We understand, we deliver.

Pörgesd fel az AdWords Display kampányaidat!Ebben a cikkben megosztunk pár olyan hasznos AdWords Display tippet, amelyeket sokan nem ismernek, mert nincsenek benne a felhasználói kézikönyvekben, de a cikk elolvasása után akár te is könnyedén alkalmazhatod őket.

A blog.marketo.com egyik írásában dolgozzák fel a fenti témát, melyben sikeres display hirdetési trükköket elemeznek. Mielőtt azonban mélyebben érintjük a pontokat, először tisztázzunk pár lényeges különbséget az AdWords Search és AdWords Display hálózat között:

 • AdWords Search Network: Meghatározhatod, hogy mennyit fizetnél a kulcsszavakért, rendkívül pozitív értékesítői ereje van, és jól optimalizálható terület. Negatívum, hogy a hirdetéseink nem minden esetben látszódnak, és elég könnyen verseny alakulhat ki a konkurenciával, mely radikálisan növelheti a kattintási árakat.
 • AdWords Display Network: Mondhatni végtelen mennyiségű hirdetési felületen (oldalon) jelenhetnek meg a hirdetéseid, valamint együtt lehet szöveget és képet megjeleníteni a hirdetési felületen, akár több méretben is. Hátránya, hogy nehezebben kontrollálható és sokszor kiszámíthatatlan hálózat.

Radikálisan leegyszerűsítve talán így lehetne összefoglalni a felületeket, ezek ismeretében nézzünk 5 tippet a display hirdetések hatékonyabbá tételére!

1. GSP (Gmail Sponsored Promotion) – Szólítsuk meg a konkurencia ügyfeleit

A konkurencia kemény munkája kifizetődő lehet a te céged számára is, hiszen GSP-ben lehetőségünk van megadni a konkurencia domain neveit, amivel a versenytársak hírlevelet olvasó Gmail felhasználókat érhetjük el. Minél erősebb hírlevél tevékenységet végez valaki, úgy válik egyre értékesebb hirdetési felületté a számunka.

Sokan azt gondolják, hogy a GSP hirdetések a display-hez hasonlóan alacsony oldalon töltött időt és magas visszafordulási arányt eredményeznek, mert a felhasználók nem keresnek olyan módon aktívan, ahogy az a Search hirdetések esetében megfigyelhető. Azonban épp ellenkezőleg történik, ugyanis nemcsak hogy több időt töltenek az oldalon, de egyes esetekben akár 2-4x annyi idővel többet is.

De beszéljenek helyettünk Google Analytics adatok:

Gmail Sponsored Promotion (GSP) - Google Analytics

A GSP hirdetések eredményezhetik akár a legolcsóbb konverziós kattintásokat a többi AdWords kampányhoz képest. Nézzük meg az alábbi ábrát, ami ezt támasztja alá:

Gmail Sponsored Promotion (GSP) - Google AdWords

Foglaljuk össze, hogy miből áll a GSP hirdetések hatékonysága:

 1. Egy olyan AdWords Display stílusú CPC hirdetésért fizetsz, amire közel olyan szándékkal kattint a felhasználó, mint egy Search hirdetésre. Ha a felhasználó megnyitotta a konkurencia hirdetését, hiszen az felkeltette az ő érdeklődését, úgy valószínűleg a felhasználót érdekelni fogják az általad hirdetett termékek is.
 2. A fentiekből kiindulva te is fel tudod használni a konkurencia marketing stratégiáját, hiszen amíg a versenytárs azt gondolja, hogy csak a saját ügyfeleik számára készítik a promóciójukat, valójában te is megszerzed közülük az érdeklődést mutató felhasználókat.
 3. Nem ritka az az eset, amikor a keresési hálózaton 2-300 Ft-ba kerül egy kattintás. A GSP esetében ez az összeg átlagosan mindössze 5-15 Ft-ba kerül, bár kivételt képeznek ez alól a kifelé irányító kattintások, ebben az esetben 100-200 Ft-ról is beszélhetünk egyes témakörökben.

A Tippek a sikeres GSP hirdetéshez című cikkünkben további részleteket és tanácsokat olvashattok a témában.

2. Pontosabb célzást a pontosabb eredményekért!

Vegyünk szemléltető példának egy nagy és sok rétegből álló hamburgert, aminél a hamburger egyes rétegei a célzási lehetőségeknek felelnek meg. Minél több réteget teszünk bele, annál pontosabb célzással fog rendelkezni a “Display burgerünk”.

