We understand, we deliver.

A horgonyszövegek (anchor text)Mi az a horgonyszöveg (anchor text) és keresőoptimalizálás szempontjából miért fontos? Az alábbi cikkben a következő SEO alapokkal foglalkozunk!

Mi is az a horgonyszöveg?

A horgonyszöveg, más néven anchor text, egyszerűen fogalmazva a link látható és kattintható része. Például, ha egy cikkben olyat olvasol, hogy „A keresőmarketing tanácsadás minden kis- és középvállalkozásnak fontos” akkor a horgonyszöveg ebben az esetben a „keresőmarketing tanácsadás” lesz.

Használatához csak egy nagyon egyszerű HTML-kódot kell alkalmaznod:

Horgonyszöveg (anchor text) HTML kód

Miért fontos az anchor text?

A linkek szövege mindig is számítani fog, amíg a backlinkeknek jelentősége lesz. A 2012-es Pingvin frissítés óta a Google az anchor text-en keresztül tudta legkönnyebben meghatározni egy hivatkozott oldal relevanciáját.

Mára ez egy kicsit a visszájára fordult, a Google botjai a horgonyszövegeket vizsgálva büntetik a spamet, illetve a túloptimalizálást is (cikkünkben ezért nem is használunk valós linkeket).

A Pingvin működése

A frissítés célja az volt, hogy kiszűrje az alacsony minőségű, mesterséges és spammy linkprofillal rendelkező oldalakat.  Azon a gondolaton indultak el, hogy egy természetes linkprofil anchor textjei nem lesznek 100%-ban azonosak és az oldalra optimalizáltak. Egy „keresőmarketing tanácsadás” kulcsszóra optimalizált oldalra mutató linkek horgonyszövegei – természetes esetben – nem csak a kulcsszóval azonos anchor texteket, hanem számos más variációkat is tartalmaznak.

A Pingvin mechanizmusa egyszerű, de ismerete létfontosságú, hogy elkerüljük az esetleges büntetéseket. Így működik:

 • Létrehozunk egy backlinket,
 • Melyet a Google indexel,
 • Majd elhelyezi egy, a weboldalunkhoz kötött adatbázisban (ez az oldal linkprofilja),
 • Ezután az előző három lépés folyamatosan ismétlődik, amíg a kész nem lesz a teljes, algoritmus által elemezhető linkprofil.

Itt következik a fontos rész: az algoritmus nemcsak elemzi ezt a profilt, de összeveti a céloldal on-page jellemzőivel is!

Tehát, ha a céloldalunk (a példánál maradva) a „keresőmarketing tanácsadás” kulcsszóra van optimalizálva és a horgonyszövegek 100%-a megegyezik ezzel a kifejezéssel, akkor büntetésre számíthatunk. A Google könnyedén kiszúrja, hogy melyik szóra próbálunk rangsorolni, illetve az is egyértelmű, hogy mesterségesen építjük backlinkjeinket.

Hogy mit tehetünk ez ellen? Tanuljuk meg mikor, és hogyan használjuk a kulcsszót tartalmazó horgonyszövegeket, így maximalizálhatjuk azok értékét a büntetés elkerülése mellett!

A horgonyszövegek fajtái %-kal

A természetesnek tűnő linkprofil megalkotása érekében, fontos ismernünk a horgonyszövegek különböző fajtáit és előfordulásuk ideális hányadát.

Horgonyszöveg (anchor text) típusok

Márkanévvel ellátott horgonyszövegek

Olyan anchor textek, amelyek a márkanevet használják.

Példa:  A Klikkmánia.hu keresőmarketing ügynökségnél a legjobb a hangulat

A márkanévvel ellátott horgonyszövegek a legbiztonságosabbak, ezek képezzék a linkprofil 50%-át. Vigyázzunk azonban, ha domain címünk egyben a célzott kulcsszó is, változtatnunk kell ezen az arányon!

Generikus horgonyszövegek

A legáltalánosabb forma, olyan szövegekkel, mint a „kattints ide”, „nézd meg”, „itt” stb.

Példa: Ha Bali Laci kollégánkra vagy kíváncsi, kattints ide!

A generikus kulcsszavak optimális aránya a linkprofilban 20%.

Csupasz linkek

Ebben az esetben az anchor text megegyezik a honlap címével. Ezek ideális aránya 25% körül mozog.

Példa: www.klikkmania.hu

Kulcsszót tartalmazó horgonyszövegek

Az előző pontokból következik, hogy a kulcsszót tartalmazó szövegek ideális esetben az összes horgonyszöveg maximum 5%-át teszik ki.  Ebbe a csoportba tartozik minden olyan anchor text, melyben valamilyen módon szerepel a célzott kulcsszavunk. Ez többféleképpen is előfordulhat:

 • Márkanevet  és kulcsszót is tartalmazó horgonyszövegek

A keresőmotorok előtt természetesebbnek tűnik, ha kulcsszavunkat kiegészítjük márkanevünkkel, így olyan anchorokat kaphatunk, mint például a Klikkmánia keresőmarketing ügynökség.

