Segíthetünk?

Blog

Keresőhirdetés

2014. augusztus 27.

10 tipikus tévedés az Adwords kampány felállítása során

Az Adwords kampánymenedzserek a leggyakoribb hibákat a kampányok alapbeállítása során követik el. Nagyjából azonos tévedésekbe esnek, melyeket nem lehet egy kalap alá venni, hiszen mindegyik beállításnak más-más hatásai és következményei vannak. Az alábbiakban a legfontosabb beállításokat és hibákat soroljuk fel, melyek reményeink szerint nagyban megkönnyítik majd „optimalizáló” életedet.

Az Adwords kampánybeállítások nagy hatással vannak a jövőbeli teljesítményre, így mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a beállítások megfelelnek a céljaidnak, hiszen ez elengedhetetlen a sikeres Adwords kampány érdekében.

1. Keresési partnerek figyelmen kívül hagyása biztos statisztikai adatok megléte nélkül

Meglehetősen gyakori az Adwords kampányok ellenőrzése során, hogy a „Keresési partnerek szerepeltetése” kizárásra kerül. A jogosan felmerülő kérdésre, hogy „Miért kerültek kizárása?”, a legtöbb esetben nem kapunk egyértelmű választ. Valaki, valahol hallotta, hogy ez a legjobb módja a beállításoknak, illetve azt feltételezik, hogy csakis a Google kereső nyereséges.

Az alábbiakban ezt a kételyt szeretnénk eloszlatni, hiszen a beállítás (a megfelelő használat mellett) minden hirdető számára képes extra profitot biztosítani. A tesztelésben részt vevő fióknál a „Keresési partnerek szerepeltetése” 5%-os extra konverzióhoz és 28%-kal alacsonyabb CPA-hez vezetett:

Adwords - Keresési partnerek teljesítménye

Keresési partnerek teljesítménye

Fontos megjegyezni, hogy itt nem egy magas médiaköltéssel rendelkező ügyfélről van szó, bizonyos e-commerce kampányok esetében használatával akár 10%-os növekedési volument is elérhetünk.

Természetesen vannak esetek, amikor „Keresési partnerek szerepeltetése” nem teljesít annyira jól, mint a Google keresési hálózata. Ebben az esetben (ha tényleg nem látod értelmét) nyugodtan kapcsold ki.

Sajnálatos módon nincs lehetőséged bármilyen változtatásra a hirdetéseket és a liciteket illetően, a döntési lehetőséged csak a ki- és bekapcsolásra korlátozódik. Azonban soha ne kapcsold ki „mert csak” alapon! Mindig nézd át a releváns időszakhoz tartozó statisztikákat, és csak azután hozz döntést afelől, hogy megéri-e neked vagy sem.

2. Keresési Hálózat és választott Display hálózat választása előzetes ismeretek nélkül

Használata előtt mindenképp légy tisztában azzal, hogy mit is csinálsz, annak ellenére, hogy többen számoltak be arról, hogy jó eredményeket értek el az új kampánytípusnak köszönhetően (amely bizonyos szinten hasonlít az Adwords Expressz kampányokhoz – Magyarországon nem elérhető).  Abban az esetben, ha nincs tartalmi hálózaton futó hirdetésed, és szeretnéd megnövelni az elérések / megjelenések számát úgy, hogy minél kevesebb energiádat és idődet vegye igénybe, akkor ez a kampánytípus tökéletes választás lehet. De!

Amennyiben komolyan gondolod az Adwords fiókod kezelését, és szeretnéd kihozni belőle a maximumot, úgy minden esetben különálló kampányban kezeld a két hálózatot és csak egyfajta célzást használj!

Keresési Hálózat és választott Display hálózat kampányok esetében nincs lehetőséged különböző módon optimalizálni, továbbá nem tudod biztosan meghatározni, hogy a Tartalmi hálózat számodra mennyire fontos részét képezi a teljes kampányodnak.

A tartalmi hálózatról további érdekességeket az alábbi oldalon találsz: http://searchenginewatch.com/article/2157222/The-Definitive-Guide-to-AdWords-Display-Targeting

3. Csakis magyar nyelvű webhelyeken való hirdetés megjelenítés

Sok hirdető nincs tisztában a nyelvi célzás beállításának működésével és jelentőségével. A nyelvi célzás kiválasztása során a kulcsszólistádat az AdWords nem fordítja le az általad kiválasztott nyelvre, illetve más nyelvet beszélők (semmilyen más ország lakosai) számára sem!

