We understand, we deliver.

Hirtelen jött organikus forgalomcsökkenés



A korábbi hetekben, de különösen az elmúlt héten sok fejtörést okozott házon belül, hogy mi történik a Google találati listáján és magával az organikus forgalommal. A feltárási munkát az is nehezítette, hogy a nemzetközi fórumokon sincsen semmilyen egyértelmű állásfoglalás, a Google válaszai pedig a szokásosnál is semmitmondóbbak. Alább röviden összefoglaljuk, hogy mi történik, mik a lehetséges válaszok, vegyítve a saját álláspontunkkal.

Októberi furcsaságok

Még júliusban jelentették be, hogy megérkezett az új Panda 4.2-es algoritmus változás, melyre 10 hónapot kellett várni. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy még a szokásosnál is lassabb lehet a teljes lefutása. Október első történéseit sokan ennek a lassú lefutásnak tudták be. Mások elnevezték Zombie algoritmusnak, köszönhetően annak, hogy egyes oldalakon átmenetileg megnövekedett az organikus forgalom, de teljesen értéktelen látogatókkal.

Majd október 20-21. körül érkezett még egy változás, ami már jelentős hatással volt a találati listán elfoglalt pozíciókra is. Éppen ezért sok algoritmus figyelő eszköz is észlelte ezt, lásd alább az AccuRanker-t.

Organikus csökkenés: AccoRanker

Nálunk ezt követően, október 22-én kezdett riadót fújni minden automata rendszer, miszerint jelentős visszaesés észlelhető az organikus forgalomban az előző héthez képest. Ez alapján ma megvizsgáltuk több ügyfelünk organikus forgalmát október 22-24. vs. október 15-17. időszakra, és 15-20%-os visszaesés látható mindenhol, függetlenül a forgalom nagyságától, a linkfejlesztési technikától vagy a tartalom marketing stratégiától.

Most akkor mi a helyzet?

Az első riadalmat követően megvizsgáltuk YoY alapon is a változásokat, nem elfelejtve, hogy október 23-ai három napos hétvégéről van szó, és a magyar keresési forgalomra általában jellemző az erős ingadozás, ha ünnepről, munkaszüneti napról van szó vagy csak egy esős, rosszabb időjárásról. A vizsgálatból gyorsan kiderült, hogy 2014-ben ugyanígy látható volt a korábbi hétvégéhez képest a visszaesés, de nem ilyen mértékben (átlagosan 10%-os).

Erre viszont már több magyarázat is létezik:

  • Tavaly a három napos szünetnek más volt a karakterisztikája, ami magyarázat lehet a kevésbé erős csökkenésre.
  • Az említett Panda algoritmus változás lefolyása és más apróbb algoritmus változások is okozhatnak, sőt okoznak is állandó kellemetlenségeket.

Az említett három tényező már befolyásolhatja olyan mértékben az organikus forgalmat, hogy 15-20%-os csökkenésről beszéljünk. Ehhez persze várnunk kell még pár napot, egy hetet, hogy lássuk a konszolidációt is a forgalomban.

Sajnos biztonsággal nem lehet kijelenteni semmit, mert az elmúlt hetekben láttunk stabil oldalt, csökkenő és növekvő forgalmat egyaránt, arról nem is beszélve, hogy egyes nemzetközi oldalakon is látszódik organikus forgalmi visszaesés, melyet Norbi is visszaigazolt egy levélváltásunkban.

Ilyen ez a popszakma…

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_twitter:
1

A Klikkmánia ügyvezetője és szakmai vezetője, tősgyökeres klikkmániás, már 6 éve a csapat tagja és aktív tanácsadó. Magyarországon az elsők között szerezte meg a Google Analytics IQ és AdWords egyéni minősítéseket. Tanácsadóként és szakmai vezetőként a legnagyobb magyar e-kereskedelmi cégeknek segített eligazodni a keresőmarketing és közösségi marketing rejtelmeiben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com