We understand, we deliver.

3 gyilkos hirdetéstípus Facebookon, amit tuti nem használszA Facebook széleskörű szolgáltatása mindig rejteget egy-két új felfedezni valót, amit még eddig nem próbáltál ki kampányaid során. Most 3 olyan hirdetéstípust mutatunk be, amit valószínűleg nem használsz, pedig kéne.

facebook-hirdetes

Ajánlathirdetések

Van egy üzleted, melynek van egy tökéletesen felépített Facebook üzleti oldala. Figyelsz rá, hogy minőségi hirdetéseket indíts, ráadásul rendszeresen szervezel akciókat és kedvezményeket. Viszont mégse jönnek a konverziók.. Mit tehetsz ilyenkor?

Próbáld ki az ajánlathirdetéseket!

Az ajánlathirdetés segítségével exkluzív kedvezményeket, akciókat oszthatsz meg követőiddel Facebookon, ezzel ösztönözve őket, hogy vásároljanak online shopodban vagy üzlethelyiségedben. Ez a típusú hirdetés tökéletes kiegészítője lehet a már meglévő promóciós kampányaidnak.

ajanlathirdetes-facebookon

A ajánlathirdetés funkciója nem merül ki abban, hogy követőid kedvelhetik vagy kommentelhetik az aktuális kedvezményedet, hanem el is menthetik az ‘Ajánlatok’ könyvjelző közé későbbi felhasználásra. Ha ezt megtették, akkor a Facebook emlékeztetőt küld nekik – maximum háromszor – ezzel buzdítva a mielőbbi cselekvésre őket. A legmenőbb lehetőség azonban az üzlethelyiséggel rendelkező vállalkozásoknak jutott. Amennyiben vevőd elmentette az ajánlatot és boltod közelében jár – valamint a helymegosztó funkció is be van kapcsolva telefonján – értesítést kap a kedvezményedről. Ezt igazán megéri kipróbálni, nem?

Az ajánlathirdetéseket is a Hirdetéskezelőben tudod létrehozni, ugyanúgy, mint ahogy a többi típusú hirdetést is. Háromféle marketingcél is passzol ehhez a hirdetéshez: ‘Forgalom’, ‘Konverziók’ vagy ‘Boltfelkeresések’.

Ez a hirdetéstípus különböző moduláris elemekből áll. A cím – melyben szerepeltetni kell, hogy milyen jó is a Te ajánlatod – mindössze 50 karakter hosszú lehet, feladva a leckét a szerkesztőnek a csábító üzenet megfogalmazására. A leírás már ennél több helyet ad, ezt 250 karakter hosszan lehet megírni. Végül, de nem utolsó sorban, meg tudsz adni egy lejárati dátumot, amikor az ajánlatod véget ér. A Facebook szerint az ideális hossz egy promóciónak 7 nap. Ez tökéletesen elegendő, hogy közönséged megismerje azt, valamint arra is, hogy a Facebook kiküldje a különböző emlékeztetőket.

ajánlathirdetes-letrehozasanak-lepesei

A következő lépésekben megadhatod a kuponkódod beváltóhelyét, itt választhatsz a ‘Csak online’ és az ‘Online és boltban’ opciók közül. Meghatározhatod az online ajánlat URL-címét, a promóciós kód típusát és a kiadható ajánlatok számát is. A promóciós kód típusának kiválasztásánál három lehetőség van: ‘Nincs kód’, ‘Egyetlen kód’ és ‘Egyedi kódok’. Az utóbbinál le kell tölteni egy CSV sablont, melyben megadhatóak az egyedi kódok, majd a már kitöltött sablont vissza kell tölteni a felületre. Pofonegyszerű!

 

egyedi-kodok-megadasanak-felulete

Utolsó lépésként rendelkezhetsz arról is, hogy el szeretnéd e rejteni a ‘Megosztom’ gombot az ajánlatodról. Mivel feltételezésünk szerint egy jól felépített, biztos követő bázisod van, akiknek valószínűleg barátai és ismerősei is érdekeltek lehetnek promóciódban, azt javasoljuk, hogy ezt a dobozt ne pipáld ki.