Google AdWords - Display Network célzások

Részlet Johnathan Dane – 5 AdWords Hacks to Ramp Up Your Display Ads című írásából.

Elhelyezések (Placements)

Abban az esetben használjuk, ha tényleges URL-eket szeretnénk megcélozni. A WhatRunsWhere.com segítségével felderíthetjük, hogy a konkurencia a display hirdetéseivel mire céloz.

Kontextus (Keyword)

Ez a célzási módszer az általad választott kulcsszavakat vagy témákat használja ahhoz, hogy hirdetéseidhez releváns webhelyeken jelenjenek meg.

Érdeklődési körök (Interests)

Kétféle érdeklődési réteg van, amit meg tudsz célozni:

 • Affinitást mutatók: Olyan felhasználók, akik hosszabb távú érdeklődést mutatnak, pl kertészkedéssel kapcsolatos témában.
 • Azonnali vásárlóképes felhasználók: Azok, akik böngészési szokásaik alapján várhatóan rövid idő alatt rászánják magukat a vásárlásra.

Témakörök (Topics)

Weboldal alapú célzási mód ez is, ahol különböző témakörök alapján választhatjuk ki az elérni kívánt közönséget.

Demográfia (Demographics)

Megadhatod, hogy milyen korosztályt vagy nemet szeretnél megcélozni, de akár szülői státusz alapján is célozhatsz.

Földrajzi és nyelvi adatok

A keresési hálózathoz hasonlóan adhatjuk meg az országok, városok, sugár szerinti célzások, valamint a használt nyelvek beállításait.

Készülékek szerinti célzás

Noha a fenti ábrán külön nincsen kiemelve, ettől függetlenül fontos megjegyezni a GDN eszköz-specifikus célzási lehetőségeit is. Segítségével az elérhető mobil és tablet eszközökön célozhatunk operációs rendszer (pl.: Android, iOS), márka (pl.: Samsung, Apple), valamint hálózat (pl.: T-mobile, Vodafone) és wifi elérhetőség alapján is.

Ne feledjük, hogy minél több réteget adunk hozzá a „hamburgerünkhöz”, annál kevesebb felhasználót érünk el, bár a célközönségünk egyértelműen relevánsabb lesz. A célokat mindenképp érdemes az elején tisztázni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy márkaépítő vagy értékesítési jelleggel hirdetünk.

3. A célzásoptimalizáló

A Display Hálózati célzásoptimalizáló a célzási feltételeket alapul véve használja az adatokat a cél költség alapú (CPA) ajánlattételi stratégiával.

Előfordulhat, hogy néhány hirdetés drágább lesz a mobil alkalmazásokban, ami hosszabb távon feleslegesen növelheti a kiadásainkat. Ebben az esetben célszerű az optimalizáló használata, mely automatikusan kizárja ezeket az elhelyezéseket.

Tipp: Amennyiben a mobil applikációkban való megjelenésünket teljes mértékben le szeretnénk tiltani, úgy kizáró elhelyezésként az alábbi címet vegyük fel kampány szinten: adsenseformobileapps.com

A mobil appoknak azért valamilyen szintű hasznuk is van, a célzásoptimalizálóval pl. további helyeket találhatunk, amelyekre érdemes lehet célozni.

Alább látható néhány pro és kontra érv az optimalizáló használatát illetően:

+ Egyenletesen rotálódnak a hirdetések

+ CPA célzást használ a forgalmi adatok korlátozására

+ Kis lépésekben módosítja az ajánlatokat

+ Létrehoz új hirdetési csoportokat a tematikailag különböző hirdetéseknek

– Összes hirdetés lecseréli

– CPA érték gyakori változtatása

– Jól teljesítő helyek eltávolítása

– Rengeteg szélsőségesen különböző landoló oldalak tesztelése

Azért nem érdemes nagyobb változtatásokat végrehajtani, mert az optimalizáló a hirdetéseket és a landoló oldal korábbi adatait figyelembe véve működik a teljesítmény javítása érdekében. Ha manuálisan folyamatosan változtatunk az értékeken, akkor nem lesz képes hatékonyan működni!

