We understand, we deliver.

Kreátor-brand együttműködés YouTube-onHazánkban is napról-napra egyre több cég fedezi fel a YouTube platformban és a kreátorokban rejlő lehetőségeket és fantáziájukat szabadon engedve, egyre gyakrabban fordulnak elő kisebb-nagyobb youtuber és brand együttműködések. Az ilyen fajta kollaborációknak számtalan formája lehet, és mielőtt bárki belevágna, fontos hogy értse és lássa ennek a rendkívül színes világnak az esszenciáját. Az alábbi cikkben a sikeres együttműködés alapjait szeretnénk lefektetni. Megfogalmaztuk azokat a kérdéseket, amelyeket minden cégnek érdemes szem előtt tartani!

Ismerd meg a platformot: Mi is valójában az a YouTube, kik azok a kreátorok?

A YouTube – amellett, hogy a világ második legnagyobb keresője is – egy social média platform. Ezen a felületen mindenki kreátorrá válhat azáltal, hogy tartalmat publikál, mely tartalmat saját maga állít elő (mobillal, webkamerával, vagy akár drága és profi felszereléssel és egy stábbal). A YouTube kreátorok, vagy más néven youtuberek, saját, platformra optimalizált formátumokat alkottak az évek során például: vloggolás (az internet reality showja), unboxing videók (termékelemzések és hasznos tanácsok), gameplay videók, parodizálások és egyéb komédiák. A youtuberek kreativitása kimeríthetetlen.

Ezek a felhasználók nagyon sok időt, energiát és türelmet fektetnek a szenvedélyükbe, a videózásba és abba, hogy egy lojális közönséget építsenek ki, és ennek a közönségnek az érdeklődését fenntartsák, igényeiket kiszolgálják. A kétirányú kommunikációnak és a közös szenvedélyeknek köszönhetően a YouTube kreátorai nagyon aktív és erős kapcsolatot tudnak kialakítani tartalmaik fogyasztóival. Ezeknek a lojális fanoknak a szemében a kreátorok „influencerekké” válnak.

Brand integráció

A kreátor-brand együttműködéseknél nagyon fontos, hogy mindkét fél számára előnyös legyen a kollaboráció. Legyenek közös célok, folyamatos párbeszéd, és megértés a felek részéről. Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a közönség is egy aktív szereplője a YouTube ökoszisztémának. A youtuberek bíznak a közönségükben és fordítva, a közönségnek is meg kell tudnia bízni a kreátorokban.

A kreátorok szemszögéből nagyon fontos faktor, hogy közönségük miként reagál a szponzorált tartalmakra, milyen gyakran építhetnek szponzorált tartalmat vagy kampány jellegű videót műsor-struktúrájukba, anélkül, hogy az zavarná a fanokat. Ha a közönségnek nem tetszik egy videó, mert szerintük nem illik a mondanivaló, stílus, márka az adott kreátorhoz, akkor mindegyik fél veszít. A feliratkozók azért jönnek újra és újra egy csatornára, mert tetszik nekik, amit látnak és tetszik nekik a stílus amiben látják. A brandnek ebbe a személyes stílusba kell tudnia beépülnie.

A partnerséghez nem elegendő, hogy egy kreátornak sok feliratkozója van, vagy szeretjük a videóit. Nagyon fontos a hitelességünk érdekében, hogy a kreátor értékei és céljai megegyezzenek cégünkével. A legsikeresebb kollaborációk akkor születnek, amikor egy márka olyan kreátorral áll össze, akinek a szenvedélye igazodik a márka főbb értékeihez, amikor maga a misszió a közös.

Hogy döntsem el, hogy melyik kreátorral dolgozzak együtt?

Kísérletezzünk több típusú tartalomgyártóval és ne válasszunk ki egyből egyetlen youtubert. Nézzünk meg különböző tartalmakat gyártó és különböző méretű közönségekkel rendelkező influencereket, és inkább egy bizonyos típusú kreátort válasszunk egy adott személy helyett. Ha van egy elképzelt személy, akit megfelelőnek gondolunk a kampányunkhoz, akkor is érdemes további, hasonló tartalmat gyártó kreátorokat is keresni a piacon tartaléknak. Egy adott kreátor lehet, hogy túl drágának bizonyul, nem készíti el a videót időben, vagy elutasítja az ajánlatunk. Számtalan probléma merülhet fel, amikre érdemes előre felkészülni.

