We understand, we deliver.

AdWords kampány: Limitált napi hirdetési keret?Nincs itt a “világvége”, ha limitált a keretünk az AdWords hirdetésekre. A siker nagyban függ attól, hogy milyen piaci szegmensben és milyen szintű versenyben kell dolgoznunk.

Három egyszerű kérdéssel – és a sikerek mérésével és értékelésével – tisztába lehet tenni, hogyan lehetnek sikeresek az AdWords kampányok alacsony keretekkel is.

1, A megfelelő kulcsszavakra célzunk?

Ez egy alapvető kérdésnek tűnik, de még tapasztalt hirdetési szakemberek is gyakran elsiklanak felette. Az intenzív és alapos kulcsszókutatás általában akkor történik meg, amikor kampányok vagy nagyobb hirdetéscsoportok éppen tervezés alatt vannak, esetleg mielőtt elindulnak. Ezt követően az AdWords kampányok sokszor jutnak arra a sorsra, hogy “egyszer úgyis jól megcsináltuk”, és nem vizsgálják felül időközönként, amely pedig heti-havi rutinunk részeként kéne működjön.

Ha korlátozott költségvetésű kampányokkal dolgozunk, rendszeresen meg kell tekinteni a fő kulcsszavakat, és fel kell tenni a következő kérdéseket amikre figyelni kell:

Volt olyan kulcsszó, amelyet az előző kulcsszókeresési periódusban figyelmen kívül hagytunk

 • Bármi megváltozott az utolsó kulcsszókutatás óta?
 • Történt valami abban az iparágban ahol a kampányokat futtatjuk?
 • Módosultak-e a weboldalon a termékajánlatok?
 • A versenytársak hirdetései vagy ajánlatai bármiben különböznek mint azelőtt?

A fentiek bármelyikére a helyeslő bólogatása azt jelentheti, hogy mélyebbre kell ásni a kulcsszókutatás világában, és újabb kulcsszavakat és kifejezéseket kell keresnie ahhoz, hogy az AdWords kampányok relevánsabbak legyenek.

Figyeld a versenytársakat

Az új kulcsszavak megtalálásának egyik legjobb módja, hogy olyan kulcsszavakat keresünk amelyekre a versenytársak már licitáltak. Ha vannak olyan kulcsszavak amelyeket a versenytársak már hosszú ideje használnak és eredményeket generálnak, de a listánkban nincsenek benne, vegyük fel és teszteljük.

Természetesen ezeket a kulcsszavakat óvatosan kell kezelni, mert az is lehet, hogy a versenytársunknál sem ezek a leghatékonyabb keresőkifejezések.

2, Hogyan tudom megállítani a pénz pazarlását?

A hirdetési keret pazarlásának megállítása mindenkinek kihívás, de egy kis költségvetésű fiókon belül még jobban égető a probléma. Mindenki azt szeretné, hogy a legtöbbet hozzon ki az adott keretéből.

De mit nevezhetünk elvesztegetett pénznek, és hogyan tudunk ellene védekezni? Az elvesztett pénz az, amikor olyan kattintásokért fizet, amelyek nem hoznak eredményt. Az eredmény nem csak egy konverzió vagy vásárlás lehet, számos más egyéb előnye is lehet egy látogatónak.

Kezdjük kicsiben!

Ha a költségkeret korlátozott, akkor olyan beállításokkal fussunk, amelyekről teljesen biztosak vagyunk, hogy a leginkább releváns látogatókat hozzák majd. Először keresse meg azokat a kulcsszavakat, amelyek értékesítési csatorna (tölcsér) alsó részén (BOFu – Bottom Of Funnel) helyezkednek el, tehát amelyek azonnali vásárlási szándékot jeleznek (azaz, ha egy személy beírja az adott kulcsszót, szinte azonnal vásárol). Ilyenek például egy adott típusú eszköz, egy speciális márka, vagy jelzéskód a terméken (pl.: Samsung AC3411232), vagy specifikus termékmeghatározás (pl.: USB pendrive 64GB).

Egy másik példával illusztrálva, ha valaki a “mini golf balatonon” kulcsszóra keres, nagyobb valószínűséggel lesz ügyfél, mintha csak “gyerekek szórakoztatása balatonon”-ra keres. Az ügyfél konkrét keresést végezett, és tudja, mire van szüksége, most már csak a megfelelő szolgáltatót szeretné megtalálni.

Miután ezek a kulcsszavak többnyire nyereségesek, a versenytársak is nagy valószínűséggel licitálnak rá. Mielőtt licitálunk és hirdetünk ezekre, győződjünk meg arról, hogy egyáltalán megengedhetjük-e maguknak, hogy az adott kulcsszavakra kifizessük a várható CPC-t. A “Pontos egyezésű” szavakkal érdemes kezdeni, hogy elkerüljük az irreleváns kulcsszavakból származó extra költségeket.

