Segíthetünk?

Blog

2023. január 18.

A Meta új célzási korlátokat vezet be a tizenévesek számára

A változtatások a legújabb erőfeszítések arra, hogy a Meta a legfiatalabb felhasználói számára utólagos adatvédelmet építsen be.

2023 februárjától kezdve a Meta megszünteti a tizenéves felhasználóknak szóló hirdetések nemek szerinti célzásának lehetőségét. Emellett megszüntetik a hirdetők azon lehetőségét is, hogy személyre szabott hirdetéseket célozzanak meg a 18 év alatti felhasználóknak az alkalmazáson belüli tevékenységük alapján, beleértve azt, hogy kit követnek az Instagramon és milyen Facebook-oldalakat kedvelnek.

A változások életbe lépése után a Facebookon és az Instagramon a személyre szabott hirdetések csak a felhasználó életkorára és tartózkodási helyére támaszkodnak majd a relevancia meghatározásához (ahol a helymeghatározásra azért van szükség, hogy felmérjék, milyen termékek és szolgáltatások érhetőek el a felhasználó területén).

A Facebook és az Instagram hamarosan új ellenőrzéseket vezet be a tinédzser felhasználók számára (13 év alatti gyerekek – technikailag – nem léphetnek be ezekbe az alkalmazásokba). A tinédzserek lehetőséget kapnak arra, hogy “kevesebbet lássanak” egy adott témából, ezzel alakítva, hogy a platform milyen hirdetéseket mutasson nekik.

Miért fontos ez? A hirdetők többé nem célozhatják meg a 18 év alatti felhasználókat az alkalmazáson belüli tevékenység alapján, és nem célozhatják meg az életkorukat vagy a tartózkodási helyüket, kivéve, ha ez releváns. Új stratégiát kell felállítani, ha 18 év alatti felhasználóknak hirdet terméket vagy szolgáltatást.

A Meta nemrégiben új adatvédelmi frissítéseket vezetett be a 16, illetve egyes országokban a 18 év alattiak számára. Novembertől kezdődően a tizenévesek alapértelmezés szerint privátabb beállításokkal fognak rendelkezni, amikor csatlakoznak a Facebookhoz. A már a platformon lévő tizenévesek számára a Meta azt javasolja, hogy ezeket a módosításokat manuálisan végezzék el. Az új adatvédelmi beállítások a következőket érintik:

  • Ki láthatja az ismerősök listáját
  • Ki láthatja az általuk követett személyeket, oldalakat és listákat. 
  • Ki láthatja a profiljukon a bejegyzett bejegyzéseiket.

Ebben a hónapban a Meta 390 millió eurós (414 millió dollár) bírságot kapott, miután az Európai Unió (EU) szabályozó hatóságai megállapították, hogy jogellenesen kényszerítette a felhasználókat személyre szabott hirdetések elfogadására.

A Google blokkolja a 18 éven aluliaknak szóló hirdetések célzását. 2021-ben a Google frissítette a kiskorúakkal kapcsolatos online irányelveit, lehetővé téve a 18 év alattiak számára, hogy képeket távolítsanak el a keresésből. “A gyermekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, ha az interneten található képeik ellenőrzéséről van szó. Az elkövetkező hetekben bevezetünk egy új irányelvet, amely lehetővé teszi, hogy a 18 év alattiak, illetve szüleik vagy gondviselőik kérhessék képeik eltávolítását a Google képkeresési találatokból.”

A YouTube az alapértelmezett feltöltési módot privátra változtatja a 13-17 éves gyerekek számára. A SafeSearch automatikusan be lesz kapcsolva a 18 év alattiak számára a Google kereső használatával. A 18 év alattiak nem tudják majd bekapcsolni a helymeghatározási előzményeket.

TETSZETT A CIKK?

Szeretnéd havonta összesítve megkapni a legfontosabb szakmai cikkeket, híreket?

Feliratkozom a hírlevélre

Cégünk Magyarország első, Google Partner minősítéssel is rendelkező, performance marketing ügynöksége. Az AdWords hirdetéseken és prémium keresőoptimalizáláson kívül, kiemelt fontosságú területek a különböző CPC, CPL hirdetési rendszerek működtetése, a közösségi marketing és az e-kereskedelmi tanácsadás. Innovatív üzletfejlesztésünknek és proaktív menedzseri szemléletünknek köszönhetően évről, évre egyre többen választják ügynökségünket. Munkatársaink egytől egyig tapasztalt szakemberek, erős mobil és webanalitika fókusszal.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kapcsolat

Vedd fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseidre legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérj ingyenes konzultációs időpontot!