We understand, we deliver.

AdWords kampány optimalizálása 8 lépésbenAdWords kampány optimalizációnál -mint az élet sok más területén is- kiemelkedően fontos teljesítményünk időszakos átértékelése, a folyamatos fejlődésre való törekvés és a kitűzött -jelen esetben vállalati- céljaink elérése. Ebben a cikkben ehhez szeretnénk pár alapvető javaslattal hozzájárulni.

adwords kampany optimalizalas

1, AdWords kampány – Kulcsszavak

A kulcsszavak határozzák meg az AdWords kampányok és hirdetések megjelenését a keresési hálózatban. Ha ezek nem jól átgondoltak, vagy nem megfelelően használjuk őket, akkor az komoly költés pazarlással járhat. Inkább többször ellenőrizzük a használni kívánt kulcsszavak közt meglévő kapcsolatot! Minél homogénebb az adott hirdetéscsoport kulcsszó-összetétele, annál biztosabb, hogy hirdetéseink kizárólag a számunkra releváns keresésekre jelennek majd meg.

Maximum 15-20 kulcsszót használjunk egy hirdetéscsoportban, ez lehetővé teszi személyre szabott hirdetések létrehozását -ahol például adott kulcsszó szerepel a hirdetés szövegében-, ami magasabb átkattintási arányt (CTR), jobb hirdetés helyezést, vagy kedvezőbb minőségi mutatót eredményezhet, mialatt akár csökkenthetjük is a liciteket (CPC).

2, Keresési kifejezések és kizáró kulcsszavak

Az általános egyezésű kulcsszavaknak és a közeli változatoknak köszönhetően sok szokatlan keresési kifejezéssel találkozhatunk a keresési kifejezések riportban, amelyek előidézték hirdetésünk megjelenését -ez a riport az AdWords bármelyik kampányában, vagy hirdetéscsoportjában megtalálható a kulcsszavak fülön-. Itt kell megvizsgálni a különböző egyezéssel bíró kulcsszavak megjelenését adott kifejezésekre. Ilyenkor a kulcsszólistához adható speciális kifejezéseket keressünk, beleértve a long tail kifejezéseket is, melyek számunkra  akár meglepően jó eredményeket produkálhatnak, az általánosabb kulcsszavaknál sokkal alacsonyabb átlagos CPC-vel.

Tegyük fel, hogy a cégünk főoldaláról elérhető a dolgozói bejelentkezés és a munkatársak rendszeresen a “bejelentkezés” kifejezésre keresnek rá és hirdetéseinkre kattintva érik el az oldalt. Ebben az esetben ezt a kifejezést negatív kulcsszavak előállításához tudjuk felhasználni, ami megakadályozza a fölösleges költést az ilyen dolgozói keresésekre. Hasonlóan nem szeretnénk ha adott kifejezésekkel különböző témák körül megjelennénk, például termékek, amik nem tartoznak a profilunkba,  kiegészítők, álláskeresések, vagy versenytársak nevei. De gyakran szerepelnek a kizáró listán az olcsó, ár, árak, teszt stb szavak is. Továbbá használjunk megosztott kizáró-kulcsszó listát, amely megosztható a különböző kampányok közt és így megkönnyíti a negatív kulcsszavak kezelését a hasonló kampányokban.

3, GDN negatív kulcsszavak

A tartalmi hálózaton (GDN) a negatív kulcsszavak jelzik a rendszer számára, hogy hirdetésünket az ezeket tartalmazó oldalakon nem kívánjuk megjeleníteni. Ilyen lehet például a negatív PR, bizonyos témák, vagy vélemények. Habár a különböző webhelykategóriák egyszerűen kizárhatók, ezek nem nyújtanak tökéletes védelmet. Képzeljük el hogy egy típus hibás gépjármű balesetet okozott és ez elterjed a világhálón. Az ilyen hírek mellett biztosan nem szeretnénk reklámozni saját autóinkat, ezért különböző negatív kulcsszavak felvétele szükséges a “baleset”, “halál” és “ütközés” kifejezések mentén.

4, Hirdetések a hirdetéscsoportban

A gyakorlatban erre több javaslat is szóba jöhet:

 • Használjunk 2 hirdetést: 1 kontroll és 1 teszt hirdetést, melyek segítségével kialakíthatunk egy hirdetés tesztelési stratégiát.
 • Használjunk 2 vagy 3 hirdetést és hagyjuk, hogy a rendszer optimalizálja ezeket. A rosszabbul teljesítő hirdetéseket eltávolítjuk és cseréljük, a legjobban teljesítőket pedig meghagyjuk, majd az egész folyamat kezdődhet elölről.
 • Google ajánlása: 3 vagy 4 hirdetés használata egy-egy hirdetéscsoportban, melyek egymástól különböző üzeneteket hordoznak. Az AdWords automatikus hirdetésrotációjának köszönhetően a legjobban teljesítő hirdetések nagyobb gyakorisággal jelennek majd meg.

