We understand, we deliver.

Hogyan írj tökéletes kattintásra ösztönző szöveget (CTA-t)?Hogyan használjuk a CTA-t, hogy hatékonyabban teljesítsen a hirdetésünk? Mely esetekben nincs szükség rá és hol van kiemelt szerepe?

A CTA (call to action, azaz cselekvésre felhívás) a képes vagy szöveges hirdetés azon része, amelyre kattintva a felhasználó a hirdető weboldalára (vagy egyéb beállított landing page-re) érkezik.

Hogyan írj tökéletes CTA-t

Milyen előnyöket biztosít a CTA?

 • Irányítja a felhasználót (pl. töltse ki a formot, töltse le az árlistát, vásároljon, foglaljon, stb.
 • Kiemeli és egyértelműsíti szándékunkat
 • Figyelemfelkeltő
 • Adott esetben további információra hívja fel a figyelmet (pl. ingyenes próbahónap megkezdése)

CTA-val több formában is találkozhatsz, elemzésünkben szétválasztjuk szöveges, képes, és videóhirdetésekre, de tippek tekintetében lesznek átfedések. Látszólag egyszerű cselekvésre ösztönző szöveget írni, de a sablonos “Vásárolj most!” és “Tovább!” szövegeket amennyire tudjuk, érdemes kerülni, hiszen megfelelő szövegválasztással többletüzenetet is belefoglalhatunk. Erre írunk példákat is a cikk folytatásában.

Szöveges hirdetések – kattintásra ösztönzés

Szöveges hirdetések esetében a CTA választási lehetőségeink megjelenésben, valamint a karakterek számában és típusában korlátozottak. A Google Ads szöveges hirdetéseinél leginkább csak a címsorba (max 30 karakter) és leírás (max 90 karakter) részbe írhatunk kattintásra ösztönző szöveget, mellőzve a speciális karakterek nagy részét.

CTA tippek szöveges hirdetésekhez:

 • Legyen a CTA szövegének többlettartalma! Pl. “Kérem a kedvezményt!
  Így kerülheted a sablonos kifejezéseket is.
 • Speciális írásjelek – Bár a legtöbb speciális karakter használata tiltott a Google Ads, Facebook és Instagram hirdetéseknél, azonban néhányat átenged a rendszer. Ilyen pl. a » jel: “Hónap végéig ingyen »”. valamint a folyó szöveget az is megszakítja, ha zárójelet használsz, pl.: “(tipp)”, vagy függőleges elválasztó vonalat: “| Utalvánnyal kérem |
 • Használj számokat!-30% csak ma!” – ez a kedvezményen felül egy sürgetést is tartalmaz, hogy ne maradj le az ajánlatról. Ez utóbbi az ún. FoMO, azaz a Fear of Missing Out – félelem attól, hogy lemaradsz valamiről.
 • Tesztelj! A fenti példák alapján akár több ötleted is lehet a hirdetéshez passzoló CTA írásához. Ha a hirdetésedből több verziót készítesz, akkor a mért adatokból rálátásod lesz arra, melyik variáció működik a legjobban.

Képes hirdetések – kattintásra ösztönzés

Ha képes hirdetésekről beszélünk, nem mindegy, hogy pontosan melyik típusra gondolunk. A Google Ads adaptív képes hirdetéseinél magunk írjuk be a hirdetés létrehozásakor a címsorokat, leírásokat, megjelenítendő URL-t, viszont a CTA-t automatikusan társítja a rendszer, amit több szín- és szövegváltozattal rotálva jelenít meg.

Facebook és Instagram hirdetéseknél sajnos szintén nem lehet egyéni CTA-t beállítani, csak a felkínált sablonok közül választhatunk. Ha arra érdemesnek érezzük, akkor a képre tehetünk CTA-t, viszont figyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a 20%-os szöveg arányt, különben ritkábban, rosszabb esetben egyáltalán nem jelenik meg a hirdetésünk, vagy csak magasabb kattintási költséggel. A 20%-os szöveg arányt itt tudjuk ellenőrizni.

