We understand, we deliver.

Search vagy Display? Kampánystratégia E-Commerce használóknakAkik aktívan hirdetnek a Google Adwords rendszerében, azok számára nem csak a konverziók száma, de a megtérülési arány ( ROI ) is kiemelkedő fontossággal bír. Az Adwords kampánytípusai külön-külön alkalmazva is remek eredményeket produkálhatnak, ám valódi erejük a kampánytípusok megfelelő összehangolásával érhetők el, hiszen a konverziós folyamat csak ritka esetben 1-2 lépcsős.

google-adwords-ecommerce-keresesi-tartalmi

A Keresési hálózat

A “Keresési hálózat”, ahogy neve is mutatja a kereső találati listáján helyezi el a hirdetésünket. A hirdetés az általunk megadott kulcsszavakra jelenik meg azok számára, akik potenciális vásárlók, ha megfelelő ajánlatot és terméket kínálunk számára.

A “Tartalmi hálózat” nem a kereső találati listáján, hanem különböző webhelyeken, mobilalkalmazásban vagy videótartalomban helyezhető el. A hirdetések a Tartalmi hálózaton a kampányban használt célzás típusától függően jelennek meg bizonyos típusú felhasználók számára, adott kontextusban vagy tartalmaknál, illetve olyan felhasználók számára, akik korábban a termékekkel kapcsolatos oldalat böngésztek.

Mind a keresési, mind a tartalmi hirdetések el tudják érni a potenciális érdeklődőket, vásárlásokat tudnak generálni, ám mindegyik kampánytípusnak más és más az előnye.

A keresési hálózaton a kulcsszó készletünk segítségével pontosan meg tudjuk határozni, kiket és milyen hirdetéssel szeretnénk elérni, majd ezeket a felhasználókat milyen céloldalra irányítjuk. Ha egy felhasználó futócipőt keres a Google, vagy más keresőben, az a felhasználó vagy informálódni, vagy vásárolni szerene, ezért is kiemelten fontos, hogy a felhasználóknak nem és termék szerint a legrelevánsabb ajánlatot jelenítsük meg, és ne felejtsük el a hirdetésbővítményeket is megválogatni!

Vegyünk egy példát. A felhasználó futó cipőt szeretne vásárolni, így alkalmazott kulcsszava a “legjobb futócipő 40 feletti férfinak” lesz.

Amennyiben sikerül a fenti felhasználót egy optimalizált, informatív landoló oldalra irányítani, egy jó ajánlatot kommunikáló hirdetésből, a vásárlás nagy valószínűséggel meg fog valósulni, de ha nem is, a felhasználó akkor is bekerül a remarketing listánkba.

Az általánosabb hirdetéseknek a keresőben kevesebb sikere van, ha nem brand kulcsszavakra hirdetünk. A “Most Minden Cipő Féláron” címmel ellátott hirdetések túl általánosak, így túl nagy célközönséget fednek le. Ha egy 40 feletti férfi felhasználó kifejezetten futócipőt keres, ami ergonómilag 40 felett ajánlott, a hirdetés nem fogja felkelteni az érdeklődését, féláron se, hacsak nincs utalás arra, hogy oldalunkon futócipőket is talál.

Javaslatok E-Commerce hirdetőknek:

  • A keresési kampányok egy tágabb célzási folyamat részei, csak keresési kampányra építeni csak ritka esetben elegendő.
  • Helyezzük a fókuszpontot a legsikeresebb termékekre, termékkategóriákra.
  • Használjunk egy szavas célzásokat is, dedikált csoportokban ( például futócipő, körömcipő, túrabakancs ).
  • Minden céloldalt igazítsunk a kulcsszavakhoz és a demográfiai célzásokhoz.

Az utolsó javaslat kiemelten fontos. A releváns céloldal javítja a minőségi mutatót, csökkenti a kattintási költséget, és a céloldal tartalma javítja a konverziós arányt is.

Display kampányok

A tartalmi hálózaton elhelyezett hirdetések releváns portálokon helyezi el a hirdetéseket, miközben a felhasználók a weben böngésznek.

Vegyünk egy példát a metódusra. A felhasználó egy olyan cikket olvas, mely a futásról szól, hasznos tanácsokat ad és akár márkákat ajánl, valamint az oldalon van egy képes hirdetés, melyben egy futócipő ajánlat szerepel.

banner-cipo-adwords

A felhasználó elolvassa a cikket a futócipők komfortjának fontosságáról, majd nagy valószínűséggel rákattint a hirdetésre, ahol ha számára megfelelő ajánlatot talál, megtörténik a konverzió.

A Display kampányok bannerei, adaptív hirdetései zavaróak lehetnek felhasználói szemszögből, azonban ha jól időzített, releváns, figyelemfelfelkeltő de nem túlzottan zavaró, akkor konverzióhoz és boldog felhasználóhoz vezethez. Ebben a kampánytípusban a fókuszt a relevanciára érdemes helyezni, mert a nagy számok törvénye alapján is a túl széles elérés túl széles igénykört fed le, ami csak ritka esetben eredményez konverziót.

Remarketing

A remarketing, vagy retargeting lehetőséget ad arra, hogy weboldalunk korábbi látogatóit ismételten elérjük ajánlatunkal, vagy a már konvertált közönségnek ajánljunk új, vagy kapcsolódó termékeket.

Képzeljünk egy felhasználót, aki már – hogy a korábbi példánál maradjunk – megtekintette a futócipőket, de valamilyen oknál fogva nem vásárolta meg. A remarketing segítségével a közönséget tűpontosan szegmentálhatjuk, szinte bármilyen tulajdonság alapján ( demográfia, forgalmi forrás, URL, kampány vagy promóció ).

Ha weboldalunkon magas a forgalom, széles a portfólió, vagy a portfólió demográfiai üzenete pontosan meghatározható, érdemes a közönségeket is ezen logika mentén lebontani, és külön-külön közönséglistákba helyezni. Remek példa lehet a fenti gondolatmenetre egy edző, – és fitness terem, ahol a férfi közönség célzásánál jó fizikumú férfiakat megjelenítő bannert és szöveget, a nőknek pedig fitness és kardió lehetőségeket ajánlunk.

 

Írásunk a PracticalEcommerce cikke alapján készült.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_twitter:
1

Az online marketing világával, az értékesítéssel 2013-ben ismerkedett meg, azóta folyamatosan képzi magát, figyelemmel követi az újdonságokat. Szenvedélye a fejlődés, az eredmények és problémák részletes elemzése. Célja, hogy a kampánykezelés során olyan stratégiát alkothasson, melyben minden részlet a marketing célok teljesülését szolgálja. A Klikkmánia csapatába másfél év ügynökségi tapasztalattal, 2017 első felében érkezett mint Junior keresőmarketing tanácsadó, ahol PPC és Facebook kampányokkal foglalkozik.

Website: https://www.klikkmania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com