We understand, we deliver.

A hirdetési rangsor hatása az AdWords eredményeinkreA CPC ajánlat maximalizálása a lehetséges taktikák közé tartozik az online marketing világában, azonban – minden viccet félretéve – nem túl kifizetődő. Az, hogy egy adott hirdető sokat költ egy kattintásért még nem jelenti azt, hogy ő is fog megjelenni az első pozícióban. Sőt, az AdWords a hirdetéshez hozzárendeli a hirdetés rangsor szerinti helyét, amely meghatározza a hirdetés pozícióját és a valódi CPC értékét.

A PracticalEcommerce oldalán olvasható Armando Roggio írása, mely összefoglalja a hirdetési rangsor lényegét és annak fontosságát.

Az AdWords-nek két célközönség igényeit is ki kell elégítenie:

  • Egyrészt a keresést végzők elvárásait, hiszen nekik releváns tartalmakat kell megjeleníteni.
  • Másrészt a hirdetők igényeit, akik nem szeretnék, ha a gagyi reklámok feljebb jelennének meg, csak azért mert ők többet fizetnek, legyőzve ezzel egy minőségi, kreatív hirdetést.

A Google megfelelő élményt szeretne nyújtani a keresőknek, és ki szeretné elégíteni a hirdetők igényeit is. Ezért is fejlesztette ki azt a módszerét, miszerint a hirdetés pozíciójáért folytatott “harcban” a hirdetés minőségi mutatóját, illetve a kattintásért ajánlott összeget is figyelembe véve adja meg a végül egy kattintásért fizetett összeget.

Erről 2014-ben a Google vezető közgazdásza tartott egy prezentációt, ami remekül összefoglalja a rendszer lényegét.

Fontos különbséget tennünk a minőségi mutató és a hirdetés rangsor szerinti helye között. Az előbbi arra való, hogy megadja a hirdetőnek, hogy milyen minőségű a hirdetése. Az utóbbit, pedig abban a pillanatban számolja ki a rendszer, amikor a keresés megtörténik.

Várható átkattintási arány

A Google algoritmusa előrejelzi, hogy milyen valószínűséggel kattintanak majd egy hirdetésre. Ehhez felhasználja a korábbi hirdetések teljesítményét, illetve más faktorokat is.

A különböző hirdetésekhez három kategóriából rendelhet hozzá címkét:

  • átlag feletti
  • átlagos
  • átlag alatti

Az első két esetben nincs okunk aggódni, a hirdetések megfelelően működnek.

Tipp: Azt, hogy hirdetéseink melyik kategóriába tartozik, a Kulcsszavak lapon / a Státusz oszlopban kérhetjük le, a kis buborék jelre kattintva. Ebben a jelentésben az oszlopok testreszabása funkcióval érdemes a minőségi mutató megjelenítésével is élni.

Ha sikerül kattintáshoz optimalizálni a hirdetésedet – ami az egyik fő cél -, akkor a hirdetési rangsor szerinti helye is javulni fog!

Céloldallal kapcsolatos élmény

A Google nem szereti, ha valaki egy jó minőségű hirdetésre kattintva egy gyenge landoló oldalra érkezik. Egy hirdetés a Google szemében csak akkor jó, ha a céloldal alátámasztja a hirdetésben ígért tartalmat és a bebizonyítja, hogy megérdemelt a minőségi mutatóban elért pontszám.

Mitől lesz megfelelő egy céloldal:

  • Releváns és eredeti tartalmat kínál, ami segít a keresést végzőnek eligazodni és elvégezni feladatát
  • Könnyen lehet navigálni minden eszközön
  • Támogatja a transzparenciát, megtalálhatóak rajta az adatvédelemmel kapcsolatos információk, illetve kontakt lehetőségek
  • Nagy fontossága van még az oldal betöltési idejének is, hiszen, ha lassú egy oldal, akkor nagy esély van rá, hogy a keresést végző idő előtt elnavigál

Hirdetés relevanciája

A relevancia az egyik kulcsszó, ha a Google hirdetésekkel kapcsolatos politikáját vesszük alapul. A korábban emlegetett algoritmus arra is kitér, hogy milyen szóhasználattal él a hirdető a hirdetései megírásában. Ez segít abban is, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy valaki megveszi az “összes” hirdetést, vagyis kontextus nélküli dolgokat hirdet.

Annak érdekében, hogy javítani tudd a hirdetéseid relevanciáját, mindenképp konkrétnak kell lenned, vagyis eleinte fontosabb lehet egy adott termékre koncentrálni, mint általánosan promótálni az üzletedet.

Hirdetésbővítmények

Az AdWords figyelembe veszi a hirdetésbővítmények meglétét, illetve relevanciáját, így ez is befolyásolja a hirdetés rangsor szerinti helyét. A hívásbővítmények, sitelinkek, illetve kiemelő bővítmények rendkívül fontosak egy ilyen kiélezett versenyben.

Javuló pozíciók, csökkenő költségek

Egy jó Ad Rank érték többféle módon is manipulálhatja az AdWords teljesítményünket. A megfelelő hirdetés rangsor szerinti helye többek között a hirdetés pozícióját is befolyásolja (ezzel segítve a kampány sikerességét), és adott aukció esetében a legjobb rangsor szerinti hellyel rendelkező hirdetésé lesz az első pozíció.

A következő fiktív hirdetés esetében Frank lesz az első pozícióban, hiszen az Ad Rank mutatója neki a legmagasabb. Érdemes megfigyelni, hogy Frank kevesebbet fizet az első helyen, mint Juan a második helyen.

Google AdWords: A hirdetési rangsor hatása

Practical Ecommerce: Google AdWords Ad Rank Impacts PPC Success

Látható, hogy az Ad Rank nem csak arra van hatással, hogy hirdetésünk hányadik helyen jelenjen meg, hanem arra is, hogy ténylegesen mennyit kell fizetnünk érte, ezért – PPC eredményeink sikerességét tekintve – rendkívüli hatással bír.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_facebook:
1
essb_pc_twitter:
1

Fehér Márton, marketinges diplomával rendelkező ifjú, aki a Klikkmániánál jelenleg search engine gyakornokként dolgozik. Az online marketinggel szakdolgozata írásakor került kapcsolatba, mivel a témája az online marketing és közösségi média marketing volt. A blogolás sem áll távol tőle, hiszen rendelkezik egy tech bloggal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com