Blog

Keresőhirdetés

2018. augusztus 09.

RLSA a versenypiacon: Komoly fejlődési lehetőség

A PPC hirdetés nagyszerű módja annak, hogy egy vállalkozás online is elérje (és a cég számára értékes lépésre bírja) potenciális ügyfeleit. De természetesen számos kihívást is hordoznak magukban.

Az egyik ilyen, ahogy az alábbi ábra is mutatja, hogy a kattintásonkénti költség (CPC) bizonyos, erős versennyel jellemzett piacokon rendkívül magasra tud emelkedni – van, hogy ez a költség a 100 USD-t is eléri (főleg a jogi és pénzügyi iparágakban), de hazai viszonylatokban is beszélhetünk 2-3000 Ft-os CPC árakról.

CPC-koltsegek

 

(A fentiek Bing adatok, de Adwords esetében is hasonló a helyzet)

További kihívás, hogy a konverziós arányok nem sokat változtak az elmúlt 15 év során, az összes iparág átlagát nézve mindig 2,5 százalék körül mozog.

Végül pedig tudjuk, hogy miközben az asztali számítógépekről indított keresések mennyisége 2013-ban elérte a csúcspontját, addig a mobil eszközökről egyre több és több lekérdezést indítanak.

Marketing szakemberként természetesen az a célunk, hogy minél több konverziót érjünk el, minél alacsonyabb költségek mellett.

Figyelembe véve azonban, hogy a keresési kifejezések bázisa (search inventory) várhatóan a jövőben sem fog változni, a CPC sem fog csökkenni és a konverziós arány is a megszokott értéken (vagy akörül) mozog majd, adódik a kérdés, hogy hogyan emelkedhetünk felül ezeken a kihívásokon. Van-e egyáltalán mód arra, hogy többet érjünk el kevesebből?

RLSA, mint szuperhős?

google-rlsa

RLSA-val (remarketing listák a keresési hirdetésekhez) azokat a látogatókat célozhatjuk, akik korábban már felkeresték weboldalunkat (vagy applikációnkat).

Miért érdekes ez számunkra? Nézzünk néhány adatot:

Kampanyok-osszehasonlitasa

Ebben a fiókban két kampányt láthatunk, melyek pontosan ugyanazokat a kulcsszavakat tartalmazzák. Csakhogy az egyik (remarketingen keresztül) a korábbi látogatókat, a másik az új látogatókat célozza.

Jól látható, hogy az RLSA kampány konverziónkénti költsége közel egyharmada a másiknak (36 USD kontra 100 USD). Ez azért van, mert a remarketing kampányhoz tartozó közönség már ismeri az adott márkát.

Megfigyelhető az is, hogy az átkattintási arány (CTR) RLSA esetében több mint kétszer akkora mint a másik kampánynál (4.8% kontra 2.2%), szintén annak köszönhetően, hogy a felhasználók számára már nem ismeretlen a hirdetések mögött meghúzódó márka.

Mindemellett még az átlagos CPC is fele olyan magas (1.45 USD a 2.80 USD helyett). Ez a magasabb minőségi mutatónak (ami pedig a magasabb CTR-nek) tudható be.

Tehát itt van ez a “technológia”, mely lényegében lehetővé teszi számunka, hogy olyan emberektől kapjunk konverziókat és kattintásokat, akik kétszer olyan gyakran, fele akkora költség mellett kattintanak a hirdetésünkre, és háromszor nagyobb arányban eredményeznek konverziót.

Jól hangzik, ugye? Nos…

Az RLSA lehet, hogy szuper, de nem hős

Van egy probléma: Az RLSA-t nem érdekli az új látogatók lehetősége. Tulajdonképpen igen jelentős mértékben leszűkíti a célközönség kiterjedtségét.

És ami még rosszabb, összevetve az aktuális hónapot az előzővel, az RLSA semmi pluszt nem adott az összes konverzióhoz (245 ebben a hónapban és 250 az előzőben).

RLSA esetében lényegében nem történik más, minthogy a teljes konverziós halmazból kimazsolázzuk az olcsó konverziókat (kb. 10%), és elkülönülten tekintünk rájuk.

Noha ez praktikus lehet, amennyiben korlátozott költségvetéssel rendelkezünk, legtöbbünk az alacsonyabb költségek mellé nagyobb mennyiséget is szeretne látni – minél több konverziót minél kedvezőbb áron. Az RLSA ugyan segít a költségmegtakarításban, de a konverziók mennyiségéből is visszavesz.

Mit tehetünk tehát?

Egy nagyszerű módszer

Adottak tehát az RLSA-val kapcsolatos problémák.

 

RLSA-problemak

De mi a megoldás?

Fontos megjegyeznünk, hogy a következő módszer, illetve stratégia nem mindenkinek jelent megoldást. Ez csak bizonyos piactereken tevékenykedő cégeknél működik, ahol nagyon magas a verseny, magasak a kattintásonkénti költségek, és a konverziós aránnyal is komoly kihívások vannak. Ez a stratégia különösen akkor jelent “forradalmi” megoldást, ha alacsony marketing büdzsével rendelkezünk és biztosak akarunk lenni abban, hogy abból a lehető legtöbbet hozzuk ki.

Ez az elsőre talán őrültségnek hangzó módszer abból áll, hogy csak RLSA-t csinálunk és a többi, egyszerű (nem márka alapú) keresési hirdetéseket elfelejtjük.

Ezt követően, a közösségi hálón futó hirdetések erejét vetjük be, hogy drasztikusan – 10-szerestől a 100-szorosig – megnöveljük a remarketing listáink méretét. Amennyiben képesek vagyunk e halmaz méretét a 10-szeresére növelni, úgy jó eséllyel (nagyjából) 10-szer több konverziónk is lesz.

