Blog

Social marketing

2014. április 07.

Mennyire lehet hatékony egy PPC kampány a Social Médiában?

Sok ember számára a PPC egyet jelent a Google Adwords fogalmával. Azonban ma már nem beszélhetünk PPC-ről anélkül, hogy ne említenénk meg a Social Médiát is. A legnagyobb közösségi platformok, mint a Facebook, Linkedin vagy a Twitter, számos hirdetési lehetőségekkel rendelkeznek, melyek lehetővé teszik egy adott közösség megszólítását, elérését.

Social PPC vs. Search PPC

social_search_kozossegi_marketing_social_vs_search

Manapság sok vita folyik azzal kapcsolatban, hogy hol is éri meg jobban hirdetni, illetve, hogy melyik hirdetési platform a leghatékonyabb. Valójában mindegyik rendszernek megvannak a sajátos eszközei, nekünk csak azt kell tudnunk, hogy kiket akarunk megcélozni és milyen célból (legyen az akár egy márka népszerűsítése vagy egy termék / szolgáltatás értékesítése).

Vegyük figyelembe, hogy a közösségi oldalak felhasználói elsősorban barátaikkal, családtagjaikkal szeretnék ápolni a kapcsolatot, vagyis jóval nehezebb dolgunk van egy olyan felülethez képest, ahová vásárlási szándékkal, célirányosan érkeznek az emberek. Ettől függetlenül potenciális vásárlóként tekinthetünk rájuk, hiszen sohasem tudhatjuk biztosan, hogy a vásárlási szándék éppen mennyire erős az adott embernél / időpontban.

A Social PPC tehát nagyban különbözik a kulcsszavas keresésektől: míg az utóbbi esetében az emberek azt írják be a keresőbe, amit szeretnének, addig a Social PPC-nél a hangsúly a közönségen van. Vagyis a cél immáron a potenciális vásárlók demográfiai és érdeklődési adatai, ellenben a keresőhirdetésekkel, ahol a hangsúly a kulcsszavakon van.

A Social PPC kampányok egyik nagy előnye, hogy idő alapúak is lehetnek, vagyis lehetővé teszik, hogy később ugyanazt a potenciális ügyfélkört is elérjük.

Költség szempontjából, hogy hol olcsóbb a CPC, ez leginkább attól függ, hogy mennyire konkrétan adjuk meg a kulcsszavakat vagy a célzandó közönséget. Minél relevánsabbak, annál alacsonyabb lesz a CPC ajánlatunk (vagy éppen magasabb az adott témából kifolyólag).

social_search_kozossegi_marketing_social

Social PPC Platformok

1. Facebook PPC

Ma már nem csak arra szolgál, hogy beszélgessünk a barátokkal vagy, hogy elmeséljük mi történt a múlt hétvégén. Ez ma már sokkal többről szól! A hirdetők szemszögéből a Facebook talán az egyik legelterjedtebb, felhasználóbarát felülettel rendelkező hirdetési platform, hiszen a hirdetési formátumok lehetővé teszik, hogy a képet és szöveget együtt, egyszerre jelenítsük meg.

Márkaépítés szempontjából a Facebook-on megjelenő PPC reklámok nagyszerű lehetőségeket kínálnak, hogy a lehető legtöbb embert megszólítsuk, mellyel igen sikeresen növelhetjük vásárlóink táborát. A Facebook egyik hatalmas előnye, hogy a felhasználók minél több információt töltenek fel a profiljukra (nem, életkor, nemzetiség és érdeklődési körök), annál pontosabban tudjuk őket megcélozni mi, hirdetők.

A Facebook hirdetései CPC vagy CPM alapon működnek, vagyis a kattintások / látogatások számát számoljuk. Íme, néhány fontosabb mérőszám, amit nem szabad szem elől téveszteni:

 • Elérés (reach): azoknak a felhasználóknak a számát mutatja, akik látták a hirdetést
 • Gyakoriság (frequency): ahányszor egy felhasználónak megjelent a hirdetés
 • Kapcsolatok (connections): azoknak a felhasználóknak a számát mutatja, akik a hirdetés által váltak rajongókká
 • Átkattintási arány (CTR): kattintások száma / Facebook megjelenések száma
 • Egyedi kattintás (unique click): azoknak az egyedi felhasználóknak a számát mutatja, akik látták a hirdetést
 • Egyedi átkattintási arány (uCTR): egyedi látogatók száma / elért egyedi felhasználók száma

 

2. LinkedIn PPC

Előző cikkünkben részletesen ismertettük a rendszert, de röviden nézzük meg újra, hogy mi is az a Linkedin: egy szakemberek számára létrehozott közösségi hálózat, ahol a felhasználók kapcsolatba léphetnek kollégáikkal és üzleti partnereikkel, valamint megoszthatják szakmai tapasztalataikat is. Röviden úgy is összefoglalhatnánk, mint egy virtuális önéletrajzot: a felhasználók létrehozzák saját szakmai profiljukat, és megadják, hogy milyen végzettséggel, tapasztalatokkal rendelkeznek.

social_search_kozossegi_marketing_social_ppc

A Linkedin hirdetési platformja lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy kihasználják ezeket a szakmai adatokat, így pontosan meg tudják célozni a potenciális ügyfeleiket. Arról nem beszélve, hogy olyan, szakmailag elismert tábor lesz a közönségünk, melyek közül sokan komolyabb befolyással is rendelkeznek. Ennek tudatában nem meglepő a tény, hogy a LinkedIn hirdetések kifejezetten drágák.

A kampány létrehozásának első lépéseként meg kell adnunk a kampány nevét, a hirdetés címsorát, szövegét, valamint cél URL-jét, egyszóval: az alapadatokat. A hirdetés címsora max. 25 karakter, a szövege pedig max. 75 karakter lehet. A hirdetéshez 50×50 pixeles képet tudunk feltölteni.

