelen Facebookon, ami hatalmas felhasználható adatmennyiséget jelent.

A következőkben tíz olyan lehetőséget mutatunk be, amit felhasználhatunk arra, hogy ebből a hatalmas adatmennyiségből pénzt csináljunk.

Carousel Hirdetések

Ez egy olyan vizuális hirdetési forma, mely kombinálja a képeket és videókat. Összesen akár tíz képet és videót lehet ezzel összefűzni, amely egyrészt a vállalat USP-jét (Unique Selling Point) jelenítheti meg, vagy akár egyfajta történetmesélésben is segítségünkre lehet. Természetesen ugyanúgy rendelkezik CTA (Call-to-Action) gombbal mint a hagyományos Facebook hirdetés.

Ezt a trükköt használta remekül az amerikai Target, aki egy történetet mesélt el azzal, hogy a karakter végigment a szobákon, melyek egy-egy videóként jelentek meg. Ezeket a termékeket természetesen rögtön online meg is lehetett rendelni. Itthon is több cégnek javasolnánk egy hasonló megoldást, mely éppúgy alkalmas brand építésre, ahogy közvetlen online vásárlásra is, például IKEA, KIKA vagy akár a Butlers. De alkalmas lehet autók bemutatására és igényfelkeltésre is.

Carousel Facebook hirdetés

Facebook Pixel

Ez sokkal inkább egy kötelező elem, mintsem segítő funkció, de mindenképpen érdemes megemlítenünk ebben a top 10-es listában, hiszen ennek segítségével minden oldalra érkező forgalmat mérni tudunk, sőt apró kiegészítésekkel akár a konverziót is. A kód segítéségével továbbá a remarketing funkciót is előhozhatjuk.

Facebook hirdetés pixel

(Mejegyzés: Természetesen ahhoz, hogy Analyticsben mérni tudjuk a forgalmat, illetve a konverziókat, használnunk kell a már megszokott UTM tageket.)

Konverzió fókuszú kampány

Miután beépítettük a Pixel kódot elkezdhetjük használni is a rendszert. Amennyiben valamilyen tevékenység ösztönzésére szeretnénk “rávenni” az embereket, megéri Konverzió fókuszú Facebook hirdetés kampányt létrehozni ( ez magyarul “Konverziók” néven fut). Ebben az esetben a cselekvés, amit el akarunk érni bármilyen típusú lehet, akár egy vásárlás, ajánlatkérés vagy éppen időpont foglalás.

Viselkedés alapú célzás

A Facebook hirdetés segítségével akár viselkedés alapon is tudunk célozni, ez több dolgot is magába foglal mint például: vásárlási hajlandóság, eszközhasználat vagy akár korábban vásárolt eszköz – például egy jármű beszerzése. Ezeket az adatokat régóta gyűjti a Facebook, de rendelkezésére állnak olyan adatok is, amelyeket az együttműködő partnereitől átvesz.

Viselkedés alapú célzás

Érdeklődés alapú Facebook hirdetés

Természetesen nem csak viselkedés, hanem érdeklődési körök alapján is lehet célozni. Összehasonlítva az AdWords érdeklődés szerinti célzásával, ez sokkal részletesebb képet mutat, itt a filmekkel kapcsolatos érdeklődéstől, az adott élethelyzeten át, az aktivitásunkon keresztül a főzésig minden érdeklődési kört meg lehet célozni, sőt azoknak egyes szintjeit is külön-külön.

Érdeklődés alapú célzás

Demográfiai célzás

Az egyik legalapvetőbb célzási lehetőség a demográfiai célzás, ez hasonlóan az AdWords-höz lokáció, életkor, nyelv szerinti vagy éppen pénzügy szerinti célzást engedélyez. Ezekkel a célzásokkal azonban még csak a felszínt kapargatjuk, hiszen sokkal mélyebbre lehet menni a célzás tengerében. Nem csak, hogy iskolai végzettség, de végzettség helye valamint tanulmány terület szerint is lehet célozni. Ha pedig arra lenne szükségünk, hogy egy-egy cég alkalmazottjait célozzuk meg, arra is lehetőségünk nyílik így. Az egyik legérdekesebb beállítás ezzel kapcsolatban – legalábbis véleményem szerint – az, hogy adott életesemény, például házassági évforduló közeledik, akkor be lehet állítani, hogy a pár tagjai milyen Facebook hirdetést kapjanak meg.

Facebook hirdetés - Demográfiai célzás

Egyéni célközönségek

Röviden és tömören összefoglalva ez a Facebook remarketing szolgáltatása. Ezzel meg lehet célozni egy adott URL-t látogató embereket – amennyiben az oldalba be van építve a Pixel kód. Ezen kívül adatbázisban szereplő embereket is meg lehet célozni, egy ügyfél email adatbázis segítségével, tovább “remarketingelni” lehet azokat a személyeket, akik valaha használták az általad készített alkalmazást.

Bejegyzéshez fűződő aktivitás

Ki lehetne jobb célcsoport mint az a felhasználó, aki már valamilyen módon kapcsolatba lépett a bejegyzéseinkkel? Pontosan ezt segít kiaknázni ez a tipusú hirdetés, ahol azokat lehet megcélozni, akik valamilyen kapcsolatba léptek a bejegyzésekkel. Ez lehet megosztás, like vagy éppen hozzászólás.

Tudni kell, hogy átlagban a követőink 10%-ka teszi ki az aktivitás 80%-át. Pontosan ennek az aránynak a javítására hozta létre a “kék óriás” ezt a tipusú hirdetést. Hiszen minél többen érdeklődnek a bejegyzések iránt, annál nagyobb lesz a témával kapcsolatos bizalom, ezzel pedig a brand értéke is nőhet.

Videós Facebook hirdetés

Meglepő, de nem elhanyagolható a facebookon videót nézők száma, az egész világon ez napi 100 millió felhasználót jelent. Több social media felület szeretne kiharapni egy szeletet a videós hirdetésekből, ott van például a Snapchat, mely frissített felülettel és vertikális videóval támad.

Ebben a környezetben kell a hirdetőknek minden adott lehetőséget kihasználni a videós megoldások segítségével.

Lead gyűjtő Facebook hirdetés

Ennek segítségével könnyen és hatékonyan tudunk adatokat bekérni a felhasználóktól. Egy-egy hirlevélfeliratkozás vagy éppen kupon kód igénylése sokkal könnyebb lehet, mint eddig bármikor. Ez rögtön a Facebook hirdetés által elérhető, így a felhasználó sem érzi magát kizökkentve.

A másik probléma, amit megold ez a hirdetésfajta, hogy így nem kell más – esetleg nem túlságosan mobilra optimalizált- oldalra landoltatni. Ez így a konverziós rátán is sokat javít.

Összefoglalás

Összefoglalásként elmondható, hogy a Facebook hirdetési lehetőségei jobbak mint valaha, annak ellenére is, hogy maga a rendszer néhol inkonzisztens. Látható, hogy az elkövetkezendő hónapokban években még több újítás fog következni. A cikk a WordStream azonos című írása alapján készült.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_linkedin:
5
essb_pc_twitter:
4
essb_pc_facebook:
3
essb_pc_google:
1

Fehér Márton, marketinges diplomával rendelkező ifjú, aki a Klikkmániánál jelenleg search engine gyakornokként dolgozik. Az online marketinggel szakdolgozata írásakor került kapcsolatba, mivel a témája az online marketing és közösségi média marketing volt. A blogolás sem áll távol tőle, hiszen rendelkezik egy tech bloggal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com