Segíthetünk?

Blog

Keresőhirdetés

2020. július 27.

Spórolj pénzt Google Ads hirdetésekkel: a negatív kulcsszavak használatával!

Most azokról a kulcsszavakról lesz szó, amelyekre NEM szeretnénk megjelenni a keresőben. Normál esetben ugyanis előbb felvesszük azokat a kulcsszavakat, amelyekre hirdetni szeretnénk, majd kizárjuk az olyan kifejezéseket, amelyek számunkra nem relevánsak. Enélkül a lépés nélkül könnyen pénznyelővé változhat kampányunk!

kulcsszavak blogcikk_LA

Első lépés: azonosítás

E szerint a cikk szerint egy átlagos Google Ads-fiók a költségvetésének 76%-át pazarolhatja el rosszul célzott kulcsszavakra! Érdemes tehát körültekintőnek lennünk.

Vannak olyan kifejezések, amelyeknek kizáró kulcsszóként való használata már a kezdeteknél nyilvánvaló. 

Sok hirdető zárja ki az ingyen, ingyenes kifejezést, vagy az állás jellegű szavakat (hacsak nem munkavállalót keres). A vélemény, tapasztalat is gyakori negatív kulcsszó, hiszen ezen keresések során az informálódás az elsődleges cél, nem a vásárlás. Az ár, ára, árak kifejezések is gyakran fölöslegesek, pláne ha szolgáltatásunk ára nincs is a weboldalon feltűntetve, hiszen így a kattintó nem tud az összehasonlítással élni. 

Zárjuk ki az oktatás, tanfolyam szavakat akkor, ha szolgáltatást hirdetünk, és nem tanfolyamot. Illetve a “használt” keyword-öt is érdemes kizárni, ha nem árulunk használt terméket.

Ha pécsi cégként egy drágább, általános kulcsszóra hirdetünk (pl.: duguláselhárítás) akkor a földrajzi célzáson kívül a területi kulcsszó-kizárást is érdemes megfontolni. 

A Google Ads kulcsszótervezője sok tippet tud adni, hogy a számunkra nem releváns kereséseket kizárhassuk, így amikor kulcsszavainkat tervezzük, érdemes pro és kontra figyelembe venni az ötleteket.

Az alábbi példán látszik, hogy ha szappanokat készítünk, kézműves szappant árusítunk, a Kulcsszótervezőben a ”natúr”, ”természetes” stb előtagokkal is érdemes hirdetni, mert nagy rá a keresési volumen, míg a ”szappan öntőformára” már nem. (amennyiben nem árulunk ilyet).

kulcsszótervező_szappan

De nem érdemes átesni a ló túloldalára és minden felmerülő lehetőséget egyből kizárni egy új kampánynál. Ha túlságosan leszabályozunk, lehetséges, hogy alig jelenik majd meg a hirdetésünk. A legtöbb „nem megfelelőség” úgyis menet közben derül ki, a Keresési kifejezések menüpontot érdemes tehát böngészni és onnan kizárni. 

Még az is előfordulhat, hogy akad olyan szó, amit nem gondolnánk relevánsnak, de mégis vásárlást eredményez. Tehát a negatívozás állandó feladata egy jó kampánykezelőnek

Második lépés: finomhangolás

Hogy a feladat ne legyen olyan egyszerű, sajnos a kizáró kulcsszavak nem veszik figyelembe a közeli változatokat. 

Mit is jelent ez? 

Leggyakrabban általános egyezéssel zárunk ki (pl öntőforma), viszont ez esetben a többesszámot és elírást is ki kell zárnunk. (pl.: öntőformák, öntöforma stb.)

A kulcsszavak egyezési típusairól bővebben a Google Ads Súgóban találhatóak információk.

Harmadik lépés: megvalósítás

Legegyszerűbben a Kulcsszavak > Kizáró kulcsszavak résznél tudjuk hozzáadni a negatív kifejezéseket, a kék plusz gombbal.

De Kizáró kulcsszólistát is létrehozhatunk az Eszközök és Beállítások menüpont Megosztott könyvtár szakaszából. 

kizáró kulcsszó listákEzután be tudjuk választani ezt a listát vagy listákat adott kampányhoz vagy hirdetéscsoporthoz.  

Fontos megjegyezni, hogy a meghatározásnál mindig fiók szinttől lefelé bontva kell gondolkodnunk. A legrelevánsabb, legegyértelműbb kizáró kulcsszavak kerülnek fiók szintre, míg a kisebb relevanciával bírók kampány vagy hirdetéscsoport szintre. 

Negyedik lépés: ellenőrzés

Még alapos átgondolás után is előfordulhat, hogy a pozitív és negatív kulcsszavak konfliktusba kerülnek. Szerencsére „Google a barátunk” ebben is segít és jelzi ezt a Javaslatoknál.

Google Ads Developers-ben beállítható egy ún. Negatív Kulcsszókonfliktusok Jelentés is, amely nagyobb fiókokban segítség lehet.

+ tippek

Ha van Brand kampány a cég- vagy márkanevünkre, a többi kampányunkból ezt a márkanevet kulcsszóként zárjuk ki! Ez azért is fontos, hogy megvédjük általános szolgáltatási kampányainkat az olcsóbban és jobban konvertáló márkás lekérdezésektől.

Ha dinamikus keresési hirdetés (DSA) kampányt is futtatunk, akkor minden aktív, megcélzott kulcsszavunkat negatívként érdemes ehhez a kampányhoz hozzáadni.

Összefoglalva tehát, ha hatékonyabban szeretnénk a pénzünket elkölteni, magasabb kattintási arányt, jobb minőségi mutatót és ezáltal jobb pozíciót elérni, arra a negatív kulcsszavak használata lehet az egyik legjobb eszköz!

TETSZETT A CIKK?

Szeretnéd havonta összesítve megkapni a legfontosabb szakmai cikkeket, híreket?

Feliratkozom a hírlevélre

Régóta foglalkozom marketing tevékenységgel, de az online vonalon a Klikkmánia Maternity képzése indított el igazán, melynek elvégzése után, 2020-ban csatlakoztam a csapathoz. Igyekszem az ügyfelek fejével gondolkodni, tevékenységüket proaktív ötleteimmel segíteni.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolat

Vedd fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseidre legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérj ingyenes konzultációs időpontot!