 • Kulcsszóvariációt tartalmazó horgonyszövegek

Ezek olyan anchor textek, melyek tartalmazzák a kulcsszót, de nem pontos egyezésben, hanem annak valamilyen variációjában (például toldalékolt alakok vagy az Adwords kulcsszótervezőjéből kinyert kulcsszóvariációk).

Ebbe a csoportba tartoznak azok a kulcsszót tartalmazó anchor textek is, melyek tartalmaznak egy pontos egyezésű kulcsszót, de azt egy általános kifejezéssel együtt foglaljuk bele a link szövegébe. Ilyen kifejezés lehet például a „legjobb keresőmarketing ügynökség” vagy a korábban használt mondatban, egy másik részre hivatkozva is találhatunk erre mintát: „A Klikkmánia keresőmarketing ügynökségnél a legjobb a hangulat.”

 • Pontos egyezésű horgonyszövegek

A pontos egyezésű anchor textek adják át a legnagyobb linkerőt, ezek segítenek a legjobban a kívánt helyezés elérésében, azonban ha túl sokszor használjuk őket ezek a legveszélyesebbek is, ezért a legritkább esetben javasoljuk őket használni (kevesebb, mint 1%-ban). Ha mégis erre kerül a sor, akkor helyezzük olyan környezetbe, amely hemzseg a célzott kulcsszótól, így átadva a legnagyobb erőt.

Forrás

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_facebook:
5
essb_pc_google:
2
essb_pc_twitter:
3

A BME-n végzett közgazdászként, online marketinggel körülbelül egy éve foglalkozik. A Klikkmániánál 2014 decemberében kezdett, egyelőre csak Adwords kampányokat kezel. Mivel érdekli minden ami online, így a közeljövőben más területekkel is alaposabban szeretne foglalkozni.

5 hozzászólás

 1. Nagyon jó és érthető írás. Viszont mit tegyen, aki már 6-8 éve a korábbi körülményeknek megfelelően építette a link hálózatát. Nagyjából 2005 óta helyezek el a céges weboldalra mutató linkeket. Egy részére már nem is igazán emlékszem. Másrészt ha valaki autószerviz, vagy kerékpárbolt, akkor azért az a leginkább magától értetődő, hogy kerékpárboltként vagy autószerelőként linkelgeti magát. Jó, van néhány szinonim szó, mint a gépjármű, vagy Opel márkaszerviz, de azért ezek száma sem végtelen. Szóval most kezdjünk el nyakatekert kulcsszavakat kitalálni, csak mert a Google büntet, ha egyértelműen tudatni szeretnénk a látogatóval, hogy mi az alaptevékenységünk.

  1. Kedves P.Gy.!

   Sok olyan SEO szoftver létezik, amellyel az oldalra mutató linkek horgonyszövegeit tudjuk elemezni, ilyen például az Ahrefs, a Cognitive SEO vagy a WebCeo. Érdemes megnézni, hogy jelenleg milyen megoszlásban találhatóak meg az egyes anchor text típusok a profilban és ennek tudatában folytatni a linkfejlesztést.

   Ezek a szoftverek, fizetősek, azonban a próbaverziók vagy más ingyenes eszközök is alkalmasak lehetnek egyszeri elemzésre.

   A vállalkozás alaptevékenysége a cikk szövegéből derüljön ki, ne csak a horgonyszövegből! A felhasználó számára ugyanolyan érthető lesz, hova mutat a link, ha link szövege a márkanév maga.

   Egy példa:

   “A Példa Opel márkaszerviz gyorsan és megbízhatóan dolgozik”

   Ha a link szövege itt kizárólag a “Példa” szó, a cikk ugyanolyan érthető marad, azonban a linkprofil természetesebbnek hat a Google szemében (ideális esetben az anchor textek 50%-a márkanév). Igaz, hogy a cikk “ereje” picit csökken, de így elkerülhetjük a lesorolást, tehát összességében jobban járunk.

   Szinonimák és egyéb kifejezések használata csak akkor javasolt, ha a a felhasználók keresési szokásai ezt indokolják. Egy kulcsszókutatás elvégzése itt hasznos lehetne.

   Remélem tudtam segíteni

   1. 🙂 Köszönöm!
    Nem véletlenül olvaslak benneteket elég gyakran. Érdemes ide betérni, mindig tanul az ember!
    Üdvözlettel,
    P.Gy.

 2. A legerthetobb lerias, amivel talalkoztam. Szerintem az a minimum, hogy legalabb leirom a pozitiv velemenyem. Egyszeru, a kezdo SEO-zok szamara is ertheto.
  Gratulalok, es koszonjuk!
  SZI

  1. Köszönjük a kedves szavakat, igyekszünk ezután is naprakész, pontos és közérthető cikkeket közölni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com