 

utolso-lepesek-az-ajanlathirdetes-letrehozasaban

Ajánlathirdetést könnyedén létre lehet hozni, ám mégis van egy-két dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy hirdetésünk sikeres legyen. A Facebook tanácsa szerint csak jelentős kedvezményt promotáljunk – ingyen termék vagy minimum 20%-os árengedmény-, mert ezek általánosságban jobban teljesítenek, mint az alacsony leárazást kínáló társaik. Figyelemfelkeltő kép elengedhetetlen eleme az effajta hirdetésnek, például a terméket használó emberek, stb. Valamint fontos, hogy az észszerű lejárati dátumra is odafigyeljünk. Mint már említettük, Facebook a minimum 7 napos időtartamot ajánlja.

Videó hirdetések

Nem titok, hogy a videótartalmak sokkal jobban megfogják a közönség figyelmét, mint a statikus képek, képgalériák és carouselek. Nem azt mondjuk, hogy ezek nem hatékonyak lead generálásra vagy eladásra, de ha igazán meg akarod ragadni a követőid érdeklődését, akkor bizony hozzá kell látnod a videók gyártásához.

A Facebook szerint az emberek ötször annyi időt töltenek el egy videó nézésével, mint egy képével, valamint 100 millió órányi videó anyagot ‘fogyasztunk’ naponta csak ezen a közösségi média felületen. Sokkoló adatok, nem?

Sokan azért rettennek el a videó hirdetésektől, mert sok előkészületet és még több pénzt követelnek meg. De ez nem feltétlenül igaz. Természetesen felvehetünk egy egész stábot a forgatásra és vágásra, bérelhetünk színészeket és statisztákat, és használhatunk menő CGI-okat, vagy akár elővehetjük a kreatív énünket és egy minimális büdzséből telefonnal is forgathatunk egy ütős videót. Mozgóképek gyártásában már maga a Facebook is segédkezik. Több olyan applikációt is le tudunk tölteni a Facebook Businessből, ami egy statikus képből szuper videót varázsol, akár animáció segítségével (Ripl), akár csak mozgó feliratok felhasználásával (Legend).

A Facebook is ellát minket jó tanácsokkal, hogy miket tegyünk, hogy videó hirdetésünk eredményes legyen. Hirdetésed hossza lehetőleg ne haladja meg a 15 másodpercet. Fontos, hogy ne csak az asztali gépet használókra gondolj, hanem a mobillal böngészőkre is, ezért videódat vertikális nézetben vedd fel. Az egyik legfontosabb tanács a márka helye. Mindenképpen a videó legelején már jól felismerhetőnek és láthatónak kell lennie a márkának és terméknek, amit hirdetsz. A legtöbb felhasználó a videókat hangtalanul nézi – milyen kínos lenne, ha iskolában vagy munkahelyen megszólalna a telefon -, ezért úgy kell videó hirdetésedet megszerkeszteni, hogy az néma verzióban is élvezhető legyen. Hogy mindenképpen átmenjen az üzenet, használd ki a megadott szöveges lehetőségeket: hirdetés szövege (90 karakter), főcíme (25 karakter), valamint a hírfolyam-hivatkozás leírása (30 karakter).

Messenger hirdetések

Magyarországon még csak nemrég jelentek meg a Messenger hirdetések, alig egy-két hirdető használja ezt a hirdetéstípust, így mondhatni, kiaknázatlan aranybánya.  

Lényege és erőssége, hogy ott jelenik meg ez a fajta hirdetés, ahol a legkevésbé várjuk, a Messenger levelezésünk között. Azért is írtam, hogy ez az erőssége, mert ez olyan meglepetéssel hat az emberekre, hogy még azok is megakadnak a hirdetésen, akik ‘aktív’ reklámkerülők. Másik jelentős érv a használata mellett, hogy egy olyan applikáción belül jelenik meg az üzenet, amit emberek milliói használnak nap mint nap. Egy két érdekes számadat is megalapozza ezen feltevéseket. 2 billió üzenetváltás történik személyek és üzletek között havi szinten. Az emberek 53%-a vesz szívesebben attól az üzlettől terméket, aminek tud direkt üzenetet küldeni és az emberek 56%-a inkább üzenetet küldene egy üzletnek, mint hogy felhívja őket. Ezek a fogyasztói szokások teszik még inkább hatékonnyá és népszerű promotálási eszközzé  a Messenger hirdetést.

