Segíthetünk?

Blog

Keresőhirdetés

2020. június 08.

Készíts saját videót hirdetéseidhez

Ha még nem készítettél termékeidhez, szolgáltatásodhoz videót, akkor ideje elkezdeni! Mutatunk több megoldást is arra, hogy milyen egyszerűen tudsz akár saját kezűleg is hatékony videóhirdetést csinálni.

00 - thumbnail

Előző cikkünkben írtunk arról, hogyan készíts egyszerűen, saját kezűleg olyan képes hirdetéseket, amik hirdetés-teljesítmény szempontból is eredményesen fognak működni. Ennak folytatásaként, most a videókészítésben segítünk. 

Ha egy kép többet mond minden szónál, akkor egy videó is többet mond minden képnél.

Képzeljünk el egy termékoldalt, amin a termékről (mondjuk egy kerékpárról) csak tökéletes képeket látunk 3D modellező programmal készítve. Ez annyira nem tűnhet meggyőzőnek a vásárlók többségének. Ennél sokkal nagyobb bizalmat kelt bennünk, ha valós fotók is megjelennek az oldalon. Azonban mindez nem ér fel azzal, amikor videó is tartozik hozzá, amiben használat közben is láthatjuk a terméket.

A konkurenseid készítenek videókat? Még nem, vagy nem elég jót? Akkor ideje elkezdened és így nagy versenyelőnyt szerezhetsz. Nem feltétlenül kellenek ehhez drága berendezések.

Nézzünk néhány példát arra, hogy csinálják mások:

Kis költségvetésű reklámvideók

Az utóbbi időben rengetegszer megjelent előttem a közösségi média oldalakon az alábbi videó. Annyira hatásosnak érzem, hogy pillanatra én is elgondolkodtam a vásárlásán, pedig nincs szükségem ilyen képességű cipőre.

Ezt a videót fillérekből össze lehet hozni, az általa generált bevétel sokszorosa visszajön.

Videókészítéséhez néhány eszközre szükséged lehet. A cikk folytatásában megosztunk pár tippet, amikkel nagyon kis beruházással, egyszerűen készíthetsz hasonló videókat.

De előtte lássunk más példákat is!

Ez a videó is látszólag nagyon alacsony költségvetéssel készült, a vertikális képarány miatt feltételezhetően egy telefon szelfi kamerájával. Pedig nem kis cégről van szó, bőven tudtak volna rá többet is költeni a készítésre, azonban erre nem volt szükség. Hitelesnek tűnik a videóban bemutatott hajfesték, mert a termék használatának összes fázisát bemutatja, miközben érzelmileg úgy nyilvánul meg, ahogyan sok más, szintén őszülő nő is érez. A végeredmény teljesen egyértelmű, nem egy tökéletesre szerkesztett tévéreklámot látunk, hanem a valóságot.

Az alábbi videó egy múzeumot mutat be, készítéshez egy kis méretű, kamerával szerelt drónt használtak. Néhány éve még mélyen a zsebünkbe kellett nyúlnunk, hogy jó minőségű drónhoz jussunk, mára viszont sokkal általánosabbá vált a drón használata, ennek ellenére a drónos felvételek még mindig izgalmasak:

“Olcsó” eszközök videószerkesztéshez

Kamera/mobiltelefon

Mára már szinte az összes okostelefonnal készíthető elfogadható minőségű videó. A csúcsmodellek még jobb is, mint az 5-10 éve kapható kézi kamerák nagy része volt. Természetesen vannak a telefonnal videózásnak hátrányai is, de kimagasló minőségű videót készíthetünk általuk, ha odafigyelünk a fényviszonyokra és “kameramozgásra”. Sötétben vagy remegő kézzel készített videó nem nyújt élvezhető végeredményt.

Egy jobbfajta akciókamera (pl. GoPro) is kiválthatja a telefon kameráját. Halszem optikája miatt még bizonyos helyzetekben érdekesebb látványt nyújt, mint egy “hagyományos” optikával szerelt telefon. Ezt a halszem optikát láthattuk fentebb a Mercedes múzeumról készített drónos felvételnél is.

Állvány

Telefonhoz rengeteg féle állvány kapható a kicsi hajlékonytól a hosszúlábú monstrumig. Hasznos ha van, mert a videó képe nem fog tőle “remegni”, jobb lesz a képminőség és tartanunk sem kell a kamerát. Hátránya, hogy ettől akár kicsit unalmassá válhat a videó, úgyhogy hosszabb videók esetén nem árt több állásból is felvételt készíteni és sűrű vágásokat alkalmazni a videó szerkesztésekor.

01 - mobil allvany

Stabilizátor

Lassan kezd egyre több telefonba és akciókamerába bekerülni az optikai képstabilizátor, ami a kézremegést kompenzálja a lencsék ellenirányú mozgatásával. Ezek többségében még nem működnek elég hatékonyan, úgyhogy aki pl. sétálás közben szeretne videózni, annak gimbal beszerzését ajánljuk. A legismertebb gimbal gyártó a DJI, annak pedig mobilhoz készült gimbalja az Osmo Mobile. De az olcsóbb, Kínából rendelhető gimbalok is már működnek annyira jól, hogy megbízhatunk bennük.

02 - kepstabilizator

Lámpák

A telefonok és akciókamerák szenzora kb gombostűfej méretű, ezért a megvilágításhoz viszonylag sok fényre van szükség ahhoz, hogy jó minőségű videót készíthessünk. Szabadtéren, napsütésben jellemzően ehhez elegendő fény szokott lenni, de ha beltéren szeretnénk videót rögzíteni, ahhoz nem biztos, hogy elegendő lesz a szobalámpa, vagy a telefon vakuja. Ilyen célra az ún. softbox való.