Szempontok, melyeket érdemes felmérni egy hasonló kollaboráció előtt:

  • Nézettség: megtekintések, nézési idő, elkötelezettség mértéke – ezek mértéke megfelel kampánycéljainknak?
  • Közönség: a youtuber közönsége megegyezik a kampány célközönségével? Ne csak demográfiai adatokat nézzünk, hanem kompetenciákat, érdeklődési pontokat, stb.
  • Biztonság: Vannak olyan videók a csatornán, melyek a márka értékeivel ellentmondásosak? Melyek negatívan érinthetik brandünket?
  • Minőség: A youtuber által készített tartalmak minősége elfogadható a márka számára?
  • Professzionalitás: Könnyen együtt lehet dolgozni a kreátorral? Részt vett már a kreátor másfajta együttműködésben? Meg van az erőforrásunk házon belül a projekt kivitelezésére, kapcsolattartásra, managementre?
  • További lehetőségek a promócióra: Van lehetőség a kreátor hálózatát más platformokon is kiaknázni?
  • Költség: Milyen produkciós költségei vannak a kreátor általános tartalmainak? Szükség van speciális helyszínekre, effektekre, eszközökre? A híresebb, népszerűbb kreátorok sokszor többet kérnek egy-egy videóért.
  • Márka affinitás: Illik hozzánk a kreátor? Megfelel márka-nagykövetnek? Kedveli a brandünket? A stílusa és hanghordozása számunkra megfelelő? Szeretne együtt dolgozni a cégünkkel?

Minden stimmel? Akkor kezdjünk neki!

1. lépés: Vegyük fel a kapcsolatot! A márka keresse fel a kreátort (sokan megadnak elérhetőséget üzleti megkeresésekhez) vagy lépjen kapcsolatba a youtubert támogató ügynökséggel. Ekkor már legyen egy alap koncepció és brief, melyben bemutatjuk az elképzelésünket. Előre fixálni kell a szerepeket és elvárásokat, a végső produktum tulajdonjogát, promócióját, a célközönséget, költségeket, a juttatások kifizetésének módját.

2. lépés: Dolgozzuk ki részletesen a koncepciót. A márka és a kreátor dolgozza ki a koncepció részleteit. Mi lesz a végső produktum?

3. lépés: Gyártás. Ezt akár 100%-ban rábízhatjuk a kreátorra, vagy megbízhatunk cégünkből valakit, hogy felügyelje a folyamatot. Előfordulhat, hogy a gyártás bizonyos aspektusait a márkának kell biztosítania (például: helyszín, extra kiadások).

4. lépés: Értékelés. A márka jogi képviselőjének vagy PR csapatának jóvá kell hagynia a videót a kampány indítása előtt.

5. lépés: Indítsuk el a kampányt. Meg kell győződni arról is, hogy a videó megfelel a YouTube fizetett és termék elhelyezéssel kapcsolatos irányelveinek, főleg abban az esetben, ha a videó a kreátor saját csatornáján lesz publikálva.

Gyakori hibák youtuber együttműködéseknél

Mielőtt egy brand belefog egy együttműködésbe, fontos hogy világosan lássa a céljait és ismerje önmagát. Legyen egy letisztult stratégia az elképzelés mögött. Gyakori hiba, hogy egy brand szuper izgatott egy ötlet és a gyártás miatt, de aztán kiderül, hogy nincs világos elképzelése a tartalom felhasználásának módjáról és annak promóciójáról a videó elkészülte után. Ugyanúgy, ahogy egy TV szpot beépül egy márka kommunikációjába egy nagyobb volumenű marketing struktúrában, egy online videó esetében is elengedhetetlen, hogy egy marketing terv épüljön köré, és legyen elképzelés a videó támogatására.

Szintén gyakori hiba a brandek részéről, hogy csak a megtekintési számot veszik figyelembe és ez alapján határozzák meg egy videó vagy kampány sikerességét, pedig a YouTube platform ennél sokkal árnyaltabb mértékekkel szolgál: interakciók, kommentek, megosztások, nézési idő, hol találtak rá a videóra, a nézésen kívül elindított-e más folyamatokat a videó, stb.

Az nagyon ritka esete az online videóknak, amikor 1-2 nap alatt, maguktól, virálisan elterjednek. A videók az online világban örökké élnek és még hónapok, évek múlva is hozhatnak új megtekintéseket!

A cikk részben a How brands work with creators és a YouTube Partnerships: Why Sharing the Spotlight Requires Sharing a Purpose c. írások alapján készült.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_facebook:
41
essb_pc_linkedin:
1
essb_pc_twitter:
1

A BugTV egy 2012 végén alapított digitális ügynökség, az integrált online kampányok terén komoly szakmai tapasztalattal bíró, lendületes csapattal. Magyarországon az elsők között indíthattunk YouTube Multi-Channel Networköt (MCN). MCN-ként mi adtuk a 2014-es Ki Mit Tube technikai hátterét a YouTube-on és a weben egyaránt. Mindig mindent mérünk, ötleteinket folyamatosan megosztjuk ügyfeleinkkel, ragaszkodunk a határidőkhöz. 2016 október eleje óta a Klikkmánia Cégcsoport tagjaként kizárólag a YouTube csatorna menedzsmentért, videóhirdetésekért és marketingért felelünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com