Segíthetünk?

Blog

Keresőhirdetés

2016. január 21.

A PPC hirdetések legfontosabb változásai 2015-ben

Az új üzletek létrejöttétől, egészen a konverzió alapú változásokon át, a 2015-ös év rengeteg változást hozott a PPC területén. Természetesen ezúttal is a három keresőóriás dominált: a Yahoo! utat tört magának a keresőhirdetések terén, a Google AdWords a 15. születésnapját ünnepelte, a Bing pedig elkezdett profitot termelni!

A searchengineland.com egyik év végi cikkében összegyűjtötték a 2015-ös év legfontosabb változásait, mely több érdekességet is kiemelt.

  • Például a Microsoft-tal való tárgyalások következtében, a Yahoo!-Google keresőhirdetési megállapodásra sor került, melynek eredményeként a Yahoo! keresési eredményei mellé a Google fog hirdetéseket szolgáltatni!
  • A megszokott mérleg is kibillent 2015-ben, amikor a Google bejelentette, hogy több keresés érkezik mobilról, mint desktopról.

De a teljesség igénye nélkül (nem fontossági sorrendben!) nézzük, hogy a tavalyi évben milyen változások láttak napvilágot a PPC világában!

PPC hálózatok

A keresőmotorokról

A harmadik negyedévben a Google saját Alphabet nevű vállalatának részévé vált. A cég a mobil kereséseket emelte ki a növekedés jelentős „felelőseként”, ami azért érdekes, mert az első negyedévben még az a hír terjedt, hogy a csökkenő CPC árakért a YouTube TrueView hirdetési kattintások a „felelősek”.

A Microsoft elemzései szerint a keresések több mint 1 milliárd dollárral járultak hozzá a cég nyereségéhez a legutóbbi jelentések alapján (ami a bevétel közel 29%-át jelenti). Ez természetesen a Windows 10 piacra dobásának is köszönhető.

Idén ősszel a Bing vezetői közölték, hogy a cég „all in on search”-ként funkcionál, rámutatva a Microsoft kulcstermékek integrációjának fontosságára (pl. Windows 10), valamint az olyan hírszolgáltatási üzletkötések kihangsúlyozására, mint az AdMarketplace, Gumtree.com, stb.

A Yahoo! Gemini is lehetséges „játékosnak” minősül, amelyre az ügynökségek is fokozatosan kezdenek felfigyelni.

Applikáció mindenkinek

Miközben általánosan „felmelegedést” észlelünk az applikációk piacán, e tendencia leginkább a Google AdWords, valamint a Bing alkalmazásokra jellemző, amelyek egyre előkelőbb helyet foglalnak el a PPC managerek kívánság listáján is. A mobil feltörekvő szerepét igazolják a hatalmas mérnöki erőforrások is, amelyeket a mobil fejlesztésekre allokálnak.

Tavaly márciusától már elérhető az AdWords Android alapú alkalmazása, amire a Bing egy hasonló, de iOS alapú alkalmazással reagált. Azóta a Google AdWords iOS béta eléréséről is vannak már fejlemények, a Bing pedig azt hangoztatja, hogy a Bing Ads Editor Mac eszközökre is úton van már, sőt béta verziója az idei év elejére várható.

Kulcsszó-kiegészítő: Közönségek célzása

Rengeteg próbálkozás és újítás volt annak érdekében, hogy a keresési hálózaton is tudjunk előállítani a Displayhez hasonló releváns célzásokat.

Júniustól a keresési hálózaton a már régóta elérhető keresési listák beolvadtak az Analytics felületébe is, lehetővé téve így az AdWords hirdetésekből érkező felhasználók listába gyűjtését (a Google Analytics cookie segítségével).

Később, október elején újabb újítási hullám látott napvilágot, ugyanis a Google bevezette Customer Match nevezetű funkcióját. Segítségével – követve a Facebook és Twitter hasonló megoldásait – email adatbázisok feltöltése, és a felhasználók email cím alapú célzása vált elérhetővé. A funkció jelenleg a keresési, YouTube, valamint Gmail hálózatokon érhető el.

Pár héttel később erre a Bing is reflektált: bevezette a retargeting funkciót a szöveges és a termékhirdetéses kampányokra. A Bing retargeting a 2014-ben élesített Universal Event Tracking (UET) kódot használja, mely az utóbbi időben rengeteg masszív fejlesztésen ment át a kód használati módját illetően.

A Google Customer Match funkciójának bejelentésével egy időben a Yahoo! is közzé tette a maga Retargeting funkcióját, amely natív hirdetésekkel működik együtt.

Új hirdetési megoldások: Bővítmények és Snippetek

Mivel a motorok folyamatos teszteket folytatnak a CTR növelése érdekében, egyre gyakoribbá váltak az automatikusan létrejövő bővítmények, amelyeket nem a hirdetők állítanak be. Körülbelül egy évvel a Callout extension megjelenése után látott napvilágot a Google dinamikus kiemelő bővítménye, amely a vállalkozásra és termékre jellemző információkat automatikusan behúzza a weboldal szövegéből.

Augusztus vége fele jelent meg a Google Structured Snippet nevű eszköz, amely egy termék vagy szolgáltatás bizonyos funkcióit emeli ki. Azóta az is feltűnt, hogy a Google egy speciális használatú Structured Snippetet hozott létre, a headerben Black Friday, illetve Cyber Monday promóciókkal.