A következő lépéshez fontos tudnunk, hogy kiket is szeretnénk célozni. Tegyük fel, hogy a felsőbb szintű pénzügyi dolgozókat szeretnéd megcélozni Angliában, vagy pedig azokat a felhasználókat, akik tagjai egy bizonyos csoportnak. Az alábbi célzási lehetőségek közül választhatunk:

 • Location
 • Company
 • Job title
 • School
 • Skills
 • Group
 • Gender
 • Age

Amikor már megadtunk minden, általunk relevánsnak tartott célzást, akkor a rendszer megmutatja, hogy hány fős közönséget érhetünk így el, illetve láthatjuk azt is, hogy mely célzások csökkenthetik vagy növelhetik ennek a közönségnek a számát. Ez azért is fontos, mert a LinkedIn nem enged olyan kampányokat futtatni, melynek a közönsége kevesebb mint 1000 fő.

Ahhoz, hogy a hirdetéseket követni tudjuk címkéznünk kell a cél URL-eket. Ezt legegyszerűbben a Google Analytics URL-készítőjével tehetjük meg.

A kampányoknál CPC és CPM alapú ajánlattételek közül választhatunk: ezeket a kampány indításakor érdemes a rendszer által javasoltak szerint beállítani (a későbbiekben természetesen igény szerint módosíthatjuk őket).

3. Twitter PPC

A Twitter aktív felhasználóinak a száma több mint 200 millióra nőtt, és átlagosan 400 millió tweetet írnak naponta. A Twitter-es reklámok egy kicsit eltérnek a többi online hirdetéstől, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a felhasználók 60%-a mobil eszközökön keresztül „tweetel”. Akárcsak a többi közösségi hirdetések esetében, a hirdetők kapcsolatot tudnak létesíteni a fogyasztóikkal és megoszthatják velük üzenetüket. Azonban a felhasználók elérése lényegében nagyobb, hiszen a hirdetések asztali számítógépeken és mobil eszközökön is elérhetőek.

Hogy megértsük a Twitter hirdetési felületét szenteljünk egy kis időt a megismerésére, hiszen vannak eltérő stílusjegyek, melyek megkülönböztetik a többi online hirdetési platformtól:

 • Tweet: maga a bejegyzés, amit kiírunk (max. 140 karakter lehet)
 • @reply: válasz egy másik személy bejegyzésére – a legkönnyebben úgy ismerhető fel, hogy egy @ jel van a válaszoló azonosítója előtt
 • Retweet: valaki másnak a bejegyzésének az ”újracsiripelése”, vagyis megosztása
 • Follow: egy felhasználó adatlapján lévő Follow gombra kattintva tudjuk őt követni a Twitteren
 • Favorite (kedvenc): megjelölheted az általad szimpatikusnak tartott tweetet és hozzáadhatod a kedvenceid közé, így később könnyen vissza tudod keresni
 • Mentions: összesíti azokat a tweeteket (bejegyzéseket), amelyekben az azonosítónk szerepel
 • URL-rövidítés: a twitterek hossza max. 140 karakter lehet, ezért érdemes a megosztani kívánt linket lerövidezni – erre alkalmas például a bit.ly szolgáltatás

A Twitter PPC nyújtotta lehetőségek:

 • Promoted Tweets: érdeklődésen alapuló célzás, mely lehetővé teszi, hogy az általad választott Twitter felhasználókat az internetezési szokásaik alapján érd el. A hirdetések árazása költség / elkötelezettség (CPE) alapon történik, vagyis a hirdető akkor fizet, ha a következő műveletek valamelyikét végrehajtják: kattint, retweet-el, válaszol vagy hozzáadja a kedvencekhez.
 • Promoted Accounts: a célja szintén a releváns követők számának a növelése. Ezek a hirdetések a keresési eredmények között szerepelnek, a Who To Follow részen belül. A hirdetések ára a költség / követő (CPF) alapján történik, azaz a hirdető csak akkor fizet, ha új követőt szerzett.
 • Lead Generation Cards: vállalatok számára a Twitter kifejlesztett egy olyan funkciót, melyekkel a követőiktől össze tudják gyűjteni az alapvető adataikat, mint például valódi és felhasználói név, e-mail cím. Ez a kártya tartalmazza a promoted tweets-t, egy rövid leírást, call-to-action gombot, és bónuszként egy hozzáadott képet. Ezek a hirdetési formátumok megjelennek a twitter.com oldalán, valamint iOS és Android ügyfeleknek is.

Kísérletezgetni természetes bármelyik hirdetési platformon lehet, így össze tudod hasonlítani az eredményeket, hogy mely rendszerek valósítják meg jobban a várt igényeidet. Azt viszont biztosan kijelenthetjük, hogy a Social platformok egyre több hirdetési lehetőséget kínálnak majd nekünk, hirdetőknek.

Források:

http://www.clickz.com/clickz/column/2301317/social-ppc-the-definitive-guide-for-marketers

http://www.stateofdigital.com/social-media-ppc-advertising/

http://www.webrageous.com/ppc/facebooksocialadvertisements

Dezső Szilvia

Igazán elmerülni az online marketing rejtelmeiben 2012-ben kezdett el a MediaSales Kft.-nél, mint gyakornok. Szereti, ha munkájában kiélheti a kreativitását, amit eddig főként Google Adwords kampányok tervezésénél és Facebook oldalak menedzselésénél kamatoztatott.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Köszönjük az érdeklődést!

Nemsokára kapcsolatba lépünk Önnel.

Az email elküldése sikertelen!

Kérjük próbálja újra később.

Kapcsolat

Vegye fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseire legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérjen ingyenes konzultációs időpontot!