We understand, we deliver.

Google Display Network (GDN): Aktuális célzásokAmennyiben eddig úgy gondoltad, hogy a Google csak azokat a felhasználókat célozza meg, illetve éri el, akik a keresőben egy adott lekérdezést hajtanak végre, úgy ki kell, hogy ábrándítsunk. A tartalmi hálózaton egyre kifinomultabb lehetőségek állnak rendelkezésünkre, melyekkel nem csak radikális elérést és márkaépítést tudunk biztosítani, hanem megfelelő célzással a konverziók számát is gyarapíthatjuk!

Valójában a Google kereső csak egy része a „kirakatnak”. Sőt, sokkal több megjelenés, kattintás és lehetséges konverzió vár vállalkozásodra a Google Display Network-ön (továbbiakban GDN). A GDN egy hatalmas weboldal-hálózat – a New York Times-tól elkezdve egészen pici weboldalakig, melyekről szinte senki sem hallott.

Működési elve a következő: a weboldal tulajdonos, Google hirdetések elhelyezésének engedélyezésével, kattintásokból származó bevételre tesz szert. A trükk abban rejlik (hirdetői oldalról nézve), hogy a hálózatban található honlapok közül mennyire effektíven tudunk válogatni, illetve milyen pontosan tudjuk a hirdetéseinket célozni.

A célzási lehetőségek folyamatosan változnak (ezért is döntöttem úgy, hogy írok egy összefoglalót róla), és jelenleg is van néhány új, nagyon izgalmas lehetőség a hálózaton, amelyekről korábban már szót ejtettünk az GDN Új lehetőségek című bejegyzésünkben. Amennyiben e felületen való hirdetésen gondolkozol, úgy ez egy jó alapozó arra vonatkozóan, hogy miként célozd meg, illetve érd el az ideális ügyfeleket. A cikkben bemutatott legtöbb célzási módszer megköveteli az eredmények nagyon pontos ellenőrzését, ugyanis a hirdetések gyakran tömegesen jelennek meg olyan oldalakon, amelyeknek semmi köze nincs a te piacodhoz. A nem releváns weboldalakon való megjelenés eléggé gyakori a GDN esetében, így ezen kampányok menedzselése során biztosan sok időt fogsz eltölteni a Display Hálózat fül alatti „Elhelyezések” oldalon.

Google Display Hálózat (GDN): Elhelyezések

Ezen az oldalon látni fogod azon oldalak összességét, ahol a hirdetéseid megjelentek és kizárhatod mindazokat, amelyek gyengén teljesítettek és nem illenek az üzleti tervedhez. Ha nem követed figyelemmel az elhelyezések alakulását, hamar azon találhatod magad, hogy az összes pénzed, amelyet hirdetésre szántál, fölöslegesen költötted el.

Gondolom most már megértetted, miért ennyire lényeges ennyi időt fordítani a „gyanús” oldalak kizárására. Lássunk akkor most neki a konkrét célzási módok megismerésének és beállításának.

Kulcsszavas célzás

Amennyiben otthonosan mozogsz már AdWords-ben, azt gondolhatod, hogy a felhasználókat a keresőbe beírt kulcsszavaik alapján tudod majd elérni. Nos, ez részben igaz, hiszen akár ugyanezen kulcsszavak alapján el tudod érni ügyfeleidet/felhasználóidat a Display hálózaton is! Eltérés azért van, ami a működést és az eredmények kiértékelését illeti.

GDN-en a kulcsszavas célzási módot kontextuális célzásnak nevezzük, és a következőképpen működik: A maga részéről a Google kielemzi az összes hirdetést megjeleníteni akaró URL-t, és az oldal tartalma alapján egy témát rendel mindegyikhez (ez teljes mértékben a Google feladata). Neked tehát annyi a dolgod, hogy meghatározd a piacod legrelevánsabb kulcsszavait.

A keresési kampányoktól eltérően, ahol egy nagyon jól összeállított kulcsszó készleted van, Displayen egy sokkal tágasabb és általánosabb kulcsszó listát érdemes használnod. Egy kontextuálisan célzott kampányban a rendszer a hirdetéseidet olyan weboldalakon fogja elhelyezni, amelyekről azt feltételezi, hogy tematikailag megegyeznek a kampányodban megadott kulcsszavaiddal.