Az üzleti célok függvényében változik, hogy mely hirdetéseket is tekintjük “sikeres”-nek. Két módszer a legjobbak kiválasztásához:

 • Különböző KPI-ok alapján hozott saját kiértékelés, mint például:
  • Legmagasabb konverziós ráta
  • Legalacsonyabb költség / konverzió
  • Legmagasabb átkattintási arány (CTR)
 • Valamilyen harmadik feles (3rd party) adatszolgáltató hirdetéstesztelő szoftverének használata a hirdetések teljesítményének kiértékelésére és javaslattételekre, részletes információk alapján.

5, AdWords kampány mobil alkalmazásokban és játékokban

A hirdetések a tartalmi hálózaton általában frekventáltan jelennek meg mobilalkalmazásokban és játékokban, de sok esetben ezek kevésbé hatékonyak konverziós szempontból, hacsak nem kimondottan alkalmazáspromóciót futtatunk. Az alkalmazástelepítési kampányok frissítése Univerzális alkalmazáskampányokra október 16-ával megtörtént, melynek köszönhetően minden új alkalmazástelepítési kampányt már az Univerzális alkalmazáskampányokkal kell létrehoznunk! A meglévő keresési, vizuális és YouTube-alkalmazástelepítési kampányok megjelenítése november 15-én leáll. Az Univerzális alkalmazáskampányok segítségével a Keresés, a Google Play, a YouTube és a Google Display Hálózat oldalain egyaránt népszerűsíthetjük Android- és iOS-alapú alkalmazásainkat.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy hirdetéseink megjelenjenek mobilalkalmazásokban, úgy a Display hálózat célzásai „Kizárások” panelén illesszük be a következő linket: adsenseformobileapps.com

6, Földrajzi helyek célzása

Egy rosszul beállított földrajzi célzás újabb forrása lehet a fölösleges AdWords kampány költéseknek. Ezeket könnyen ellenőrizhetjük az AdWords felületén a kampány beállításoknál, a helyek lapfülön, a Helyjelentések megtekintése gombra kattintva. Az új AdWords kezelőfelületen ugyanez a beállítás a kampány fülre lépve, a bal oldali menü sorban, a Helyeket kiválasztva, majd a Továbbiak gombra kattintva érhető el:

adwords foldrajzi celzas

Ha a helyjelentések riportban olyan kattintásokat észlelünk melyek nem a megcélzott területekről származnak, akkor az alábbi változtatásokat eszközölhetjük:

 • Szűkíthetünk az adott célzásokon
 • „A megcélzott helyen tartózkodó emberek elérése” beállítással azokra az emberekre korlátozhatja a hirdetések megjelenését, akikről feltehető, hogy a megcélzott helyen tartózkodnak.
 • Egyes földrajzi helyek kizárása

7, Konverziók elemzése

Konverzióink felülvizsgálatakor az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 • Működik-e a beállított konverzió követés?
 • Az elsődlegesen mért konverzió üzleti szempontból még mindig a legfontosabb KPI-unk?
 • A konverziós kód a megfelelő oldalon lett beállítva, vagy a Google Analytics céljaink még mindig használhatóak?
 • Vajon túl sok konverziót mérünk?

Beláthatjuk, hogy ha a kelleténél több konverziót mérünk egyszerre, például vásárlás, email feliratkozás, vagy különböző dokumentum letöltések, akkor ezek könnyen torzíthatják a konverziós adatokat -hirdetések megtérülését (ROAS)-, mivel mindegyikhez más-más konverziós érték rendelhető. Ezért lehetőleg 1 vagy 2 elsődleges konverziót mérjünk és állítsunk be másodlagos vagy mikro konverziókat Google Analytics segítségével.

8, Büdzsék, avagy hogyan optimalizáljuk a költéseinket?

Sok esetben az AdWords büdzsék nagyobb részét érdemes a jobban teljesítő kampányokra allokálni, persze akadnak kivételek. Ilyen például, ha a Branding, vagy figyelem felkeltő kampányaink nem hoznak elég konverziót utolsó kattintás alapján. Hasonlóképpen a vállalati márkanevek természetes módon magasabban konvertálnak alacsonyabb költés mellett.

Például a Bing Ads már lehetővé tette a budget alapú konverzió becslést, ami nagy segítség lehet az ilyen típusú hirdetések költség tervezésénél.

Záró gondolatok

Az emberek örökké keresni fognak, ezért mindig lesz lehetőség az AdWords fiókunk fejlesztésére. Ha úgy érzitek sikerült pár hasznos ötletet nyújtanunk a mindennapi AdWords kampány optimalizációhoz, akkor ezeket nyugodtan teszteljétek és adjátok hozzá saját stratégiátokhoz.

Cikkünk a Search Engine Journal oldalán található angol nyelvű cikk alapján készült.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_twitter:
2
essb_pc_facebook:
131

Tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetemen végezte, Marketing mester szakon szerzett diplomát. Online Marketinggel három éve foglalkozik elmélyültebben, előzőleg ügyfél oldalon szintén marketing területen tevékenykedett. 2016. év elején csatlakozott a Klikkmánia csapatához, mint keresőmarketing tanácsadó, főleg PPC kampányok tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, valamint Facebook oldalak menedzseléséért felel.

Website: https://www.klikkmania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com