Miután megtaláltad a jól teljesítő automatikus elhelyezéseket és appokat, akkor érdemes azokat kiszervezni egy új kampányba.

4. Mobilalkalmazás hirdetések

A mobil appok hatalmas üzletet jelentenek manapság, gondoljunk akár a Snapchatre, vagy az Uberre. De említhetjük példaként az iPhone Blowert is, mely ugyancsak tele van hirdetési lehetőséggel.

Ez azért lehetséges, mert a népszerű és ingyenes alkalmazások hatalmas felhasználói bázissal rendelkeznek. Minél több felhasználójuk van (a nagy számok törvénye alapján), annál magasabb átkattintási és konverziós értékekkel számolhatunk. Ezeknél a hirdetéseknél használhatod a demográfiai célzásokat is, az optimalizáló segít megtalálni a megfelelő alkalmazásokat.

Azonban ne feledjük: minél több forgalom érkezik egy applikációból, várhatóan annál több lesz az értékelhetetlen forgalom is. A kisebb kijelző miatt sajnos rengeteg lesz a véletlen kattintás annak ellenére, hogy a Google ezt igyekszik kiszűrni. Az esetek többségében a költségkeret miatt sajnos nem tehetjük meg, hogy leteszteljük és az alkalmazásokból érkező forgalmat automatikus szűrjük. Azonban az alábbi példák is szemléltetik, ha úgy érezzük, hogy nincs több ötletünk a fiók bővítésével kapcsolatban, akkor azért nem árt adni neki egy esélyt.

Google AdWords - Display Network: Mobil applikációk

Arról nem is beszélve, hogy szinte külön élmény minden alkalommal látni, hogy hogyan teljesít az automatizáló robot a mobil hirdetésekben:

Google AdWords - Display Network: Mobil applikációk

Ha megtaláltad a jól telesítő appokat, lehetőség van külön megcélozni azokat. A Google Play és iTunes alkalmazások különböző elnevezéseket használnak.

Az iTunes-nál pl. egy számsor jelölést alkalmaznak az URL-ben:

itunes.apple.com/us/app/angry-gran-run-running-game/id563544551?mt=8

A Google Play alkalmazásoknál viszont egy megnevezés látható:

play.google.com/store/apps/details?id=com.aceviral.angrygranrun&hl=hu

5. Csalik használata a konverziókért

Ha érted a különbséget az AdWords Display és Search hálózat között, akkor tudod azt is, hogy a látogatókat különböző ciklusokban tekinthetjük vásárlóképes felhasználónak.

A Display hirdetésekről érkezők általában nem konkrét szándékkal vezérelve érkeznek a oldalra, sokkal inkább csak érdeklődés jelleggel kutakodnak. Ha azonban tudjuk, hogy a Search hirdetésekből érkezők felhasználók sokkal céltudatosabbak, akkor felmerülhet a kérdés: Hogyan érhetnénk el azt, hogy a Display hirdetések is hatékonyak legyenek?

A válasz egyszerű: ha a felhasználó látja a hirdetésed, de nem győzted meg eléggé az ingyenes konzultációval (vagy bármi egyéb cselekvésre ösztönzéssel), akkor csaliként ajánlj még neki valami teljesen eltérőt is!

Az alábbi csaliként működő ajánlatok közül biztos te is találkoztál már néhánnyal:

 • Kupon
 • Kvíz
 • Videó
 • Naptár
 • Interjú, podcast
 • Konzultáció
 • Jegyek
 • Demo
 • E-mail tanfolyam
 • Ajánlatkérés
 • Esettanulmány
 • eBook
 • Statisztikai adatok

A fentieket logikusan alkalmazva láthatjuk, hogy a GDN is támogathatja értékesítői céljainkat, de a teljesítmény szeszélyes ingadozása és a gyengébb látogatói minőség miatt erősen ajánlott a gyakori felülvizsgálata.

Az eredmények folyamatos elemzésével, az új beállítások tesztelésével, és a céljaink állandó szem előtt tartásával könnyedén mi oldalunkra állíthatjuk ezt a hálózatot is.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_twitter:
2
essb_pc_google:
1
essb_pc_facebook:
1

A Klikkmánia csapatában PPC kampánykezeléssel és grafikai feladatok megvalósításával foglalkozik. Jártas még hangfelvételek készítésében és videók szerkesztésében, valamint aktív zenész.

Website: https://www.klikkmania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com