We understand, we deliver.

Küzdelem a kosárelhagyás ellen 13 lépésbenAz online vállalkozások számára az egyik legfontosabb problémát a kosárelhagyás jelenti. Sajnos egyesek óhatatlanul is, de „eltolják a szekeret” mielőtt átlépnék a vásárlás vonalát. A bevásárlókocsi elhagyásának leküzdése viszont nem lehetetlen, ez e-kereskedelmi tapasztalat!

Cikkünkben most azt a 13 lehetséges módot fogjuk vizsgálni, amelyeket a WordStream oldalán dolgoztak ki: segítségükkel elkerülhető ez az akadály, sőt még vásárlásra is ösztönözhetjük az ügyfeleinket!

13. Bizalom kiépítése a tranzakciós űrlapon belül

Egyes online kiskereskedők úgy tekintenek a tranzakciós form-okra, mint az értékesítési folyamat puszta formalitására. Azt viszont ne feledjük, hogy az űrlap kitöltésével lényegében arra kérjük a vásárlóinkat, hogy adják meg a személyes adataikat. Ez nem csak az elérhetőségeiket jelenti, hanem esetenként a bankkártya adataikat is, amit sokan (érthetően) nem szívesen osztanak meg.

Küzdelem a kosárelhagyás ellen 13 lépésben - Logók

Ennek ellensúlyozása érdekében, a tranzakciós űrlapon szerepeltessük a bizalom jeleit, pl. akár a logónkat.

Tipp: Győződjünk meg róla, hogy a logó minden esetben felismerhető legyen!

12. A fizetés oldal tartalmazzon folyamatábrát

Biztos neked is ismerős az a helyzet, amikor már egy ideje sorban állsz, majd a pénztáros különböző termékeket ajánl még, vagy megkérdezi, hogy van-e hűségkártyád. “Szeretnél-e 10%-ot megspórolni annak megnyitásával?”

Mindezek a dolgok zavaró tényezők lehetne, hiszen meghosszabbítják a fizetési folyamatot. Éppen ezért ezeket célszerű elkerülni, amire az egyik legjobb mód, ha elhelyezünk egy ún. haladás jelzőt a fizetési oldalon.

Küzdelem a kosárelhagyás ellen 13 lépésben - Haladás jelző

Ez biztosítja a látogatót, hogy majdnem kész a vásárlással, és hamarosan újra ellenőrizheti a megrendelt termékeket. Segít kiküszöbölni a félreértéseket, továbbá érthetőbbé és világosabbá teszi a folyamatot az ügyfelek számára. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fogyasztók többsége inkább egyértelmű jelzéseket várnak el egy feladat elvégzése során (lássák, hogy éppen hol tartanak), és ez alól az elektronikus kereskedelem sem kivétel.

A fenti példa azt mutatja, hogy a szállítási címet és szállítási módot is lehet kombinálni egyetlen lépésben, ahogyan a fizetés és a visszaigazolás szakaszokat is. Természetesen itt is érdemes A/B tesztelni a különböző haladás jelzőket, mielőtt bármilyen határozott döntést hozunk!

11. A vásárlás fázisa tartalmazzon áttekinthető képeket

A legtöbb ember nem fogja elfelejteni, hogy mi van a kosarában (hacsak nem egy komoly bevásárlást végzett), de mint az értékesítési folyamat egyik jelzője, a termék áttekintő képei is szolgálhatnak egyfajta megnyugtató érzéssel. Ha az ügyfél látja, hogy éppen mit vásárol, úgy biztosabbnak érzi magát a dolgában.

Küzdelem a kosárelhagyás ellen 13 lépésben - Áttekintő képek

Azzal, hogy ilyen ábrát helyezünk a termékek mellé, azzal nem csak emlékezni segítünk, hanem kizárjuk a figyelemelterelést, és az azzal együtt járó habozást is! További előnyei a kis képeknek, hogy az adott termékeket helyezi mindig a figyelem középpontjába, megerősítvén így a vásárlási vágyat.

10. Navigáció elhelyezése a kosár és a bolt közé

A fogyasztók ritkán döntenek gyorsan és hatékonyan egy vásárlás mellett. Csakúgy, mint egy igazi üzletben, az online vásárlás lehet közvetett, eredménytelen, és messze nem lineáris. Megkönnyíteni csak úgy tudjuk mindezt, ha a kosár és a bolt között mozgatjuk őket, így valószínűbb, hogy kitartanak mellettünk, és végül ki is fizetik a terméket.