Hogyan érhetünk el több konverziót, olcsón?

Természetesen több módszer is van arra, hogy minél jobb eredményeink legyenek a közösségi hálón, de mi itt most csak egyet emelünk ki:

Reklámozzuk az egyik ún. unikornis tartalmunkat (egy olyan tartalom, amely rendkívül magas elköteleződést ér el), hogy valóban alacsony CPC-hez és jelentős mennyiségű szabad kattintáshoz jussunk. Ezzel gyakorlatilag száz, ezer, vagy akár milliós nagyságrendű látogatói bázist tudunk szerezni magunknak, meglehetősen alacsony költségek mellett.

Hirdetesek-RLSA-mukodese

 

Az ok, amiért az RLSA működik, hogy az emberek, akik már ismerik a márkánkat, valamennyire elfogulttá váltak.

Később tehát, amikor szükségük lesz egy olyan termékre vagy szolgáltatásra, amit mi is kínálunk, akkor vagy konkrétan a márkára fognak rákeresni és ez esetben nyert ügyünk van, vagy simán a termékre, illetve szolgáltatásra, mely esetben viszont sokkal valószínűbb, hogy a találatok közül (SERP) a mi megjelenésünkre fognak kattintani – mert már meglátogatták az oldalt és felismerik a márkánk nevét. Így lehet az RLSA előnyeit a javunkra fordítani.

A következő a trükk: Ha csökkentjük vagy teljesen megszüntetjük a nem-RLSA kampányok kötségvetését és a fennmaradó összeget átcsoportosítjuk az RLSA-közönséget növelő kampányokba, akkor a következőkhöz juthatunk:

  • Több konverzió
  • Magasabb átkattintási és konverziós arány
  • Alacsonyabb kattintásonkénti és konverziós költség (CPC, illetve CPA)

Őrülten jó vagy csak őrültség?

Ezek a lépések kissé kontraintuitívnek tűnhetnek.

A nem márka alapú, sztenderd keresési kampányokat közösségi kampányokra cseréljük, majd azok segítségével felépítünk egy cégünket kedvelő közösséget, hogy aztán a keresési találatokon keresztül több és olcsóbb RLSA konverzióhoz jussunk.

Őrültség? Nem!

Vannak, akik display hirdetéseik során nem alkalmaznak semmilyen érdeklődés- vagy demográfiai alapú célzást, nem használnak weboldal elhelyezéseket sem, hanem kizárólag remarketinget alkalmaznak.

Miért? Mert a ROI (befektetésarányos megtérülés) a remarketing célzású hirdetések esetében sokkal magasabb, mint az érdeklődés- és demográfia alapú célzásoknál.

A javaslat itt tehát csak annyi, hogy ugyanezt alkalmazzuk a keresési hálózaton futó kampányok esetében is!

Célozd tehát célcsoportodat (pl. vagyonos emberek akik bizonyos környéken élnek, akiknek van egy hajójuk – vagy bármi) közösségi hirdetésekkel, hogy aztán rákereshessenek a termékedre vagy szolgáltatásodra. Ami az egyes lekérdezéseket illeti, továbbra is versenyben leszel a többi céggel, de most már komoly előnyöd lesz velük szemben.

A fizetett hirdetések jövője

Az egyértelmű kihívások ellenére, amelyek a kattintási költségekkel, a konverziós arányokkal és a keresési kifejezések bázisával kapcsolatban felmerülnek, izgalmas jövő vár a fizetett hirdetésekre. Ezek az új módszerek és célzási lehetőségek további jelentős mozgásteret biztosítanak a PPC szakembereknek.

Ha egy erősen kompetitív piacon vagy és nincsen kiemelkedően nagy pénzügyi kereted, a sima, nem márka jellegű keresésekért folyó harc csak egy nehézkes, túlélésért való küzdelem lesz. Hol van akkor a kiugrási lehetőség?

Bár a legtöbb esetben az RLSA (önmagában) nem szolgál jelentős előnnyel, mégis számottevő lehetőséget biztosít akkor, amikor az vírusmarketing stratégiával párosul – ez esetben ugyanis drasztikusan megnövelhető az érdeklődést mutató közönség mérete (a cookie lista). A nagy cookie listák pedig lehetővé teszik, hogy a maximumot hozzuk ki RLSA kampányainkból.

Az emberek általában túl sok energiát fektetnek kisebb változtatásokba és apróbb trükkökbe, melyekkel talán 5%-kal szokták megnövelni eredményeiket. Amit azonban ebben a bejegyzésben vázoltunk, az – az adott piaci réstől függően – forradalmian hathat céged üzletmenetére.

Írásunk a WordStream cikke alapján készült.

 

Sárdi Gábor

Tanulmányait 2009-ben a Pécsi Egyetemen végezte, közgazdászként. Ezt követően a gazdasági szakma számos területén megfordult. Egyetemi kutatói munkákban, oktatatásban, angol és magyar nyelvű tanulmányírásokban vett részt, valamint a versenyszférán belül különböző pénzügyi területeken dolgozott. Online marketinggel mélyebben 2017-ben, egy ügynökségnél kezdett el foglalkozni, azóta pedig töretlenül, egyre nagyobb lelkesedéssel néz szembe a terület újabb és újabb kihívásaival. A Klikkmánia csapatához 2018 májusában csatlakozott, mint Junior SEO és PPC menedzser.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Köszönjük az érdeklődést!

Nemsokára kapcsolatba lépünk Önnel.

Az email elküldése sikertelen!

Kérjük próbálja újra később.

Kapcsolat

Vegye fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseire legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérjen ingyenes konzultációs időpontot!