Elérés bővítése

Amennyiben már elértük az a pontot, ahol a “Pontos egyezésű” szavak nem hoznak megfelelő számú látogatót, érdemes olyan hirdetéscsoportokat készíteni, amelyek “Kifejezés egyezésű” kulcsszavakat tartalmaznak. A Google ekkor nem csak azok számára jeleníti meg hirdetéseit, akik pontosan beírják az adott kulcsszót, hanem azoknak is, akik a kulcsszavak közeli változatait keresik.
Ha két különböző hirdetéscsoportban ugyanazok a kulcsszavak vannak, de különböző egyezési típussal (az egyikben “Pontos egyezésű” a másikban “Kifejezés egyezésű”-nek) felvéve érdemes a “Kifejezés egyezésű” hirdetéscsoportban a “Pontos egyezésű” kulcsszavakat a negatív (Kizártak) kifejezések közé felvenni. Ez esetben a két hirdetési csoport nem fog versenyezni egymással és a kapott adatok is tisztábbak lesznek.

Negatív keresési kifejezések áttekintése

Amikor keresési kifejezések között böngészünk, gyakran előfordul, hogy “Általános” vagy “Kifejezés egyezésű” szavaknál olyan kattintásokért fizetünk, amely nem releváns látogatókat hoznak az oldalra.

Ezek között az alábbiak lehetnek:

 • Versenytársakra vonatkozó kulcsszavak: “Jatékvilág kirakó gyerekenek”
 • Termékekre vagy szolgáltatásokra vonatkozó kulcsszavak amelyek nem is vágnak a profilunkba: “konzultáció”, “program”.
 • Emberek akik tippeket keresnek: “belsőépítészet házilag”, “telefonszerelés otthon”

A felesleges kiadások elkerülése érdekében ezt a listát, érdemes rendszeresen figyelni, és eltávolítani azokat a szavakat is, amelyek akár csak 1 kattintást is feleslegesen hoztak és nem releváns a tevékenységünk szempontjából. Amikor eldöntjük egy kulcsszóról, hogy negatív-kizáró kulcsszóként kezeljük, tegyük fel mindig a kérdést, hogy hozna-e bármilyen hasznot vagy értéket számunkra az a látogató, aki ezzel a kulcsszóval a weboldalunkra téved?

A keresési kifejezésekről szóló jelentés abban segít nekünk, hogy olyan kulcsszavakat találjunk, amelyek jól teljesítenek, de még nem adtuk hozzá a kampányainkhoz. Érdemes hosszabb időtávon belül is keresni és hozzáadni a “Pontos egyezésű” hirdetéscsoportjainkhoz ezeket a lehetőségeket.

Minőségi mutatószám

Képzeljük el, hogy ugyanazokat a kulcsszavakat használjuk, mint a közvetlen versenytársa, de kevesebbet fizetünk értük, és a hirdetések is jobb pozícióban jelennek meg. Hogyan lehetséges ez?

A Minőségi mutatószámról van szó. Minél magasabb a minőségi mutató szám értéke, annál olcsóbb a hirdetés az AdWords rendszerében.

A képletet egyszerű, így lehet leírni:

Hirdetési Rang = Kattintásért ajánlott szám x Minőségi mutató

Tehát ha az adott kulcsszó minőségi mutatója 8 és a versenytársé 5. Ebben az esetben 30 Forintos licittel is jobb pozícióba lehet kerülni, mint a versenytárs 40 Forintos licitajánlata.

30 Ft. x 8 = 240 (Az Ön ajánlata)

40 Ft. x 5 = 200 (Versenytárs ajánlata)

Ebben a feltételezett forgatókönyvben a versenytársának legalább 20 Forinttal többet kell fizetni mint nekünk, hogy körülbelül ugyanazért a pozícióért versenyezzen. (50 Ft. x 5 = 250)

Tehát milyen módon lehet magas szinten tartani a minőségi mutatót?