Elhelyezések célzás

Az „Elhelyezések” célzási móddal lehetőséged van egy vagy több oldal kiválasztására, amelyen a hirdetéseidet meg szeretnéd jeleníteni. Az elhelyezések megtalálására több mód is létezik:

 • A célközönségeddel kapcsolatos oldalak manuális keresése. Előbb mindenképp ellenőrizd le, hogy ezek az oldalak részesei-e az AdSense hálózatnak, vagyis beengedik-e a hirdetéseket. A kiválasztott oldalakat aztán add hozzá kampányodhoz/csoportodhoz.
 • Használd a Display Tervezőt, mely az általad megadott kulcsszavak, valamint landoló oldalak alapján javaslatokkal lát el a várható eredmények és egyéb célzási módszerek viszonylatában. Ez egy nagyon hasznos eszköz, melyet az Eszközök/Display Tervező menü alatt érhetsz el.
 • Használd az Elhelyezési ötletek keresése eszközt, ahol kulcsszavak és/vagy weboldalak megadásával (a keresési szempontok alapján) egy, a Google által relevánsnak ítélt weboldal-listát fogsz kapni. Íme egy példa, ahol a keresett kifejezés: bowling labdák.

Google Display Hálózat (GDN): Display tervező

A tervező az URL-en kívül információkat ad arra vonatkozóan is, hogy az oldalon milyen típusú hirdetéseket lehet megjeleníteni (szöveg, kép, vagy video), valamint a heti becsült megjelenés számot megtekinthetjük.

Téma szerinti célzás

Egy másik nagy kérdés lehet az, hogy milyen témák iránt érdeklődik a célközönséged? Ne feledd, a Téma szerinti célzással a hirdetésed minden olyan oldalon megjelenik, amit a választott témáid szempontjából a Google fontosnak gondol. Az AdWords felületén több mint 1 700, előre megadott téma közül választhatsz: a nagyon tág tematikáktól kezdve (mint például a pénzügy, egészség, emberek és társadalom) egészen a sokkal specifikusabb témákig, mint például „Vízum és bevándorlás” vagy „Bevásárló portálok és keresők”.

A téma szerinti célzás akkora volument tud az oldaladra vinni, amelyet a kulcsszavas célzással nem tudnál elérni. Azonban, akárcsak a kontextuális célzásnál, nagyon ébernek kell lenned és figyelemmel kísérned mindazon weboldalakat, ahonnan a forgalmad érkezik. Előfordulhat ugyanis, hogy célzásod alapján látogatóid gyenge minőségű, ún. „garbage” oldalakról érkeznek. Az ilyen oldalakat javasolt kizárnod minden Display kampányodból! E célzás esetében javasolnám, hogy ragadd meg a sokkal specifikusabb alkategóriákat, ugyanis a felsőbb szintű csoportok célzása túlságosan tág, és sok esetben irreleváns közönséget hoznak oldaladra. Egy csoportban egy célzás ajánlott, ugyanis ezáltal könnyebb azon oldalak menedzselése, amelyeken az adott témába vágó hirdetéseid megjelentek.

Bár sok munka van vele, mégis a téma szerinti célzás az egyik kedvencem, amely által olyan oldalakat is lefedhetünk, amelyeket amúgy nem tudtunk volna elérni.

Érdeklődési kör szerinti célzás

A fentebb bemutatott weboldal központú célzástól eltérően, az Érdeklődési kör szerinti célzás sokkal inkább emberközpontúbb. Segítségével azokat a felhasználókat tudod elérni, amelyek érdeklődést mutattak terméked vagy szolgáltatásod iránt, függetlenül attól, hogy épp milyen weboldalon tartózkodnak és keresgélnek.

Alapvetően a Google a keresési előzményeket, valamint harmadik fél alapú cégek adatait használja fel annak érdekében, hogy az érdeklődőt egy anonim látogató cookie ID-hoz társítsa.  Ezen adatok segítségével hirdetéseket tudsz megjeleníteni a felhasználóknak a tanúsított érdeklődésük alapján.

Az érdeklődési alapú célzást az alábbiak szerint valósíthatod meg:

A legszélesebb lehetőség az „Egyéb érdeklődések” („Other categories”), melyek május 15.-től automatikusan integrálódtak a Piacon belüli szegmensek (ROI fókuszú) vagy Érdeklődési szegmensek (elérés alapú) célzási módba. Hogy a számunkra legmegfelelőbb köröket használjuk, ezért (amennyiben még nem tettük meg) manuális ellenőrizzük és pontosítsuk a feltételeket.

 • Érdeklődési szegmensek” szerinti célzás: Ezt képzeljük el úgy, mintha a felhasználókat a hobbijuk vagy szenvedélyük alapján próbálnánk elérni. Az Érdeklődési szegmensek elsődleges célja a figyelem és érdeklődés felkeltése terméked és szolgáltatásod iránt. Kicsit olyan ez, mint amikor a márkádra felhívod a figyelmet valamelyik TV csatornán keresztül. Az alábbi kép a jelenleg elérhető kategóriákat mutatja be.