A nyelvi célzás beállítása során azokat a felhasználókat célzod, akik a kiválasztott nyelven használják a böngészőjüket, vagyis a rendszer ellenőrzi a felhasználó Google nyelvi beállítását vagy a keresési lekérdezés nyelvét.

Lássunk erre egy példát: Spanyolok például lehet, hogy spanyol nyelvi beállításokkal használják a böngészőjüket és az operációs rendszerüket, azonban olyan angol keresési feltételekkel keresnek, mintha angolul beállított böngészőjük lenne.

Ha a nyelvi célzásból kimarad egy is a régiódban beszélt nyelvek közül, akkor könnyen lehetséges, hogy potenciális vásárlókat veszítesz el. Magyarországot célzó hirdetők számára mindenképp ajánlott a magyar nyelv mellett az angol és a német nyelv felvétele is, de ne feledd, hogy a további nyelvek kiválasztása minden esetben függ a célozni kívánt célközönségtől és a földrajzi célzástól is.

4. Nincs specifikus és / vagy sugár alapú földrajzi célzás beállítva a célcsoportod számára

A földrajzi célzás kiválasztása és beállítása során kényelmesen tudsz választani a megye, város és a sugár alapú célzások közül. Mindössze néhány percet vesz igénybe kampányod aktiválása előtt, de a beállításoknak igazán fontos szerepe lesz a későbbi kampányoptimalizálás során.

Nézzünk egy példát:

Földrajzi célzás beállításnál, ha szimplán a teljes USA-t és Canadát állítod be, akkor egy összesítő számot fogsz csak látni, mint a képen:

Adwords - Földrajzi szegmentálás

Földrajzi szegmentálás

Azonban, ha megfelelően, sokkal specifikusabban veszed fel a régiókat (ebben az esetben az államokat), akkor szegmentáltan vizsgálhatod a területek hatékonyságát, melyekre így teljesítményalapú ajánlatkorrekciókat is megadhatsz.

Adwords - A szegmentált földrajzi célzás előnyei

Szegmentált földrajzi célzás előnyei

 

A táblázatban így például jól látható, hogy az adott kampányban Georgia kimagasló konverziós számmal rendelkezik. Ha a teljes USA-t céloztuk volna, akkor most nem ismernénk ezeket az információkat, és nehéz lett volna az átfogó CPA értékeken javítani.

Továbbá a következő optimalizálásokhoz sem lett volna elegendő információnk:

  • különálló kampány felállítása Georgia célzásával
  • a megfelelő ajánlatkorrigálások beállítása a kívánt CPA érték eléréséhez
  • a nem jól teljesítő célzások kivétele (pl. Virginia)

Soha ne feledd: teljesítményarányosan csak akkor tudod jól optimalizálni az Adwords a kampányaidat, ha figyelembe veszed a megfelelő mutatószámokat is!

5. A CPA és CPC közti nagy eltéréssel kapcsolatos félreértések

A CPA ajánlattétel beállítása nem azt jelenti, hogy a konverziók után a beállított összeget fogod fizetni, hiszen költségeink továbbra is a kattintásokból keletkeznek. Az egyetlen különbség a CPA ajánlattételt illetően az, hogy a Google figyelembe veszi a historikus konverziós arány adatait, és ezek alapján határoz meg egy ideális CPC költséget. Ha a weboldalad mégsem konvertálna jobban, akkor is CPC alapon fogsz fizetni, hiszen a rendszer továbbra sem tud konverziókat garantálni.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis mi értelme használni? A CPA ajánlattétel előnye az, hogy nem szükséges a napi/heti/havi szintű licitváltoztatás, a Google megteszi helyetted a konverziós arány változásainak figyelembevételével. Azonban éppen ettől lesz veszélyes is, hiszen a Google nem tesz különbséget egy 200 dolláros és egy 2 dolláros tranzakció között.

Senki ne gondolja azt, hogy a CPA ajánlattételt elengedő egyszer beállítani és utána megfeledkezhetünk róla. Folyamatos felülvizsgálatra és ellenőrzésre van szükség ebben az esetben is!

6. Stratégia nélküli normál megjelenési mód alkalmazása

Mindenekelőtt tisztázzuk le mit jelent a normál és a gyorsított megjelenítés:

Normál megjelenítési mód: amennyiben a napi költségkeret a nap vége előtt elfogyna, a hirdetések megjelenítése minden második, harmadik, negyedik, stb. keresési eredményre fog csak megjelenni, ezáltal védve a költségkeret teljes kimerüléstől.