 • Javítsunk a CTR mutatón (Click Through Rate – Átkattintási arány). A hatékony hirdetések és a célzások azt “üzenik” a Google számára, hogy a hirdetések valamilyen értéket nyújtanak a felhasználóknak, így gyakrabban és jobb helyen jelenítheti meg őket.
 • Legyenek a hirdetéscsoport szigorúan ellenőrzöttek, és csak releváns kulcsszavakat tartalmazzanak. Így a hirdetések hipercélzottak lesznek. Győződjünk meg róla, hogy nem rendelkezik több, mint 20 kulcsszóval az egyes hirdetési csoportokban. Ha igen, ellenőrizzük a kulcsszavakat, és nézzük meg, vannak-e olyan kulcsszavak, amelyekkel szegmentálhatja saját hirdetéscsoportjait.
 • Az egyik talán legfontosabb: Releváns céloldalak. A céloldalon szereplő tartalomnak meg kell egyeznie az AdWords hirdetési ajánlatával és szövegével. Például, ne adjon 30% kedvezményt az AdWords hirdetésben, ha nem lehet igénybe venni ez a mértékű kedvezményt a céloldalon. Ez jelentős mértékben ronthatja a hirdetések minőségét, és hosszú távon akár feketelistára is kerülhet az oldal a megtévesztő hirdetések miatt.
 • Építsen “Hírnevet”! Amennyiben egy fiók jól teljesít hosszabb időszakra visszanézve, az új AdWords kampányoknál a kulcsszavak bizonyos esetekben jobb minőségi mutatót kaphatnak, a korábbi historikus adatok miatt.

3, Folytassam a pénzem költését a hirdetésekre?

A Google Adwords hirdetés könnyen lehet költséges játék. Nem minden üzleti forma számára ajánlott, de minden üzletnek kalkulálnia kell a ROI-val, amit az AdWords magától nem fog kimutatni, ahhoz már a saját üzletünkkel és célszámainkkal is tisztában kell lennünk.

De akkor honnan tudjuk, hogy megérte?

Sokan nyomon követik az elköltött összeget, egészen a konverziós költségekig lebontva vagy még tovább Erre akkor is lehetőség van, ha nem webáruházunk van, mert egy űrlapkitöltésnek, hírlevélfeliratkozásnak is van értéke, ha tudjuk, hogy hány űrlapkitöltésből átlagosan, hány vásárlás történik és mi az átlagos vásárlási érték, legyen szó egy nyelvtanfolyam jelentkezésről vagy egy fogászati konzultációról. Mindig győződjünk meg arról, hogy a konverzió követés megfelelően van beállítva.

Amennyiben ismeri a pontos bevételi összeget, amelyet az AdWords kampányok eredményeztek, könnyen meghatározható a ROI mutató.

ROI = Bevétel – Költség

Ha ez a mutató hosszútávon is folyamatosan azt mutatja, hogy a megtérülési ráta negatív, akkor valamit rosszul csinálunk és érdemes profi adwords szakértőhöz fordulni vagy más hirdetési csatornát választani.

Abban az esetben ha nem tudjuk, hogy milyen jövedelem keletkezik az AdWords hirdetésekből, a következő formulát érdemes használni.

Konverziók száma x Konverziós érték = Jövedelem

Konverziós érték = (1 / Konverziók száma amely értékesítéssel járt) x Átlagos Értékesítési Ár

Például: Ha átlagosan az összes konverziónak 10%-a érkezik AdWords-ből, és az átlagos eladási érték 10000 Forint, az AdWords kampányai pedig 12 konverziót eredményeztek a múlt hónapban, az adott hónapra vonatkozó becsült bevétele a következő:

12 (Konverzió) x 10% x 10000 = 12000

Ezután mindössze annyit kell tennie, hogy összehasonlítsa ezt a számot a kampányainak összköltségével ugyanarra az időszakra, és döntse el, hogy továbbra is érdemes-e befektetni ebbe a csatornába. De mindig figyeljünk arra, hogy csak megfelelő mennyiségű, releváns minta adat birtokában hozzunk döntést!

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_twitter:
1

2 hozzászólás

 1. Sziasztok!

  Lehetséges, hogy én tudom rosszul, de ez tényleg lényeges lépés? Tapasztalataim szerint, az alábbi esetben a “Pontos kifejezést” húzza be még akkor is, ha a kulcsszó egy másik hirdetéscsoportban van. Nagy ritkán lehet kivétel, ha mondjuk a nem pontos kifejezéses jobb poziban lenne és jobb CPC-vel.

  “Ha két különböző hirdetéscsoportban ugyanazok a kulcsszavak vannak, de különböző egyezési típussal (az egyikben “Pontos egyezésű” a másikban “Kifejezés egyezésű”-nek) felvéve érdemes a “Kifejezés egyezésű” hirdetéscsoportban a “Pontos egyezésű” kulcsszavakat a negatív (Kizártak) kifejezések közé felvenni. “

  1. Kedves Ádám!
   Természtesen nem szükséges minden hirdetési fiókot ilyen részletesen “beszabályozni”, több esetben erre a sok kulcsszó vagy a fiók szerteágazósága miatt nincs is lehetőség. A cikk kimondottan a kis költési kerettel rendelkezőknek készült ahol tényleg minden Forint hatékony elköltése számít. Ez egy lehetőség, amit ha van időnk megtenni, abban az esetben tisztább statisztikai eredményeket kapunk. Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com