We understand, we deliver.

Analytics alkalmazása az AdWords turbózásáhozTúlságosan gyakran gondolunk az Analytics-re és az AdWords-re külön-külön, holott egy egységként kéne rá tekinteni. Természetesen a két platformról érkező temérdek információ könnyen “analízis paralízishez” vezethet, azonban ha megfelelően alkalmazzuk ezeket, akkor az optimalizálás új szintjeire juthatunk.

“A könnyű, performance gondolkodású optimalizálás elengedhetetlen eleme az AdWords és az Analytics megfelelő alkalmazása.”

Manapság is még sokan – amikor online hirdetésekben gondolkodnak – kizárólag a Keresési Hálózatot veszik számításba. Gyakran pedig a legértékesebb kattintások olyanoktól származnak, akik nem keresték még az adott márkára – még.

Itt jön számításba a Display Hálózat, melyről az elkövetkezendőkben lesz néhány szó.

A Display használatával több, különböző célzásra van lehetőség:

 • Display hálózati kulcsszavak
 • Érdeklődés és remarketing
 • Elhelyezések
 • Demográfia
 • Hasonmás közönségek

Ha az Analytics segítségével kiderült, hogy bizonyos szegmenseknél kedveltek vagyunk, akkor semmi sem tarthat minket vissza attól, hogy ezt pénzzé tegyük. Itt jön képbe az AdWords és az Analytics kollaborációja, hiszen az analitikából kiszedett információk alapján könnyűszerrel készíthetünk Display hirdetéseket.

Lássunk erre egy példát:

 1. Ki kell deríteni, hogy mely célközönségeknél vagy sikeres, ezt az Analytics-ben az következő útvonalon lehet megnézni: (Audiences) Közönség -» (Interests) Érdeklődés -» (In-Market) Piacon belüli szegmens. Fontos megjegyezni, hogy egy szűrőt kell beállítani az organikus forgalomra.

Google Analytics: Érdeklődési körök - AdWords implementálása

Látható, hogy a három top szegmens:

 • Foglalkoztatás
 • Utazás/Hotelek és Szállodák
 • Foglalkoztatás/ Karrier tanácsadás
 1. Ha viszont a Vonzódási kategóriák szegmensét vesszük alapul, akkor azt a (Audiences) Közönség -» (Interests) Érdeklődés -» (Affinity Categories) Vonzódási kategóriák útvonalon lehet elérni.

Google Analytics: Vonzódási kategóriák - AdWords implementálása

 1. Amennyiben mindkét listáról a lényeges dolgokat egyesítettük és a temérdek információt egy célzásba gyúrtuk, jöhet az implementálás.

Amikor új Display kampányt hozunk létre, lehetőségünk van a célzásoknál a fentieket kiválasztani. Itt lesz hasznos az Analytics-ben szerzett tudás, hiszen, mivel konkrétan tudjuk, hogy az oldalunk látogatói, milyen érdeklődési szegmensbe tartoznak, könnyen el tudjuk őket érni.

Tipp: abban az esetben is érdemes megvizsgálni az érdeklődési köröket, ha alapvetően egy könnyedén meghatározható piaci szegmensben tevékenykedünk. A statisztikák alapján elképzelhető, hogy esetenként egészen meglepő eredményeket fogunk látni.

Ahhoz, hogy fel tudjuk használni ezt a fajta célzást, AdWords-ben az “Érdeklődés és remarketing” lehetőséget keressük meg a Display hálózat fülön, ott pedig a legördülő menüben válasszuk ki azokat a kategóriákat, amelyeket az előbbiekben megtudtunk. Ezután nincs más hátra, mint tartalommal megtölteni a formát és indulhat is a frissen elkészített kampány!

Az így elkészült kampány kenterbe veri a kevésbé specifikusan célzott hirdetéseket, hiszen normál esetben 0.05% – 0.1% közötti CTR jellemző. Az újonnan beállított célzás azonban 0,4%-os vagy annál magasabb átkattintási arányt is eredményezhet!

A tanulság tehát az, hogy minél jobban ismerjük a közönségünket, annál könnyebben tudunk magasabb teljesítményt elérni!

Forrás: http://www.ppchero.com/using-google-analytics-to-power-adwords-campaigns/

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_facebook:
1
essb_pc_twitter:
1

Fehér Márton, marketinges diplomával rendelkező ifjú, aki a Klikkmániánál jelenleg search engine gyakornokként dolgozik. Az online marketinggel szakdolgozata írásakor került kapcsolatba, mivel a témája az online marketing és közösségi média marketing volt. A blogolás sem áll távol tőle, hiszen rendelkezik egy tech bloggal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com