We understand, we deliver.

AdWords kampány: költségkeret által korlátozva, ismerős?“Költségkeret által korlátozva” mind az AdWords, mind a Bing felületén gyakran találkozhatunk ilyen értesítéssel. Érdemes utánajárni a mögötte húzódó okoknak, hiszen pár lépéssel jelentősen javíthatunk az AdWords kampány vagy bármilyen PPC kampány teljesítményén.

A költségkeret által korlátos AdWords kampány lehetséges okai

Az AdWords kampányok rendelkeznek egy megadott napi kerettel, ami kevésnek bizonyulhat bizonyos esetekben pozitív, máskor pedig negatív okokból. Szűkös lehet a keret, ha a kulcsszavak nagy népszerűségnek örvendenek, de akkor is, ha egy-egy nem releváns kulcsszó elkölti a keretet vagy ha az AdWords kampány beállításai túl általánosak és a hirdetések célzása nem elég pontos. A korlátos költségkeret lehet a kampányban rejlő potenciális növekedés jele, ugyanakkor lehet egy figyelmeztetés is a Google-től, hogy a kampány optimális működéséhez több ráfordításra van szükség. A fiók átvilágítása és a probléma gyökereinek feltárása mindenképp szükségszerű, különösképpen, ha a Google által javasolt költségkeret jóval magasabb, mint az aktuális.

A javasolt költségkeret az ajánlat-szimulátor ikonra kattintva jelenik meg. Az összehasonlítást segíti, hogy az ajánlott költségkerethez adott konverzió vagy kattintás növekedést is becsül a rendszer.

AdWords kampány korlátos

AdWords kampány javaslat

Kulcsszó, mint a korlátos költségkeret oka

Az AdWords kampányok elemzésének első lépéseként azonosítsuk, hogy van-e olyan hirdetéscsoport, amelyik elkölti a rendelkezésre álló keret nagyobb részét vagy amelynek legnagyobb az egy konverzióra vetített költsége. A hirdetéscsoporton belül keressük meg azt a kulcsszavat, amelyik a legtöbb költésért felelős és vizsgáljuk meg: valóban az adott kulcsszó a kampány sikerességének kulcsa? Ha a vizsgált kulcsszóra valóban szükség van, vegyük szemügyre a keresési kifejezések jelentést. A jelentésben szereplő kulcsszavak pontosan megmutatják, hogy az elmúlt időszakokban mely keresésekre jelent meg a kampány.

adwords kampány keresési kifejezés

Ha egyes keresési kifejezések egyértelműen irrelevánsak, adjuk ezeket hozzá kizáró (negatív) kulcsszavakként. Abban az esetben, ha egy adott kulcsszó sorsáról nehéz dönteni, vessünk egy pillantást az elmúlt hónap CTR, konverziós ráta és kattintás nélküli konverziók értékeire. Ez csak pár mutató, melyek segítenek tisztábban látni, hogy az adott kulcsszóra keresők milyen arányban kattintottak a hirdetésre (CTR), milyen arányban konvertáltak (konverziós ráta), valamint, hogy esetleg a későbbiekben vezettek-e konverzióhoz (kattintás nélküli konverziók). Emellett érdemes lehet tesztelni a különböző kulcsszóegyezési típusokat, illetve felvenni egyes szavakat long tail kulcsszavak részeként annak érdekében, hogy ezekkel még pontosabban érjük el potenciális ügyfeleinket.

Amennyiben a jelentésben szereplő szó releváns a fiókban és a hozzá tartozó költési volumen jelentős a kampányban, lehetőség van az eddig figyelmen kívül hagyott kulcsszó külön kampányba való kiszervezésére. Célszerű ezt megfontolni, hiszen így a továbbiakban nyomon követhetjük a kiszervezett szó teljesítményének alakulását. Meglepő lehet, mennyi és milyen kulcsszavak szorulnak ki a kampányból azért, mert más kulcsszavak felemésztik a rendelkezésre álló keretet.

Kampánybeállítások, mint a korlátos költségkeret oka

Abban az esetben, ha a korlátos keret nem oldható fel a kulcsszavak vagy kampányok kreatív átstrukturálásával, itt az idő, hogy belenézzünk az AdWords kampány beállításaiba. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk, az összes paraméter beállítása helyes, minden apró részletét felül kell vizsgálnunk.

Ha az AdWords kampány típusa “keresési hálózat és választott display”, figyeljük meg a csatorna szerinti teljesítményeket. Amennyiben a display többet költ a keresési hálózatnál, érdemes lehet szétbontani ezeket külön display, illetve search hálózati kampányokká annak érdekében, hogy megelőzzük a korlátos költségkeretet. Természetesen a keresési hálózat is lehet a korlátozott költségkeret forrása. Költséget spórolhatunk többek között az eszköz szerinti ajánlatkorrekciók, hirdetésütemezés használatával, a földrajzi és nyelvi célzás pontosításával. Érdemes lehet továbbá különböző hirdetésrotációs beállításokat, valamint ajánlattételi stratégiákat (manuális, automatikus, intelligens) kipróbálni.

Joker ötletek

Ha már minden fentebb említett módosítást átgondoltuk és még mindig a megoldást kutatjuk, íme néhány végső gondolat a rendelkezésre álló költségkeret maximalizálására.

Először is gondoljuk át, mi történne, ha másolnánk a hirdetést és ezzel egy szűkebb csoportot céloznánk meg. Ha egy AdWords hirdetés szövegében hangsúlyozzuk az adott termék vagy szolgáltatás jellemzőit és előnyeit, több információt szerezhetnek a potenciális vevők mielőtt feleslegesen lekattintanák a hirdetést. Ezt a célt elősegítve használjuk ki a kiterjesztett szöveges hirdetések és a különböző hirdetésbővítmények adta lehetőségeket is.

Továbbá gondoljuk át az elérni kívánt átlagos pozíciót. Az első helyen való megjelenés elősegíti a márkaismertséget, de ehhez jellemzően borsos árat kell megfizetni. A második hely is jó láthatóságot biztosít a márkának, ellenben kevesebb összegért. Néhány automatikus szabály felállításával elérhető a licit ajánlatok második pozícióig való emelése. Fontos, hogy ezután rendszeresen ellenőrizzük a kattintások, költségek, megjelenések és konverziók alakulását, hogy meglássuk, a pozíció javítása (vagy éppen ellenkezője) kifizetődik-e.

Bármilyen taktikát is választunk, ne felejtsük el számon tartani a változtatásokat, majd a későbbiekben szisztematikusan átvenni ezt a listát, hogy vissza tudjunk vonni minden olyan módosítást, ami negatív hatással volt a kampányok teljesítményére.

Cikkünk a PPC Hero oldalán található angol nyelvű cikk alapján készült.

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_twitter:
3
essb_pc_linkedin:
2
essb_pc_facebook:
1
essb_pc_google:
1

Anett jelenleg search marketing gyakornokként tevékenykedik a Klikkmániánál. Előtte az egyetemen, egy önkéntes egyesületnél, majd a Google Ground gyakornoki programján keresztül nyert betekintést az online marketing világába. Szabadidejében sportol, nyelveket tanul és utazik, amikor csak teheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com