Küzdelem a kosárelhagyás ellen 13 lépésben - Vásárlás folytatása

Legyen könnyű az ügyfeleknek menteni, hogy később vissza tudjanak térni, továbbá segítsünk nekik navigálni az egyes opciók között (a pénztár és a termék oldalakon egyaránt). Több munkával csak kényszerítjük a leendő vásárlóinkat, így végül kevésbé lesz valószínű a konverzió.

9. Nyújts többféle fizetési módot

Az e-kereskedelmi fizetési oldal tervezésekor legfőképp egy zökkenőmentes vásárlási élményt szeretnénk nyújtani az ügyfeleink számára. Azonban, ha csak egy fizetési módot (vagy nagyon kevés lehetőséget) kínálunk, akkor az eladásaink közé további, szükségtelen akadályokat teszünk.

Ma már a fogyasztóknak sokkal nagyobb választási lehetőségük van a bankkártyás fizetések terén: a PayPal továbbra is erős, de a mobil fizetési rendszerek (mint például az Apple és a Google Wallet Pay) is egyre népszerűbbek, különösen a fiatalabb célcsoportok körében.

Több fizetési lehetőség felkínálása csökkentheti vagy éppen kiküszöbölheti annak lehetőségét, hogy az ügyfél elhagyja a vásárlás folyamatát és máshol hajtsa végre az üzletet. Természetesen tulajdonosként minél több opciót adunk meg, annál több problémánk adódhat, de ha hosszú távú terveink vannak, úgy minden esetben a fogyasztóink érdekeit kell szem előtt tartanunk.

8. Cselekvésre ösztönzést a fizetési oldalon

A fizetési oldalakon számos weboldal nem tartalmaz semmilyen cselekvésre ösztönző (CTA – Call to Action) kiegészítést. Persze itt jön a feltételezés: ha az ügyfél már hozzáadott valamit a kosárhoz, akkor minek erősítsük meg a vásárlás folytatásában?

A fentiek függvényében és analitikai adatok alapján higgyük el, hogy igenis meg kell ragadni minden lehetőséget, amivel az elhatározás megerősítést szolgálhatjuk. Miért éppen a fizetési oldal adta lehetőségeket ne használnánk ki?

Természetesen ilyenkor fontos, hogy CTA-k üzenete összhangban legyen a weboldalon található többi marketing anyagokkal. Ha a CTA szövegek kétértelmű, vagy általános szavakat tartalmaznak (mint például “Tovább”), akkor aktívabb igéket is tesztelnünk kell!

7. Kosár mentése egyszerűen

A bevásárlókosár mentése legyen olyan egyszerű, mint egy gombra történő kattintás. Ez lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy később visszatérjenek a kosarukhoz, és akkor fejezzék be a vásárlást amikor az a legkényelmesebb a számukra.

Küzdelem a kosárelhagyás ellen 13 lépésben - Kosár mentése

Számos módon lehet segíteni a felhasználót, hogy menteni tudja a kosár tartalmát. Ehhez szükséges, hogy a felhasználó bejelentkezzen a saját fiókjába, de használhatja akár a böngésző cookie-kat is.

6. Ajánl pénztári beállításokat a vendégeknek is

Az adatok megszerzése szempontjából lehet, hogy a pénztári folyamatra felbecsülhetetlen lehetőségként tekintesz, de ha regisztrációra kényszeríted őket, akkor annak igen nagy elrettentő ereje lehet.

Az invespcro.com adatai szerint a kosár elhagyásának egyik fő oka, hogy nem kínálnak vendégpénztári opciót. Az online vásárlók körülbelül 14%-a jelezte, hogy arra kényszerítik őket, hogy a vásárlás befejezéséhez jelentkezzenek be, ami elegendő ok volt arra, hogy távozzanak az oldalról. Azzal, hogy a vásárlást nem kötjük feltétlenül a bejelentkezéshez, attól még nem biztos, hogy fel kell feláldozni a marketingesek számára fontos és értékes adatokat.

5. Ajánlj pénzvisszafizetési garanciát

A bizonytalanság az e-kereskedők halálos ellenségei! Az egyik legjobb mód a habozás elkerülésére a pénzvisszafizetési garancia. Ha az ügyfélnek nincsenek fenntartásai veled szemben, akkor nem kell attól tartaniuk, hogy elveszítik a pénzüket.