Gyorsított megjelenítési mód: hirdetéseink minden egyes alkalommal megjelennek, amikor egy általunk használt kulcsszóra rákeresnek. Hirdetéseid a napi költségkeret elkötéséig lesznek láthatóak (bárminemű korlátozás nélkül), így ha elfogy a napi keret, akkor a hirdetéseid nem jelennek meg többet aznap.

Van, aki jobban szereti, hogy egész nap megjelennek hirdetései, míg más inkább azt preferálja, hogy minden egyes alkalommal jelenjen meg hirdetése, még abban esetben is, ha nem tart ki egész nap a büdzsé.

Három javaslat arra az esetre, ha kevésnek bizonyul a napi költségkeret:

  • növeljük a kampánykeretet (nincs mindig lehetőség rá)
  • csökkentsük a CPC liciteket (ha olcsóbb egy kattintás, nehezebben fogy el a keret)
  • szüneteltessük a nem jól konvertáló kampányokat, hirdetéscsoportokat

Pozitív ROI esetén, az 1. opció javasolt.

Negatív ROI vagy azonos kulcsszó CPA költségek esetén, a 2. javasolt.

Változó ROI esetén, a 3. javasolt.

Semmiképp sem ajánlatos limitált költségkerettel futtatni a kampányokat, mert ha például csökkented a CPC-t 2 dollárról 1 dollárra és még mindig kimeríted a napi büdzséd, akkor máris megdupláztad a kattintásaid számát. Lehet, hogy másképp konvertálnak majd, de a veszteség biztosan nem lesz akkora, mintha az eredeti értékeken hagytuk volna. A lényeg, hogy először mindig azon szavak ajánlatait csökkentsük, amelyek gyenge konverziós eredményeket produkálnak, és csak utána nyúljunk a jól konvertáló szavakhoz.

Ugyanazt az összeget költöd el, de nem mindegy, hogy 60.000 megjelenésből lesz 1%-os CTR, vagy 10.000 megjelenésből 4%-os CTR. Ez egyfajta kihívás, így ne hagyd figyelmen kívül. Nagyot fordulhat a kampányod teljesítménye, ha „best practice”-eket alkalmazol akár a büdzsé, a licitek vagy a gyorsított megjelenési mód alkalmazását tekintve.

7. Ha nem használod a hirdetésütemezés funkciót

A kampánybeállítások fülön találsz megannyi kampányszintű beállítási lehetőséget, ami a ROI-ra hatással van, köztük találod a hirdetésütemezést is.

Hirdetésütemezés témában már publikáltak egy részletes cikket (angol nyelven), amiben megismerhetsz 5 módot, ami javít Adwords kampányod teljesítményén, így csak a legfontosabbakat említjük meg:

  1. Ütemezd kampányaid és hirdetéseid, úgy hogy az üzleted nyitvatartása szerint jelenjenek meg!
  2. Csökkentsd a liciteket, vagy szüneteltesd kampányod a rosszabbul teljesítő időszakban!
  3. Növeld az ajánlatokat a jól (kimagaslóan) konvertáló időszakokra!
  4. Ütemezd hirdetéseid úgy, hogy hétköznapokon/hétvégeken (teljesítmény alapján változó) magasabb pozícióban jelenjenek meg a nagyobb konverziós arány érdekében!

8. Hirdetésrotáció: soha ne válasszuk a „Korlátlan rotáció” lehetőséget!

Adwords hirdetések optimalizálása során, a legutolsó dolog, amit szeretnénk elérni, hogy egyik hirdetés gyakrabban jelenjen meg, mint egy másik. Ha ezt tennénk, nagyban rontanánk és egyben elveszítenénk rengeteg adatot, mellyel együtt annak lehetőségét is elveszítenénk, hogy a hirdetéseket egymáshoz képest összehasonlítsuk.

A Google hirdetésrotáció alternatívák közül két másik nagy hátránnyal rendelkező lehetőség az „Optimalizálás kattintásokhoz” és „Optimalizálás konverziókhoz”. Választásuk esetén, a szoftver nagyon gyorsan hoz döntést. Előfordult már olyan eset is, mikor a Google már 5 kattintást követően előnyben részesítette az egyik hirdetést a másikhoz képest.

