We understand, we deliver.

Marketing az E-kereskedelemben: a PESO modellA Marketing sokszor megtévesztő. A folyamatos döntés a kreativitás, a tartalom és az értékesítés kombinációiról, vajon melyik fog a legjobb konverzióhoz vagy a megtérüléshez (ROI) vezetni? Hogyan allokáljuk a hirdetést vagy a munkaerőt? Kell egyáltalán egy online kereskedelmi vállalkozásnak fókuszálnia a keresőoptimalizálásra, tartalommarketingre vagy bármi másra? Hogyan szólítod meg a potenciális vásárlói célközönségedet?

A piacon több modellel találkozhatunk, amely segít megbirkózni a marketing ezen rejtélyes oldalával. Az egyik legnépszerűbb közülük a PESO (Paid, Earned, Shared, Owned) – amely segít szervezni, kezelni és fejleszteni a marketing kampányainkat.

Ez a modell lényegesen könnyebbé teszi a meghatározását olyan tényezőknek, mint például, ki csinálja a promóciós tartalmakat, ki fejlessze a célközönségnek szánt tartalmat és ki kontrollálja az tartalmak elosztását. Ha megértjük, hogy a PESO féle modellek hogyan szervezik a marketinget, az minden e-kereskedelmi vállalkozásnak segítségére lehet a marketing kampányok jobb szervezésében.

e-kereskedelmi marketing

A marketing taktikák vásárolt (paid), szerzett (earned), megosztott (shared), saját (owned) média kategóriák mentén való besorolásával jobban megérthetjük, ki csinálja a promóciókat, ki szervezi a promóciók célközönségét és ki kontrollálja a promóciók elosztását.

Vásárolt (Paid) Media

Talán a legnyilvánvalóbb kategória a PESO média modellben a vásárolt média. Ez a kategória leírást ad a vállalat által készített promóciós tartalmakról, de a tényleges reklámozást már valaki más intézi. Ez tipikusan olyan célközönségnek szól, akiket már más versenytárs is céloz.

Az e-kereskedelemben az AdWords hirdetés jó példa a vásárolt médiára. Egy sima szöveges hirdetés készítésével már láthatjuk, ha valaki keresést végez a Google-n. A hirdetés szövegét magunk választhatjuk meg és készíthetjük el, de a potenciális vásárlók elérése már a Google-hez tartozik, és a potenciális vásárlók is a Google felhasználói (vásárlói).

Egy másik jó példa erre a Youtube videó. Itt is mi készítjük el a videót, de a platfom és a célközönség a Youtube-hoz tartozik. Vásárolt médiának számít egy hírlevélben látott hirdetés megvásárlása vagy akár egy weboldalon látott hirdetés is, úgymint a Hulu, a Pandora vagy a helyi hírújság. Vásárolt médiával lényegében megvásároljuk a jogot, hogy kommunikálhassunk a célközönséggel, amit valaki más hozott létre egy olyan platformon, ami szintén valaki másé. A vásárolt média teljesítménymérése általában a hirdetők által követett konverziók, megtekintések, kattintások vagy hasonlók.

Szerzett (Earned) Média

A szájról szájra terjedő marketing, az ügyfél által közölt vélemények, és az üzletünkről szóló posztok mind jó példái a szerzett médiának. A szerzett média lényegében tartalom a vállalkozásunkról, amit mások közölnek és terjesztenek rólunk.

Tegyük fel, hogy a vállalkozásunk kiad egy sajtóközleményt, vagy interjút ad egy cikkben vagy podcasten. Ha az újságíró vagy a podcast interjúztató publikálja rólunk ezt a tartalmat, amiben megemlíti a vállalkozásunkat, akkor máris médiafigyelemet szereztünk a vállalkozásunknak.

A szerzett média jöhet a piaci véleményekből is. Ha például egy terméket szeretnél eladni az Amazon piacán és a vásárlók véleményt írnak a termékről, és arról mennyire volt gördülékeny a szállítás, azok a vélemények is a szerzett média része. A szerzett médiát legjobban ezekkel a véleményekkel lehet mérni.

