Segíthetünk?

Blog

2023. június 09.

DSA rendelet a Meta hirdetéseknél: meg kell adnunk a kedvezményezetteket ha az EU-ban hirdetünk

Amennyiben Facebook- és Instagram-hirdetéseeink az EU-t vagy az EU-val összefüggésbe hozható régiókat (ezek listáját megtaláljuk itt ) céloznak, az EU szabályozói előírásai értelmében 2023. június 5-ével kezdődően lehetőségünk lesz megadni azt a személyt vagy szervezetet, aki hasznosul a hirdetésből („kedvezményezett”). Lehetőségünk van továbbá megadni annak a személynek vagy szervezetnek a nevét, aki vagy amely a hirdetést kifizeti („kifizető”), amennyiben nevezett személy vagy szervezet eltér a „kedvezményezettől”.

2023. június 21-étől ezt az adatot kötelező lesz megadni minden új, ismétlődő vagy módosított, az EU országait vagy az EU-val összefüggésbe hozható régiókat célzó hirdetések esetén. Ha nem adjuk meg ezeket az információkat, a hirdetésünk nem jelenik meg. Ez a feltétel vonatkozik minden hirdetés-létrehozó felületre, ideértve a Marketing API-t is.

Az év későbbi időszakában ez az információ elérhető lesz a Meta Hirdetéstárban, de nem jelenik meg magában a hirdetésben vagy a hírfolyamban. A Meta Hirdetéstárban az információ  el lesz tárolva az utolsó megjelenést követő egy évig. Míg az információ megadása kötelező az Európai Uniót vagy az azzal összefüggésbe hozható területeket célzó minden hirdetés esetén, az információk hozzáadása nem fogja befolyásolni a hirdetések megjelenítését, költségeit vagy licitjét, a funkciók elérhetőségét vagy a hirdetések ellenőrzésének folyamatát.

Kit adhatunk meg kedvezményezettként és kifizetőként a hirdetéseknél?

Minden esetben a hirdető felelőssége, hogy megfeleljen a hatályos törvényeknek és szabályozásoknak azokban az országokban, ahol hirdetéseket szeretne megjeleníteni.

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálya (Digital Services Act, DSA) szerint a Meta köteles adatot szolgáltatni a természetes vagy jogi személyről, „akinek vagy amelynek nevében a hirdetés megjelenik”. 

Többek között az alábbi példák kerülhetnek szóba:

  • Ha kisvállalkozásként saját magunk jelenítünk meg hirdetéseket, a „kedvezményezett” lehet a szervezetünk neve, míg a „kifizető” lehet ugyanaz
  • Ha egy anyavállalat leányvállalatát képviseljük, a „kedvezményezett” lehet a leányvállalat vagy márka neve, míg a „kifizető” lehet az anyavállalat
  • Ha magánszemélyként népszerűsítünk egy konkrét terméket, szolgáltatást, jelöltet stb., a „kedvezményezett” lehet a termék, szolgáltatás, jelölt stb. neve, míg a „kifizető” lehet a saját nevünk

Hogyan adható meg a „kedvezményezett” és a „kifizető”?

Amikor a hirdetés célzása magában foglalja az EU-t vagy az azzal összefüggésbe hozható területeket, a rendszer kérni fogja, hogy adjuk meg a hirdetéshez a „kedvezményezett” és a „kifizető” nevét:

  1. A „kedvezményezett” kiválasztása során a hirdetők adott esetben több lehetőség közül választhatnak:
  2. A kedvezményezett megadását követően kiválaszthatjuk „A kifizetést más szervezet vagy személy végzi” jelölőnégyzetet. Ha ezt a jelölőnégyzetet kiválasztod, hasonló lehetőségeket fogsz látni, mint a „kedvezményezett” kiválasztása esetén, itt ki kell választanod egyet, vagy manuálisan meg kell adnod egy „kifizetőt”.

Amennyiben a „kedvezményezett” és a „kifizető” azonos, a jelölőnégyzetet nem kell bejelölnünk.

TETSZETT A CIKK?

Szeretnéd havonta összesítve megkapni a legfontosabb szakmai cikkeket, híreket?

Feliratkozom a hírlevélre

Cégünk Magyarország első, Google Partner minősítéssel is rendelkező, performance marketing ügynöksége. Az AdWords hirdetéseken és prémium keresőoptimalizáláson kívül, kiemelt fontosságú területek a különböző CPC, CPL hirdetési rendszerek működtetése, a közösségi marketing és az e-kereskedelmi tanácsadás. Innovatív üzletfejlesztésünknek és proaktív menedzseri szemléletünknek köszönhetően évről, évre egyre többen választják ügynökségünket. Munkatársaink egytől egyig tapasztalt szakemberek, erős mobil és webanalitika fókusszal.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolat

Vedd fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseidre legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérj ingyenes konzultációs időpontot!