03 - softbox

Softboxból is nagy a kínálat az olcsótól a méreg drágáig. Jellemzően 2-3 lámpából áll egy softbox szett, amivel a tárgyat vagy személyt több irányból világíthatjuk meg, így egy aránylag homogén fényt kapunk, minimális árnyékkal.

De nem kell ragaszkodnunk a softboxhoz, kiválthatjuk például 20W vagy 30W-os ledes reflektorokkal is. Ez esetben ne direkt fénnyel világítsuk meg a témát, hanem a lámpákat például a fehér fal felé irányítva egy derített fényvisszaverődéssel lágyíthatunk a fényeloszláson.

04 - reflektor

Drón

Drónt irányítani nem egyszerű, főleg úgy, hogy ne csak röpködjünk, hanem jó felvételeket is készítsünk vele. Ez némi gyakorlást igényel. Azonban nem kell beruháznod drónra, hiszen bérelni is tudsz drónos operatőrt, aki óradíjban kiváló minőségű felvételeket készít az igényeid szerint.

Videószekesztő eszközök

Szinte minden esetben a felvett videó igényel egy kis utómunkát, ha szeretnénk megvágni, feliratot vagy logót rátenni, állítani a színeken, négyzetesre vágni stb.

Sajnos a videószerkesztő telefonos appok egyelőre gyerekcipőben járnak. Van azért néhány egész jól használható alkalmazás, azonban ezek vízjelet hagynak a videó sarkán, ami csak havidíjas előfizetéssel tüntethető el. Ehhez a cikkhez kizárólag ingyenes videószerkesztőket kerestünk, így sajnos nem tudunk jelenleg telefonon használható appot javasolni. Az alábbi videószerkesztőkhöz számítógép használatát javasoljuk.

YouTube Video Builder

  • Ingyenes
  • Online eszköz, pillanatnyilag itt kell kérnünk hozzáférést: https://services.google.com/fb/forms/videobuilderbeta/
  • Jelenleg béta állapotban van, várhatóan később sok újdonság kerül bele
  • Nagyon egyszerűen tudunk létrehozni termékvideókat. Válasszuk ki a nekünk tetsző sablont, aminek szövegeit, képeit könnyedén módosíthatjuk és az így elkészült videót letöltve már bármihez használhatjuk. Az elkészült videó a YouTube csatornánkon jelenik meg, azonban onnan letölthetjük és akár Facebook vagy Instagram hirdetéshez is használható lesz.

DaVinchi Resolve

  • Az ingyenes változata szinte minden alap videószerkesztési igényt kielégít.
  • Letölthető innen: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/
  • Ennek a szoftvernek kezelése némileg nagyobb tudást igényel, viszont rengeteg funkcióval rendelkezik, teljesen egyedi videót készíthetünk vele. Aki szeretné megtanulni a használatát, az YouTube-on válogathat rengeteg oktatóvideó közül. Érdemes nekiállni.

Egyéb ingyenes és jól használható videószerkesztőt sajnos nem tudunk javasolni jelenleg. Ha esetleg Te tudsz ajánlani, kérünk, hogy oszd meg velünk kommentben!

Videóhirdetés – mitől lesz jó?

Most, hogy adtunk pár javaslatot, milyen videókat készítés és azokhoz milyen eszközöket használj, fontos azt is átgondolnod, hogy a célközönséged hogyan fogja látni a videódat. Ha hirdetésről van szó, akkor a videó első pár másodperce fogja toronymagasan a legnagyobb nézettséget elérni. Ennyi időd van megragadni a figyelmet. Facebook és Instagram feedben megjelenő videóként sokan továbbgörgetnek, ha nem találják elég érdekesnek a videódat. YouTube-on videóhirdetést, az első 5 másodpercet mindenképp megnézik, csak azt követően tudják átugrani (bumper hirdetésnél 6 mp). A fentiek miatt a videó elején szerepeljen vagy egy látványos videórészlet, vagy egy jó akciós ajánlat, esetleg egy szép női alak vagy szempár, bármi, ami releváns a terméked/szolgáltatásod bemutatása szempontjából és megragadja a nézők figyelmét. De ha nincs ötleted, akkor legalább a logód és szlogened jelenjen meg ebben a szűk idősávban!

Tudjuk, hogy kezdőként borzasztóan nehéznek tűnik jó hirdetési videót készíteni, valóban nem egyszerű feladat. De ha személyesen meg tudsz győzni másokat arról, hogy jó a terméked, mivel Te is hiszel benne, akkor ugyanez a feladat videókészítés során is, csak kicsivel legyél lényegretörőbb.

Készíts akár több változatot, kérd ki ismerőseid segítségét, véleményét. Ezek által nem csak videóhirdetés készítésben fejlődsz, hanem marketing ismereteid is bővülnek, hiszen arra késztet, hogy a potenciális vásárlóid fejével gondolkozz.

A Klikkmánia csapatában PPC kampánykezeléssel és grafikai feladatok megvalósításával foglalkozik. Jártas még hangfelvételek készítésében és videók szerkesztésében, valamint aktív zenész.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Köszönjük az érdeklődést!

Nemsokára kapcsolatba lépünk Önnel.

Az email elküldése sikertelen!

Kérjük próbálja újra később.

Kapcsolat

Vegye fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseire legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérjen ingyenes konzultációs időpontot!