fogyasztoi-szokasok

Messenger hirdetésekkel két fajta verzióban lehet találkozni: Messenger megnyitása kattintással vagy Hirdetésüzenet. Az előbbi nem csinál mást, mint hogy az embereket egy hirdetésből messengeres beszélgetésbe irányítja. Mind a hirdetést, mind az üzenetet is mi hozzuk létre, amit az emberek a Messengerben fognak látni. Az utóbbi pedig egy célzott üzenet, melyet azoknak az embereknek küldhetünk el, akik már felvették a kapcsolatot a vállalkozásunkkal.

 

messenger-megnyitasa-kattintassal-tipusu-hirdetes

 

hirdetesuzenet-tipusu-messenger-hirdetes

A Messenger hirdetés létrehozásának első lépése a megfelelő cél kiválasztása. Ezúttal nem mást, mint az ‘Üzenetek’ marketing célt kell kiválasztani. Amennyiben Messenger megnyitása kattintással verziójú hirdetést szeretnél létrehozni, válaszd ki azt a következő lépésben hirdetéssorozat szinten. Ezután azok a lépések következnek, amik általánosságban a hirdetések létrehozása során szoktak: célcsoport meghatározása, büdzsé beállítása, stb.

felulet-messenger-hirdetes-tipusa

Hirdetés szintjén tudod beállítani a hirdetést és megváltoztatni Messenger üzenetet a Messenger-beállítások gombra kattintva.

 

messenger-megnyitasa-kattintassal-hirdetés

messenger-megnyitasa-kattintassal

Ezzel a típusú Messenger hirdetéssel ellentétben, mint már említettük, az üzenethirdetéssel azokat az embereket tudjuk elérni, akik már kapcsolatba léptek vállalkozásunkkal. A célközönség beállításakor a ‘Haladó beállítások’ gombra kattintva tudod még jobban finomítani a célzást.

Egy másik fő szempont, amiben a két típusú Messenger hirdetés különbözik, hogy míg a Messenger megnyitása kattintással hirdetésnél felhasználhatunk csak szöveg, szöveg és kép, valamint szöveg és videó tartalmakat, addig üzenethirdetésnél a videó nem támogatott.

Mindkét Messenger hirdetéstípusnál hatalmunkban áll módosítani mind a hirdetést, mind az üzenetet, amit mi küldünk a felhasználónak és mind a válasz lehetőségeket, amiket a felhasználó tud nekünk küldeni. Megéri tesztelni a különböző üzenet és válasz kombinációkat, mert a megfelelő párosítással lehet igazán nagy sikereket elérni.

Próbáld ki csak az egyik, vagy akár az összes hirdetés típust egy integrált kampányban, dőlj hátra és figyeld, ahogy a statisztikáid növekednek!

A cikk Allen Finn írása alapján készült

Címke:
slide_template:
default
essb_pc_facebook:
4
essb_pc_google:
1
essb_pc_twitter:
1

Céltudatosan a marketing területére képezte magát, a BKF - ma már METU - PR-reklám-marketing szakán végzett 2014-ben. Eddig ügyféloldalon egy design cégnél dolgozott marketing munkatársként, de szeretett volna ügynökségi tapasztalatot is szerezni, így ismerkedett meg a Klikkmániával és csapatával. Amit legjobban szeret az online marketingben, hogy folyamatos tanulást és kihívást jelent, mert a trendek és eszközök napról napra változnak.

Website: https://www.klikkmania.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

KLIKKMANIA KFT.
 H-1061 Budapest
 Andrássy út 36.
 +36 (20) 777 8858
 KAPCSOLAT

CLICK2DIGITAL LTD.
 125 Wood Street
 London, EC2V 7AW
 +44 (0) 20 3540 7393
 hello@click2digital.com