4. Legyen világos a szállítási költség

Online vásárlás során nincs is zavaróbb annál, mint mikor a vásárlás utolsó fázisában megváltozik a végösszeg. A rejtett költségek és díjak nem csak idegesítőek, de olyan hatást is kiválthatnak, mintha át akarnánk verni minket.

A blog.kissmetrics.com adataiból kiderül, hogy a nem várt szállítási költségek közel egyharmadát teszik ki a teljes e-kereskedelmi kosárelhagyásoknak:

Küzdelem a kosárelhagyás ellen 13 lépésben - Szállítási költségek

Az bizonyos, hogy a fogyasztók nem szeretnek a szállításért fizetni, de most már azt is tudjuk, hogy ennél is jobban utálják a váratlan szállítási költségeket. Fontos, hogy ne próbáljunk meg becsempészni kötelezettségi terheket a tranzakció vége felé, inkább legyünk őszinték a termék pontosan árával kapcsolatban.

3. Határozzuk meg a konverziós utak kilépési pontjait

Remélhetőleg már van egy szilárd elképzelésed arról, hogy a forgalmad honnan származik. De vajon láttad-e már, hogy a látogatóid ténylegesen hogyan mozognak a weboldaladon keresztül?

Ez a megközelítés felvetet néhány okos kérdést az e-kereskedelmi stratégiáddal kapcsolatban:

  • A szállítási lehetőségek miatt visszaesett külföldi forgalom hatással van a konverziós arányaidra?
  • Van egy rés az egyes termékoldalaidon, melyeket nem vettél tudomásul?
  • A weboldal navigációja zavarosabb a látogatók számára, mint gondoltad?

Ezek mind olyan kérdések, amelyek segítségével finomíthatod az e-kereskedelmi tapasztalataidat, és megvizsgálhatod a látogatóid konverziós útvonalát. A Google Analytics segítségedre lehet ezen kérdések megválaszolásában, használd gyakran a Viselkedési folyamat jelentést!

Küzdelem a kosárelhagyás ellen 13 lépésben - Google Analytics: Viselkedési folyamat

2. Optimalizáljuk az oldalbetöltési sebességet

A Visual Website Optimizer szerint a kosár konverziós arányai 7%-ot esnek minden egyes másodperces késleltetéskor az weboldal betöltése során. Azok az oldalak, ahol lassú az oldalbetöltés, ott gyakorlatilag a türelmetlen vásárlókat arra kérjük, hogy máshol vásároljanak. Ezért is fontos optimalizálni a fizetési oldalakat, hogy a lehető leggyorsabban megtörténjen a konverziós folyamat!

Tipp: A Google PageSpeed Insights nevű ingyenes eszközével könnyedén lekérhetjük a weboldalunk gyorsaságával kapcsolatos információkat.

1. Célozzuk meg a kosárelhagyókat remarketinggel

A legjobb tipp a kosárelhagyás elleni küzdelemben, hogy elfogadjuk azt, hogy néhány ügyfél elkerülhetetlenül is, de elhagyják a kosarunkat. Viszont remarketing kampányok által még mindig utánuk mehetünk, így ez a funkció elengedhetetlen egy e-kereskedő számára!

Bár a korábbi tippek is segíthetnek csökkenteni a kosár elhagyását, ezzel szemben a remarketing segít visszanyerni és potenciális ügyfeleinkké varázsolni az út mentén elvesztett vásárlóinkat.

Ebből a szempontból a Facebook retargeting is hasznos lehet, hiszen a vizuális hirdetések első helyen vonzzák a látogatók figyelmét, de az értékesítési eredmények alapján a legtöbb esetben még mindig az AdWords a nyerő. A dinamikus remarketing hirdetéseivel az egész folyamatot egy új szintre emelhetjük, ha pedig végre bevezetik a Merchant Center által biztosított shopping hirdetéseket is, akkor a pedig a határ a csillagos ég.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_google:
1
essb_pc_linkedin:
1
essb_pc_twitter:
1

Igazán elmerülni az online marketing rejtelmeiben 2012-ben kezdett el a MediaSales Kft.-nél, mint gyakornok. Szereti, ha munkájában kiélheti a kreativitását, amit eddig főként Google Adwords kampányok tervezésénél és Facebook oldalak menedzselésénél kamatoztatott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com