Ad Customizers vonalon a Google a felhasználók tartózkodási helyének függvényében az üzenet testreszabása funkciót hozta létre. Így a kiskereskedők üzlet-specifikus ajánlatokat tudnak biztosítani a közelben tartózkodó userek számára.

A Bing sem pihent ilyen téren sem: tavaly novemberben ugyanis előállt képes hirdetési bővítményeivel.

A konverzió, mint fogalom , sokkal árnyaltabb lett

Mi is az a konverzió? Ezt a kérdést manapság mindennél pontosabban meg kell tudnunk válaszolni, ugyanis az automatizált bidding eszközök miatt most még nagyobb jelentőséget kapott.

Októberrel kezdődően az AdWords felületén elérhető konverziós oszlopok módosultak, jelenleg csak az optimalizáláshoz szükséges konverziókat foglalják magukba. E módosítás következtében a Becsült eszközök közötti (cross-device) konverzióból lett a sima “Cross-Device konverzió”, majd később a konverzió átkerült a fő konverziós oszlopba, így elérhetővé vált az automatikus bid stratégiák számára.

Az év vége felé, decemberben megjelentek az ún. Smart Goal-ok, amelyek elsősorban azoknak az ügyfeleknek lehetnek érdekesek, akik nem akarnak, vagy nem tudnak konverziókövetést beállítani az oldalukon.

A Smart célok ellentmondásosak, hiszen rögtön felmerül bennünk a kérdés, hogy

  1. Miért nincs konverziókövetés vagy célteljesülés beállítva
  2. Miért bíznánk ennyire a Google-ban, hogy majd helyesen jár el helyettünk?

Viszont ha teljes képet nézünk és próbáljuk megérteni, ez sem más, mint egy része és következménye a gépi tanulásnak a keresett hirdetések terén. Elég, ha megfigyeljük, mennyit változtak a konverziós fogalmak az automatikus ajánlattétel bevezetésétől. Természetesen jó az, ha rendelkezünk egy egészséges szkepticizmussal, nem is erről van szó, inkább csak illusztrálni szeretnénk, hogy mi mindenben változtak meg a konverziós fogalmak az utóbbi időben.

Több hirdetés a képernyőn

Nem csupán egyre több Google saját termék bukkan fel a keresőkben (HSA és Compare), 2015-től a megjelenítendő AdWords hirdetések száma is magasabb lett.

Mobilon is hasonló tendencia mutatkozik: bizonyos keresésekre már három hirdetést kezdett el megjeleníteni a rendszer, amelyek mobilon már majdnem az egész képernyőt képesek elfoglalni.  Ugyanez a helyzet, ha a szokásos két hirdetéshez megjelennek a bővítmények, ez is képes elfoglalni a teljes képernyőt. Ebből kifolyólag elmondhatjuk, hogy a három hirdetés megjelenítése mobil készülékeken nem fogja rontani a SEO eredményeket, inkább csak a hirdetésekből érkező forgalmat fogja növelni.

Shopping – Retargeting

Röviddel a Bing bejelentése után, amely szerint a remarketinget (az UET által engedélyezett) Shopping kampányokban is lehet majd használni, a Google is elérhetővé tette a felhasználók ismételt célzását a Shopping kampányok keretein belül.

A termékmegjelenítés alapú hirdetések továbbra is hatalmas „áldás” mind a keresők, mind pedig a hirdetők számára, ezt tükrözik az egyre növekvő kattintások és a költségek is, melyek meghaladják a sima hirdetések paramétereit azon kiskereskedelmi ügyfeleknél, amelyek mindkét felületen el akarják érni a potenciális ügyfeleket.

A különdíjat érdemlő újítások

Hivatalosan is elérhetővé vált a Google drag-and-drop Riport Editor, valamint szeptember elejétől a „Video Kampányok” fül is átkerült a search és display hirdetések mögé, vagyis az AdWords fő kampánykezelő felületére. Mindezek mellett más, új riportolási funkciók és dimenziók is elérhetővé váltak, valamint iparág-specifikus megjelenítési eszközök a Bing esetében.

A Google mobilos keresője pedig Vásárlás (Buy) gombbal bővült, mely jelentősen felgyorsítja a különböző termékek beszerzését. A gomb bizonyos termékekre fog csak megjelenni a fizetett hirdetések mögött. A gombra  kattintva a termék főoldalára érkezünk (speciális, erre kialakított Google oldal), ahol az áru rögtön meg is vásárolható. Első körben a szolgáltatás a nagyobb partnereket érinti majd. A The Wall Street Journal értesülései szerint a Google nem kap részesedést az így eladott termékek után, a Google kifizetése a már megszokott módon történik. Azzal, hogy a tesztet a mobilos kereséseknél indítják arra enged következtetni, hogy a vállalat ebben a szegmensben is próbálja a pozícióját javítani, hiszen az asztali gépeknél egyértelműen uralja a keresések piacát, a mobileszközöknél pedig még nem annyira stabil a vezető szerepe.

Főként AdWords és Facebook PPC kampányok tervezésével és menedzselésével foglalkozik, de sikeres SEO projektekben is részt vett már. Műszaki mérnök informatikus végzettségének köszönhetően erős technikai alapokkal rendelkezik, amely nagymértékben hozzájárul munkája hatékonyságához.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Köszönjük az érdeklődést!

Nemsokára kapcsolatba lépünk Önnel.

Az email elküldése sikertelen!

Kérjük próbálja újra később.

Kapcsolat

Vegye fel velünk
a kapcsolatot!

Kérdéseire legkésőbb 24 órán belül válaszolunk.
Kérjen ingyenes konzultációs időpontot!