Ameddig nem fordítasz elég időt az Adwords kampányaid optimalizálásra, semmiképpen sem tanácsos rotálni a hirdetéseket a végtelenségig. Ha 90 nap után döntenél a hirdetésoptimalizálás mellett, akkor is megvan annak a veszélye, hogy két párhuzamosan futó, egyformán jól teljesítő, de eltérő célközönséget célzó hirdetés közül az egyiket egyre csökkentett számban fogja megjeleníteni a rendszer a CTR különbségek miatt.

9. Kulcsszóegyezési beállítások: „A többes számok, elírások, és egyéb közeli változatok figyelembevétele” használatának hiánya

Kivétel ez alól, ha egy olyan területen vagy jelen, ahol nagyon nagy a keresési forgalom, vagy ha korábban már nagy különbségeket fedeztél fel a konverziós arányban, ha a kulcsszavaid egyes vagy többes számban voltak. Ezen beállítás használatát összességében nézve javasoljuk, de óvatosan kezeld ezt is!

Adwords kulcsszóegyezési beállítások: „A többes számok, elírások, és egyéb közeli változatok figyelembevétele”

Kulcsszóegyezési beállítások

 

Ha látod, hogy a konverziós költségeid növekednek, esetleg ha szabálytalanságot látsz a keresési kifejezések jelentésben, akkor érdemes felülvizsgálni a beállítást. Mint az Adwords esetén bármivel kapcsolatban, itt se tekints semmit végső igazságnak. Előfordulhat, hogy másképp működik, reagál a kampányod vagy iparágad, de az is lehetséges, hogy csak be kell még állítanod néhány dolgot a kampányaidra vonatkozóan.

10. Zárd ki a saját IP címed, hacsak nem vagy egyedüli használója

A jó öreg trükk, amit nem sok hirdető használ, hogy kizárod a saját IP címed, így nem láthatod saját hirdetésed. Biztos lehetsz benne, ha vannak alkalmazottaid, ők kattintani fogják a hirdetésed időről időre.

Különösen ajánlott a pénzügyi vagy jogi iparágakban, ahol egy kattintás 30-100 dollár között ingadozik, így nem fogsz azért feleslegesen fizetni, mert a munkavállaló meggondolatlan volt.

Az Adwords kampány beállításainál az utolsó beállítás az aktuális IP cím kizárása:

Adwords IP cím kizárása

IP cím kizárása

A megosztási mappák segítségével fiók szinten is beállíthatod az IP cím kizárást!

A kis dolgok számítanak igazán a cél eléréséhez

Annak ellenére, hogy számos hibát felsorakoztattunk ebben a posztban úgy tűnhet, hogy a fókuszt a teljes kép helyett inkább a mikro-menedzsmentre helyeztük. Ez nem véletlen, hiszen ezen beállítások az alapjai a sikeres Adwords kampányoknak, melyekkel, ha nem vagyunk teljesen tisztában, akkor értékes és felesleges összegeket veszíthetünk.

Az optimális beállítások használatával rengeteg pénzt spórolhatunk meg, csökkenthetjük a CPA-t, növelhetjük hirdetéseink megjelenését, és nem utolsó sorban: növelhetjük a nyereséget.

Forrás

Kató Tamás

A komfort zónát régen elhagyva, a kihívásoknak és a fejlődésnek szenteli életét. 2011-ben fogta meg a felhasználók által használt híres és hamisítatlan, fehér keresőmezőben megjelenő fizetett hirdetések világa. Azóta Adwords és Facebook PPC kampányok tervezésével, menedzselésével foglalkozik.

2 hozzászólás

Nekem nem egyértelmű -és sehol nem találtam róla egy jó leírást, hogy mit jelent pontosan a „Keresési partnerek szerepeltetése” funkció.
Tudnátok nekem egy gyakorlatias példát írni erre?
Köszönöm

Írta: Nagy Kata
2016. február 04.
Válasz
Kató Tamás

A keresési parttnerek, olyan nem a Google által üzemeltett weboldalak, amelyek Google partnereként jelenítenek meg hirdetéseket. Keresési partnereiknél a hirdetések megjelenhetnek a keresési találatoldalakon, a webhelyek címtároldalain, illetve más, a felhasználó kereséséhez kapcsolódó oldalakon. A keresési parnterekről bővebben itt találsz leírást: https://support.google.com/adwords/answer/1722047, https://support.google.com/adwords/answer/2616017

Írta: Kató Tamás
2016. február 10.
Válasz

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Köszönjük az érdeklődést!

Nemsokára kapcsolatba lépünk Önnel.

Az email elküldése sikertelen!

Kérjük próbálja újra később.

Kapcsolat

Vegye fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseire legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérjen ingyenes konzultációs időpontot!