Facebook carousel CTA

A Google hagyományos képes hirdetésénél a képre kell szerkesztenünk minden szöveges és képes elemet, beleértve a CTA-t is. Itt már nagyobb szabadságunk van a CTA szövegének és megjelenésének kitalálásában.

Bár a stories formátumban megjelenik automatikusan a CTA, azonban az már annyira megszokott számunkra, hogy szinte észre sem vesszük. A Starbucks külön is ráírta a képre, tudatosítva a felhasználót, hogy mi a teendője:

Strories hirdetés CTA

CTA tippek egyedi képes hirdetésekhez:

 • Rendezd úgy a banneren képi elemeket, hogy az “vezesse a tekintetet” – Először a címsort olvassa el a felhasználó, aztán többi csaliként funkcionáló kiegészítő részletet, végül a CTA-hoz érve késztesd cselekvésre!
 • A gombként megjelenő CTA szövege is lehet érdeklődést kiváltó. Pl. egy pszichológus hirdetésén lehetne a kattintásra ösztönző szöveg: “Belevágok valami jobba!”
 • A hirdetések létrehozásakor sablonból választható CTA szövegeken felül akár egyéni jelöléssel is felszólíthatod cselekvésre a felhasználót. (Lásd: fenti Starbucks példa).

Videós hirdetések – kattintásra ösztönzés

Videós hirdetéseknél kiemelt szerepe van a CTA-nak, amennyiben nem brand kampányról van szó. (Brand kampányról később írunk a cikk folytatásában). A statikus képekkel ellentétben a videók esetében a sok mozgó képi elem miatt nem lehet “vezetni” a felhasználó tekintetét, mert az cikázni fog. Ezért vagy a videó teljes hosszában, vagy a végén érdemes megjeleníteni a CTA-t, vagy felhívni rá a figyelmet.

Szinte az összes népszerű YouTuber felszólítja a nézőit a videók végén, hogy iratkozzanak fel, lájkoljanak, kommenteljenek, nyomják meg a csengő ikont, stb. Ezekre a funkciókra emlékeztetőként hívják fel a figyelmet, hiszen sokkal nagyobb interakciót váltanak ki és nagyobb követőbázisra tesznek szert azokhoz a videós tartalomgyártókhoz képest, akik ezt a figyelemfelhívást nem alkalmazzák.

Stories formátumban megjelenő videóhirdetés, amiben a CTA elhangzik szóban, amihez egy gesztus is társul:

 

A fentihez hasonló példákat láthatsz még az AdEspresso kapcsolódó cikkében.

Mikor nincs szükség CTA-ra?

Talán az mindenki számára egyértelmű, hogy ha felkelti egy hirdetés bárki érdeklődését, akkor rákattintással tudhat meg többet, vásárolhat, stb. Azonban nem minden hirdetésnek célja a kattintások maximalizálása, Pl. a brand kampányokra jellemzően a megjelenés lehet fontosabb. Az alábbi banner is ilyen okból nem tartalmaz CTA-t:

Banner hirdetés

Ezt a példát korábbi cikkünkből emeltük át, amelyben tippeket adtunk jól teljesítő bannerek készítéséhez.

Ne felejtsük, hogy a 20%-os szöveg limit nem csak a Facebook és Instagram hirdetéseinél korlátoz minket, hanem a Google Ads adaptív típusú hirdetéseinél is! Ebből adódóan, ha egyedi szöveges CTA-t szeretnénk elhelyezni a képen, az hatással lehet a képen megjelenő többi szöveg méretére is. Így emiatt sem minden esetben ajánlott ezeknél a hirdetési formátumoknál a CTA használata.

Címke:
slide_template:
default
enclosure:
https://www.klikkmania.hu/wp-content/uploads/2020/08/Stories-swipe-CTA.mp4 900137 video/mp4

A Klikkmánia csapatában PPC kampánykezeléssel és grafikai feladatok megvalósításával foglalkozik. Jártas még hangfelvételek készítésében és videók szerkesztésében, valamint aktív zenész.

Website: https://www.klikkmania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com