Megosztott (Shared) Média

Amikor Facebookra, Pinterestre vagy hasonló oldalra posztolunk, akkor megosztott tartalmat hozunk létre. A megosztott média leírást ad azokról a tartalmakról, amelyeket a vállalkozásunk közöl magáról és amelyet a célközönségnek fejleszt azokon a platformokon keresztül, amelyeket valaki más kezel és kontrollál.

A megosztott média sokféle formát ölthet. Posztolhatunk Facebookon egy ajánlatot vagy megválaszolhatunk egy kérdést Twitteren. A megosztott médiát használhatjuk arra is, hogy tartalmat osszunk meg, vagy közvetlenül kommunikáljunk a vásárlókkal. Ahhoz, hogy mérni tudjuk a megosztott médiát, állítsunk be számlálót a követők mérésére és kövessük nyomon a konverziókat.

Saját (Owned) Média

A blogposzt az egyik legjobb példa a saját médiára. Javarészt ennél a médiatípusnál az adott cég blogposztokat készít, kezeli a platformot, ahová a posztokat publikálja és célközönséget épít, akik el fogják olvasni ezeket a posztokat.

A vállalalkozás hatáskörébe tartozik minden és ő is irányít, mind a stratégia, és mind a megvalósítás oldalról. Másik jó példa saját médiára az e-kereskedelmen és kiskereskedelmen belül, az on-site banner hirdetések, azaz a weboldalon belüli banner hirdetések, a kisebb tanulmányok a szállítási információknál vagy az email marketing listák. A termékcsomagolások is lehetnek a saját média részei, mint egy szimbóluma a boltunknak.

A saját média mérhető weboldal forgalmon keresztül, hírlevél feliratkozáson keresztül, vagy eladási konverzióval.

A média vegyítése a kampányokkal

A PESO modell aszerint rendezi a promóciókat, hogy ki volt a tartalom előállítója, ki fejlesztette a tartalmat a közönségnek, és ki kontrollálja a tartalom elosztását az egyes célközönségeknek. Ha egyszer megértjük, melyik média mit csinál, akkor vegyíteni tudjuk őket egymással és építhetünk belőlük egy integrált marketing kampányt.

Sokféleképpen használhatja egy e-kereskedelmi vállalkozás a PESO média típusokat, hogy támogassa az egyes marketing kampányokat. Itt egy példa:

Képzeljük el, hogy van egy online póló boltunk, aminek a dizájnja egy szakáll, füstölgő cigaretták és pipák köré épül. Az elsődleges vásárlók 35 és 45 között lévő férfiak, akik szakállat hordanak. Szeretnénk egy új marketing kampányt építeni új üzletünknek, ahol 5%-al szeretnénk megnövelni az eladások számát a következő 6 hónapban.

Tervezzük meg a blog posztok sorozatát, pár “story” videót, néhány közösségi interakciót, és egy PR kampányt. Készítsünk egy diagramot a terveinkről és osszuk be a tevékenységeket az egyes média típusokhoz.

Amint nekilátunk a kampány indításának, monitorozzunk és mérjünk minden tevékenységet. Ha valamelyik alulteljesít, módosítsunk vagy vegyünk vissza belőle kicsit. Ha egy tevékenység relatíve jobban teljesít a vártnál, vagy több pénzt hoz, mint amennyit befektettünk, akkor azt a tevékenységet erősítsük tovább.

Ez ilyen egyszerű volna? Természetesen nem. A komplex integrált marketing kampányok ennél sokkal árnyaltabbak, ez csak egyszerűsített példa és gondolatébresztő.

Cikkünk a PracticalEcommerce írására épült »

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_twitter:
1
essb_pc_linkedin:
2

Junior Account Managerként tevékenykedik a Klikkmániánál, de magyar és német PPC kampányokat is szívesen menedzsel munkája szakmai kiegészítéseként. Németországi tanulmányai során ismerkedett meg az online marketing világával, majd a magyarországi Google Ground gyakornoki porgramban mélyítette el tudását. Ezután döntött úgy, hogy a Klikkmániánál próbálja ki magát a PPC és a SEO világában projektmenedzserként. Diplomáit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi Gazdálkodás alapszakán, majd Pénzügy mesterszakon szerezte. Munkájában leginkább a folyamatok hatékonyabbá tétele és a stratégiai tervezés területén szeret kihívásokat keresni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com