Google Display Hálózat (GDN): Érdeklődési szegmensek

 • A Piacon belüli szegmensek segítségével azon felhasználóknak fogod megjeleníteni a hirdetésedet (a Google által begyűjtött adatok alapján), akik a vásárlási folyamat végső ciklusában vannak. Amennyiben a konverzióra fókuszálsz, és a Piacon belüli szegmensek között találsz egy olyan kategóriát, amelybe a célközönséged beletartozik, érdemes azonnal tesztelned!
 • Az „Érdeklődési körök” kategórián belül az utolsó, de semmiképp sem elhanyagolható célzási mód a „Piacon belüli szegmensek”. Akkor a legérdemesebb használni, ha a márkád ismertsége mellett az eladás is fókuszban van, tehát egy e-kereskedelmi oldal esetében (lead generálás szempontjából) ez bír a legnagyobb potenciállal.

Remarketing

A remarketing (vagy más néven retargeting) lehetővé teszi olyan emberek elérését, akik már valamilyen módon felkeresték weboldalad. Működése röviden: egy kódot kell az oldalba tenni, amely egy cookiet helyez el a látogató böngészőjében. Ha ezek után a felhasználó elhagyja a weboldalad, és felkeres más, a GDN hálózathoz tartozó weboldalakat, akkor ott újra meg tudod jeleníteni nekik a hirdetésed.

Ha el akarod kezdeni a GDN hálózat használatát, a remarketinget javasolnám első körben, mert segítségével olyan felhasználókat érhetsz el, akik már valamilyen érdeklődést tanúsítottak a weboldalad iránt. Ez tulajdonképpen egy második lehetőség arra, hogy a visszacsalogasd az érdeklődőket az oldaladra.

Az oldalon való viselkedésük és tevékenységük alapján, nagyon szépen be tudod célozni a látogatóidat:

 • Canon DSLR kamerákat reklámozó hirdetéseket jeleníthetsz meg olyan felhasználóknak, amelyek felkeresték a Canon DSLR kamerás aloldalt, de még nem vásároltak.
 • Akik már vásároltak egy Canon DSLR kamerát az oldalról, azoknak pár héttel a vásárlás után Canon lencséket tudsz megjeleníteni.
 • Meghatározott ideig jeleníts meg hirdetéseket minden, a weboldaladat felkereső felhasználónak, hogy megőrizd a márkatudatosságot.
 • Jeleníts meg akciókat, ünnepi ajánlatokat tartalmazó hirdetéseket minden oldallátogatódnak.

Bármilyen remarketing stratégiát is használsz, az alábbi mesterfogásokat érdemes kipróbálnod:

 • Készíts többféle listát/közönséget a viselkedésük alapján (pl: felkeresett oldalak, vásárolt vs. nem vásárolt)!
 • Használj többféle szöveges és képes hirdetést (kihasználva a méretekből adódó lehetőségeket)!
 • Szükség esetén módosítsd az Adatvédelmi Irányelveket!
 • Ha még nincs betervezve a remarketing, akkor is érdemes elhelyezni a kódot és elkezdeni a gyűjteni a tagokat a későbbi felhasználás érdekében.

Földrajzi célzás

Ez egy elégé egyértelmű és nélkülözhetetlen célzási mód, éppen ezért csak röviden fogok kitérni rá. Mint minden AdWords kampányban, itt is megcélozhatod a felhasználókat ország, állam, város, és néhol irányítószám vagy akár sugár függvényében is.

Hasznos többször leellenőrizni, hogy hirdetéseid valóban csak azokon a földrajzi területeken jelennek meg, ahol a potenciális ügyfeleid tartózkodnak.

Demográfiai célzás

A Display hálózat Kor és nem szerinti célzást is lehetővé tesz, bár a Szülői állapot Magyarországon egyelőre csak jelentés szinten érhető el.

Google Display Hálózat (GDN): Demográfiai célzás

Határozottan az a javaslatom, hogy kerüld a csak kor és/vagy nem szerinti célzást, ugyanis túlságosan tág, kevésbé releváns elérést tesz lehetővé. Ettől függetlenül, ha kombinálod egyéb célzási lehetőségekkel, akkor egy sokkal finomabb és relevánsabb közönséget fogsz elérni, ami sok esetben kifizetődő. Azonban fontos megjegyezni, hogy a célzások „és” kombinációban állnak egymással, vagyis ha túl sok feltételt adunk meg, akkor könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy túlságosan szűk réteget célzunk.

Szerintem kezdetnek és alapozásnak ennyi elég is, a célzási módok kombinálásáról bővebben egy következő cikkemben fogok beszélni.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_facebook:
1
essb_pc_twitter:
1

Főként AdWords és Facebook PPC kampányok tervezésével és menedzselésével foglalkozik, de sikeres SEO projektekben is részt vett már. Műszaki mérnök informatikus végzettségének köszönhetően erős technikai alapokkal rendelkezik, amely nagymértékben hozzájárul munkája hatékonyságához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com