We understand, we deliver.

Mire jó a Google Optimize?Amennyiben azon gondolkozol, hogy hogyan tudnál megfelelő számú konverziót elérni az oldaladon, talán találkoztál már az A/B tesztelés fogalmával. Sokszor azonban ez korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek gondolnánk. A Google Optimize épp ebben segít. Nem más ez mint egy A/B tesztelő tool, amely mindenki számára ingyenesen elérhető, ráadásul könnyen kezelhető.

A/B tesztelés dióhéjban:

Az A/B tesztelés sokak számára ismerős lehet, különösen a PPC hirdetésekkel és e-mail marketinggel foglalkozók számára. A tesztelés lényege, hogy két verziót egymással szembe állítunk, például két hirdetésszöveget tesztelünk, és végül azt használjuk amelyik jobban teljesít.

PPC alapú hirdetéseknél jellemző, hogy tesztelünk különböző USP-ket, CTA-kat, és landolókat a hirdetés szövegekben. Ha már elértünk egy olyan szintre a hirdetéseknél, hogy már nem tudunk áttörést hozni a szövegezés terén, érdemes lehet megpróbálni a landoló oldalon tesztelni.

Miért jó nekünk tesztelés?

Ha egy klasszikus webshop esetén végzünk A/B tesztet, javíthatunk a konverziós rátán, ha sikerül egy olyan változót találnunk a weboldalon, ami a felhasználóknak megkönnyíti a vásárlási folyamatot, és ezért többen vásárolnak. Időt és pénzt spórolhatunk, ha a fejlesztőnktől egy olyan módosítást kérünk, amit már korábban letesztelünk, és valóban jobban működik, mint a korábbi verzió.

Csak e-commerce oldalaknál lehet jó? Természetesen minden oldalnál lesz valami célunk, például az ajánlatkérések, feliratkozások, vagy előfizetések növelése.

A Google-nél megtörtént eset, hogy a hirdetések linkjeinek színét tesztelték, és éves szinten 200 millió dollár pluszbevételt sikerült generálni. A teszt során 41 árnyalatát tesztelték a kék színnek. Miket tudunk még tesztelni egy weboldalon a színeken kívül?

Szinte mindent tudunk tesztelni egy oldalon:

 • Headline
 • Alcímek
 • Call to action gomb szöveg, méret és elhelyezés
 • Képek
 • Linkek
 • Hajtás feletti részen megjelenített tartalmak
 • Ajánlatok
 • Ingyenes szállítás vs. szállítási díj ellenében szállítás

A/B és multivariate tesztek

A két módszer közötti legnagyobb különbség, hogy A/B tesztnél 2 változót tesztelünk, míg a multivariate – tehát több változós tesztnél – kettő vagy annál több változót tesztelünk.

A Google Optimize A/B tesztek technikai kivitelezésében egy korábbi cikkünk nyújt segítséget, a videók segítségével könnyen átláthatóvá válik bárki számára a folyamat.

Röviden összefoglalva a drag and drop technikával tudjuk az oldalon mozgatni az elemeket, illetve a szöveget is át tudjuk írni, a színeket tudjuk módosítani, az elemek elhelyezkedését, és méretét változtathatjuk. Némi fejlesztői tudással a HTML, CSS, és a JavaScript is tesztelhető.

A/B tesztelés folyamata:

 • Elemezzük ki az adatainkat, és ahol találunk lehetőséget a konverziós tölcsér javítására, ott vizsgáljuk meg, hogy mi lehet a probléma
 • Állítsunk fel egy hipotézist, például a „Foglaljon” CTA szöveg jobb lehet mint az „Ajánlatot kérek”
 • Futtassunk le egy A/B tesztet
 • Amennyiben sikerült találunk valamit, amivel javíthatunk az eredményeken, próbáljuk meg véglegesíteni a weboldalon
 • A tesztelés általában egy változó lecserélése után nem ér véget, ezért kereshetünk egy újabb változót, amit tesztelhetünk

Konklúzió

Nincs más hátra mint egy A/B teszt indítása. Gondoljunk bele, ha már egy évvel ezelőtt elkezdtünk volna tesztelni, már mennyivel jobb honlapunk, és mennyivel több bevételünk lehetne.

jeff-bezos

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_facebook:
1

Kereskedelem és marketing szakosként döntött úgy, hogy online marketinggel szeretne foglalkozni, így szakdolgozatát már online szállásfoglalás témában írta. Az államvizsga után a Google Ground gyakornoki programjában kezdte pályafutását, majd ügyféloldalon folytatta analitikával és SEO projektek menedzselésével.

Website: http://www.klikkmania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com